89.3K14
Frankrijk

Voor sportieve wintersporters: een weekje in sneeuwzeker Tignes

Het Franse Tignes staat bekend als één van de mooiste en meest uitgestrekte skigebieden in Frankrijk en Europa. Dit is dé plek voor de wintersportfanaat op zoek naar een vakantie boordevol adrenaline, sport en lekker ouderwets plezier in de sneeuw.

Jempi was als ex-skimonitor super enthousiast om hier een verlengd weekend door te brengen. Ikzelf had als niet-skiër mijn twijfels: zou er hier ook voor mij genoeg mogelijkheden zijn om mezelf een paar dagen sportief uit te dagen? Mijn angst bleek ongegrond: ook zonder de skilatten aan te binden heb ik me er geen moment verveeld. Ziehier ons verslag.

Tignes en zijn buur Val d’Isère zijn goed voor ongeveer 300 kilometer spectaculaire ski-pistes die samen het skigebied Espace Killy (vernoemd naar de Franse Olympisch kampioen skiën Jean Claude Killy) vormen. Aan skimogelijkheden geen tekort dus. Tignes is bovendien ook een van de hoogste ski-resorts in de wereld, waardoor het mogelijk is om ook tijdens de zomer van het skiën te genieten, dankzij de altijd ijzige gletsjer La Grande Motte.

1. Wandelen in de sneeuw

Terwijl Jempi zich aan het uitleven was op de skipistes, besloot ik de bergen te verkennen op sneeuwschoenen. Het zou mijn allereerste keer zijn op sneeuwschoenen, maar ik hou wel van een stevige wandeling en de rust van de natuur, en hier keek ik erg naar uit.

“Het weer is niet ideaal”, zei mijn gids terwijl we onze sneeuwschoenen aanbonden. “Het zal wat ploeteren worden, maar niettemin gaan we er een stevige lap op geven.” Ik keek wat bedenkelijk naar de grijze lucht: het zag er inderdaad niet veelbelovend uit. Veel mist, het sneeuwde en de wind was ijzig koud… Was deze sneeuwwandeling met gids op voorhand niet geboekt, dan had ik beslist de namiddag doorgebracht in de gezellige spa van ons hotel. Maar goed, tijd om te relaxen was er nog genoeg en na een stevige inspanning zou het uurtje stomen in de sauna zoveel meer deugd doen.

Eerste vaststelling: de voordelen van het  sneeuwschoenwandelen bevielen mij meteen. Geen zware en oncomfortabele skischoenen moeten aantrekken, niet moeten sleuren met onhandige skilatten, geen lange rijen aan de skipistes en vooral: de heerlijke rust van de natuur en een knap uitzicht over de bergen, ook al waren de toppen in een dikke mist gehuld.

Tweede vaststelling: wandelen met sneeuwschoenen is bijzonder eenvoudig. Toegegeven, die plastic sneeuwschoenen lijken niet bepaald op fancy all stars en het voelt alsof je schoenen draagt die 4 maten te groot zijn, maar na 5 minuten stappen ben je ook dat weer gewoon.

Derde vaststelling: wandelen met sneeuwschoenen is ook behoorlijk vermoeiend. Het voortduren bergop  en -af wandelen, het waggelende gangetje door de poedersneeuw… na een tijdje sta je behoorlijk te puffen. Maar: veel meer dan met skiën kun je tijdens een sneeuwwandeling genieten van de schoonheid van de natuur. Denk: een stil en wijds landschap, het gevoel alleen te zijn op de wereld, temidden een witte pracht… zalig! Jammer dat ik vanwege de mist niet kon genieten van het 360° zicht op de kleine berg die we opgewandeld hadden, maar de tocht op zich was ook zonder dat Kodakmomentje beslist de moeite waard.

Deze wandeling duurde slechts 4 uur, maar in Tignes (en andere wintersportoorden) worden ook langere wandelingen (zelfs meerdaagse) sneeuwschoentochten georganiseerd. En na mijn korte proeve tijdens deze trip, staat deze grotere uitdaging hoog op mijn verlanglijstje.

2. De leukste honden van de Franse Alpen

Ze zeiden ’tochtje met de hondenslee’ en ik dacht meteen dat we een echt avontuur in een witte wildernis gingen beleven, in een slee voortgetrokken door een paar flinke huskies.

Helaas, het bleek dat onze ‘waanzinnige’ trip met de hondenslee zich beperkte tot een ronde op en rond bevroren meer van Tignes-le-Lac.
Geen wilde natuur of groots avontuur dus. Waren we teleurgesteld? Eerlijk gezegd: dat had gekund, maar de honden waren bijzonder grappig en vriendelijk en onze instructeur bleek een toffe en joviale kerel. Genoeg ingrediënten dus om er een tof uitstapje van te maken. En het enige wat we moesten doen, was met de honden knuffelen, in de slee plaatsnemen en genieten van de trip. Een onverwachte meevaller toch nog.

tignes

3. Kopje onder in een bevroren meer

We hadden het al gehoord voor we naar Tignes vertrokken: dat we zeker het ijsduiken moesten proberen, dat het absoluut de moeite waard was! Oké dan maar, we hebben al gekkere dingen gedaan dan tijdens de winter in een bevroren meer springen.

Dus daar stonden we dan, aan het dichtgevroren meer van Tignes-le-Lac, een beetje ongemakkelijk te dralen in onze speciale duikpakken, starend naar een gat in het ijs en ons afvragend of dit wel een goed idee was. We hadden dit koude avontuur geboekt bij Evolution 2, en onze instructeurs – twee vrolijke maar professionele kerels – hadden er alle vertrouwen in. “Alles komt goed”, stelden ze ons gerust, en na een korte briefing besloten we de sprong – of beter: de duik in het koude water – te wagen.

tignes icedive

Was het koud? Jawel. Was het de moeite waard? Absoluut! Verwacht wel geen kolonies kleurrijke vissen te zien, zoals bij het duiken in de Rode Zee bijvoorbeeld; wij hebben zelfs nog geen saaie grijze vis gezien! Maar: het lichtspel en kleuren onder het ijs zijn adembenemend. Topper!

♥ Een uitgebreid verslag over onze ijsduik kun je hier vinden: Getest: ijsduiken in Tignes (omdat het niet altijd skiën moet zijn).

4. “Sneeuw is de uitvinding van de duivel!”

“Laat me hier gewoon liggen, ik wil alleen maar nog maar liggen.” Het enige wat hij nog kon doen na zijn eerste keer off-piste skien, was crashen op bed en stilletjes blijven liggen. “Ik ben nog nooit zo moe geweest”, kreunde hij.

Hoewel het ruim negen jaar geleden dat Jempi nog eens op de latten had gestaan, had de gids zijn fysieke conditie en skiniveau goed genoeg gevonden om off-piste te gaan skiën. Na het aantrekken van een ingewikkelde uitrusting (zendertjes, airbags…) en een korte opwarming op de gewone pistes, waren ze klaar om de steile off-piste gebieden te tackelen.

“Waarom heb je mij dit laten doen? Waarom heb je mij niet tegengehouden? Ik heb bergen moeten beklimmen, stond kniehoog in de sneeuw, ik ben zoveel gevallen dat mijn kneuzingen niet te tellen zijn… ik ben uitgeput! Sneeuw is slecht en meedogenloos, een uitvinding van de duivel, dat besef ik nu pas.”

Het enige wat ik hierop kon uitbrengen was “O, écht? Wie had dat ooit kunnen vermoeden…” Ik had net mijn eerste keer op de sneeuwschoenen achter de rug en bevond me nog steeds in een zen-achtige toestand, mijn hoofd vol met herinneringen van de prachtige wandeling en schoonheid van de natuur. “Dus, uh, het viel nogal tegen?”

“O nee,” zei hij. “Ik vond het geweldig! Het was de meest briljante en fantastische wat ik ooit heb gedaan. De bergen, de verse sneeuw, de stilte, het gevoel één te zijn met de natuur… pure magie. Van een berg skiën in de verse sneeuw, in zo’n fascinerend landschap… hemels.” En toen viel hij in slaap voor een paar uur, lang genoeg om zijn batterijen op te laden alvorens we het nachtleven van Tignes indoken.

tignes ski

Wil je off-piste skiën in Tignes, dan zit je goed: het resort kan uitpakken met een breed scala aan off-piste routes. Boek een gids en ga individueel of in groep vrij skiën. Het is ook mogelijk om lessen te volgen.

4. Wat we niet gedaan hebben maar nog op onze to do-lijst staat

Ons verblijf in Tignes was kort en er zijn nog heel wat dingen die we hadden willen uitproberen. Dit staat op onze agenda voor een volgend bezoek:

  • Parapente en paragliding Dus. Ik heb schrik om te skiën, maar rustig zweven over de bergen lijkt mij dan wel weer helemaal top!
  • Met de sneeuwscooter rijden Overdag is het niet toegelaten om met de sneeuwscooter over de pistes te racen, maar zodra de skiërs weg zijn en de pistes dicht gaan, komen de sneeuwscooters buiten.
  • Kicken op de Bun J Ride Ik weet niet wie dit ding uitgevonden maar hij of zij verdient een medaille! De Byn J Ride combineert schansspringen met bungeejumpen en ziet er geweldig uit. Bekijk het promofilmpje hieronder maar eens!
Tignes ligt in de Savoie, in de regio Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk. Je geraakt er makkelijk via Lyon, Genève of Chambery. Het skioord staat bekend als het Walhalla voor wie verslaafd is aan wintersport en graag actief is. Behalve de winter is ook de zomer een uitstekende periode voor een sportieve vakantie (met veel gratis activiteiten en gratis liften).


Meer info: be.france.fr – france-montagnes.com –  tignes.net en evolution2-tignes.com.

Meer lezen over onze reis naar Tignes:

♥ Getest: ijsduiken in Tignes

♥ Now this is what we call Alpine chic: Les Suites du Nevada in Tignes

  1. Stéphanie says:

    Wat een heerlijke post om bij weg te dromen! Ik ben gek op de (Franse) Alpen en dit doet mij weer terug denken aan een maand geleden toen ik er ook was. Tignes lijkt mij ook zeker een fijn wintersport gebied om in de toekomst eens te bezoeken! Dat ijsduiken brrrr moet koud zijn geweest maar onwijs gaaf. Een sneeuwschoen wandeling behoort al zo’n beetje tot de standaard activiteiten als ik op wintersport ben. Even een dagje of halve dag iets anders en zo fijn!

Comments are closed.

You might also like