Frankrijk

Getest: ijsduiken in Tignes (omdat het niet altijd skiën moet zijn)

tignes ijsduiken

Tuurlijk trek je in de eerste plaats naar het Franse Tignes voor een geweldige ski- of snowboard ervaring. Maar als het ook eens iets anders zijn dan op de latten staan, dan is ijsduiken beslist een ervaring om niet te missen. Tignes is the place to be voor wie het ijsduiken eens wil proberen ,en wij waren er helemaal klaar voor.

ice diving tignes

De setting: het bevroren meer van Tignes-le-lac

Een klein hutje op het meer. Dat is voor de gelegenheid onze kleedkamer. “We gaan duiken met een droogpak en dat trek je gewoon boven je kleren aan”, aldus onze begeleiders van Evolution2.

Dat ‘gewoon aantrekken’ blijkt niet zo simpel; er komt wat trek-en-sleurwerk aan te pas en eenmaal aangekleed ziet het er allesbehalve elegant uit, alsof je op een paar minuten tijd 20 kilo bent aangekomen. Ook het duikmasker is niet iets wat we gewoon zijn en voelt nogal claustrofobisch aan.

De briefing: niet panikeren!

We krijgen een korte briefing en leren hoe we moeten ademen (enkel door de mond), zwemmen (verticaal), hoe diep we gaan (ongeveer drie meter onder het ijs) en welke signalen we moeten geven wanneer we panikeren (vooral niet doen!).

De eerste indruk: “Help, ijskoud water!”

Ik mag als eerste het koude water inglijden en grote verrassing: het voelt helemaal niet koud aan. Tot ik effectief onder het ijs duik en plots voel hoe er water langs mijn handschoenen naar binnen glipt. Ow boy, wat is dat freaking koud!! Terug naar boven dus, het euvel herstellen en me klaar maken voor een tweede poging.

Ik heb er al wat minder vertrouwen in en heb moeite om verticaal te drijven. De begeleider ‘grijpt’ mij dan maar via zijn benen vast en zo glijden we onder het ijs. Niet meteen een omhelzing om met elke wildvreemde te proberen, maar gezien de omstandigheden best wel een geniaal idee.

Ondertussen staat ook Jempi te popelen om een eerste ijsduik te maken. Zijn eerste proeve verloopt alvast beter dan de mijne: als een zeeleeuw glipt hij onder het water en het duurt een eeuwigheid – althans, zo lijkt het – vooraleer hij en zijn begeleider terug boven komen. Ik heb mijn duiksessie al achter de rug en hebt niet veel meer te doen dan wat ongeduldig naar het gat in het ijs te kijken. Net wanneer ik een beetje ongerust begin te worden, ‘spoelt’ hij eindelijk aan. En hij enthousiast: blijkt dat zijn begeleider hem vrij diep onder het ijs heeft geloosd, kwestie van de ervaring nog intenser te maken.

Is er eigenlijk wel iets te zien onder het ijs?

Of er ook iets te zien is onder het ijs? Op heldere dagen, wanneer de zon over het ijs schijnt, mag je rekenen op een spectaculaire waaier aan regenboogkleurtjes en lichtcirkels. 

ice-diving-tignes33

Tijdens onze ijsduik was het bewolkt, maar dat maakte de ervaring er niet minder bijzonder op: de dansende luchtbellen, de zalige stilte onder het ijs, het bewegen in slow motion… Iedereen die hier op wintersport komt, zou dit echt niet mogen missen.

Goed om weten: om te ijsduiken in Tignes heb je geen duikervaring nodig; je wordt goed begeleid door ervaren duikers en veiligheid staat voorop.

En voor wie de smaak ervan helemaal te pakken heeft: er worden ook nachtelijke duiken georganiseerd.

Surf naar Evolution 2 Tignestignes.net en francs-montagnes.com voor meer informatie.

Meer over Tignes? Lees onze posts:

♥ Een sportief weekend in Tignes: over sneeuwschoenen, off-piste skiën en veel meer

♥ Now this is what we call Alpine chic: Les Suites du Nevada in Tignes (France)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like