Op zoek naar het hart van Spanje: 5 feiten over Castilla y Léon
Zeg mij Spanje en ik denk aan zonovergoten landschappen, prachtige costa’s, hippe steden, paella, siesta en fiësta. Maar die clichés vond ik niet in Castilla y Léon (behalve de fiëstas dan, feestjes genoeg hier), wel een flink pak andere, verbazingwekkende dingen.
De regio Castilla y Leon is bezaaid met middeleeuwse kastelen, kloosters, en (zeer) oude steden met minstens één spectaculaire kathedraal om je aan te vergapen Maar wat me het meest opviel hier was dat je hier toch een heel andere sfeer vindt dan in het Spanje van de costa’s. En behalve de steeds wisselende landschappen zorgt ook de fascinerende geschiedenis ervoor dat Castilla y Léon een geweldige bestemming is om te ontdekken.
1. Castilla y Léon is het hart van Spanje
Castilla y Léon ligt in het noordwesten van Spanje, tussen Madrid en de Portugese grens is de grootste autonome regio in Spanje (in oppervlakte, niet in de bevolking; de regio is eerder dun bevolkt).
Door de ligging is het één van de koudste (nou ja) gebieden in Spanje, met een lange en kille winters en korte, maar ondraaglijk hete zomers.
Tijdens mijn korte Castilla y Léon-trip (eind november-begin december) was koud, nat en zelfs stormachtig. En dat terwijl ik had gehoopt toch even het koude Belgische weer te ontvluchten! Opwarmen aan de Spaanse zon? Niets te van! Maar: het onstuimige weer zorgde in elk geval voor dramatische wolkenhemels. En nu en dan brak de zon even door: dubbel genieten!
Het hart van Spanje?
Niet alleen vanwege de locatie, maar ook vanwege zijn geschiedenis Castilla y Léon is het hart van Spanje. Dit is de plaats waar de Spaanse taal zijn oorspring vindt en de thuisbasis van Spanje’s meest gerenommeerde universiteit (Salamanca, de geschiedenis van de universiteit gaat er terug tot 1134). Castilla y Léon het is tevens het land van de iconische middeleeuwse vorsten Ferdinand en Isabella, en de plek waar het moderne Spanje geboren is. Geen wonder dus dat zoveel steden hier flink kunnen uitpakken met grootste monumenten en historische bezienswaardigheden.
2. Unesco Erfgoed
Castilla y Léon telt 6 heeft de UNESCO World Heritage sites, dat is meer dan enige andere regio in de wereld
Benieuwd naar de volledige lijst? Hier gaan we:
- de oude stad van Ávila
- de oude stad van Salamanca
- de oude stad van Segovia en de Romeinse aquaduct
- de gotische kathedraal van Burgos
- de oude Romeinse goudmijnen in Las Médulas
- de prehistorische archeologische site van Atapuerca, in de buurt van Burgos
Daarnaast zijn er nog 2 andere UNESCO sites die Castilla y Léon deelt met andere regio’s:
- de route van Santiago de Compostella (of de weg naar St. James)
- de prehistorische sites in de Côa Valley (gedeeld met Portugal)
Genoeg te zien, niet?
3. Castilla y Léon is het land van de kastelen
Vandaag zijn Castilla la Vieja en Leon verenigd maar ooit waren het afzonderlijke koninkrijken die een belangrijke rol speelden in de Spaanse middeleeuwse geschiedenis. De regio staat bekend als ‘het land van de kastelen’, met dank aan meer dan 300 middeleeuwse kastelen die er werden gebouwd (dat zijn er meer dan in welke andere regio in Europa ook). Veel van deze kastelen werden gebouwd als verdediging tegen de Moorse bezetters en hebben de tand des tijds goed doorstaan: ze staan er nog steeds even waardig en indrukwekkend bij als toen.
Eén van de meest beroemde exemplaren, moet het el Alcazar de Segovia zijn. Het Alcazar lijkt met de torentjes en gracht wel het perfecte sprookjeskasteel, en dat moet ook Walt Disney gedacht hebben. Het verhaal wil dat hij door dit kasteel geïnspireerd werd om dat van Assepoester te bouwen in Walt Disney World. Er zijn evenwel geen echte bronnen om deze urban legend te bevestigen. Feit is dat Disney wel goed naar de grote kastelen van Europa gekeken heeft bij het ontwerpen van zijn magische koninkrijken.
4. Roadtrippen
Castilla y Léon leent zich perfect voor een (korte) roadtrip; de belangrijkste steden liggen vrij dicht bij elkaar, waardoor je niet al teveel tijd verspilt met verplaatsingen.
We vlogen met Air Europa vanuit Brussel naar Madrid, haalden onze auto op en konden meteen aan onze roadtrip beginnen. En die zag er als volgt uit: Madrid – Avila – Salamanca – Segovia – terug naar Madrid. Door de korte afstanden tussen de verschillende steden hadden we genoeg tijd om behoorlijk wat aan sightseeing te doen, gezellig rond te hangen in tapasbars en te gaan winkelen natuurlijk.
Dag één: Avila
Onze eerste stop was Avila, gelegen op slechts twee uur rijden van Madrid. Aangezien we arriveerden in de vroege middag was nog meer dan tijd genoeg om de stad te bezoeken. Avila is een volledig ommuurde middeleeuwse stad en waandelen langs de wallen is big fun. Het stadje zelf is übercharming.
Dag twee: Salamanca
De dag erop reden we op amper een uur van Avilla naar Salamanca.
Salamanca – ook bekend als de gouden stad – barst uit haar voegen met geschiedenis. Bezoek er zeker de universiteit (de oudste van Spanje!), de grote kathedraal, de Casa de las Conchas (een 16e eeuws huis versierd met ruim 300 gebeeldhouwde schelpen – het symbool dat door de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella gedragen werd) en natuurlijk de Plaza Mayor , het mooiste plein in Spanje.
Dag drie: Segovia
Segovia is een van de oudste steden in Spanje. De Romeinse aquaducten, het Alcazar, de kathedraal (de laatste grote gotische kathedraal gebouwd in Spanje) zijn slechts enkele van de hoogtepunten.
Als je een week of langer ter beschikking hebt om Castilla y Léon te ontdekken, overweeg dan ook eens een bezoek aan de andere steden in de regio:
- Burgos: een moderne stad met een oud centrum en vele historische bezienswaardigheden, zoals de kathedraal: de derde grootste kathedraal in Spanje, en een werelderfgoed van de UNESCO
- Léon: prachtige historische gebouwen en het Museo de Arte Contemporaneo, een van Europa’s belangrijkste musea voor hedendaagse kunst
- Valladolid: de grootste stad in Castilla y Léon
- Zamora: een enclave omringd door middeleeuwse muren en poorten
5. Lokale keuken
Omdat Castilla y Léon zo’n uitgestrekt en divers gebied is, vind je er ook een grote verscheidenheid in de lokale keuken. Toegegeven, er staat veel vlees op het menu, maar vervelen doet het nooit.
Beroemde gerechten zijn cochonillo (geroosterd speenvarken) en gebraden lamsvlees, morcilla de Burgos (een bloedworst met rijst), sopa castillana (een soep gemaakt van brood en knoflook) en de beroemde romige bonen van Avila. Zelf ben ik een hoorlijk grote fan van tapas (de typische kleine Spaanse gerechten) en omdat Castilla y Léon ook flink wat tapasbars kent, heb ik er zeker geen honger gehad.
Spanje was met Castilla y Léon opnieuw een toffe en verrassende reis. De regio was voor mij wat onbekend (ik geef toe: de costa’s en de eilanden stonden hoger op mijn verlanglijstje) maar de kastelen, de schattige dorpjes en historische steden en het lekkere eten hebben mij overtuigd om er nog (meer dan eens) terug te keren.
Info. Air Europe – spain.info – ciudedespatrimonio.org – spainheritagecities.com
Het ziet er naar uit dat deze regio ook op onze roadtrip lijst moet komen. Wat een mooie oude steden. Ik zou dan wel iets langer dan drie dagen kiezen denk ik 😉 Mooie luchten op de foto’s!
Wat een inspirerende blog! Zelf ben ik in diverse Spaanse steden geweest, maar nooit op onbekende plekjes in het binnenland.