Naar Frankrijk: hippie roadtrip door de Vaucluse

Het Zuid-Franse departement Vaucluse mag dan voor veel Belgen een populaire bestemming zijn om de zomervakantie door te brengen, ook tijdens het najaar is deze regio meer dan het bezoeken waard: ideale temperaturen, de natuur die zich met de prachtigste kleuren tooit én je geniet er van een oase van rust. Het ideale moment ook voor een roadtrip doorheen de Vaucluse. En om het helemaal bijzonder te maken, doen wij dat in onvervalste retro-hippiestijl.

De snelste manier om met de wagen het zuiden van Frankrijk te bereiken, is via de in de Autoroute du Sud en de Autoroute du Soleil natuurlijk. Maar wij zijn in een nostalgische bui en starten onze trip langs de route nationale 7. De N7 werd aangelegd in 1824 en was ooit de meest populaire route tussen Parijs en de Azurenkust. Deze Route de Vacances, zoals de N7 liefdevol genoemd werd, verloor echter aan belangstelling toen eind de jaren 60 de snellere Autoroutes aangelegd werden. Onze tocht langs de N7 gaat duidelijk wat langzamer vooruit, maar wat we aan snelheid moeten inboeten, winnen we aan panoramische vergezichten en een nostalgische sfeer. De vergelijking met de beroemde Route 66 – die ook in onbruik raakte na de komst van de snelwegen – is niet ver weg: ook langs de N7 voel je een nostalgische sfeer, en hier en daar lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. In het kleine dorpje Piolenc, gelegen op zo’n 6 kilometer van Orange, houden we halt om het bijzonder sympathieke Musée Mémoire de la route nationale 7 te bezoeken.

Hier worden we pas echt terug gekatapulteerd in de tijd; het museum staat volgestouwd met oldtimers, kilometerpalen, reclameborden, foto’s, vintage posters en retro caravans. De tijd is er niet alleen blijven stilstaan, maar meteen ook netjes ingepakt en gecatalogeerd.

www.memoirenationale7.fr

Met een VW-busje langs de wijngaarden tuffen

Must do tijdens een bezoek aan de Vaucluse: wijn proeven en een wijngaard bezoeken. De regio is goed voor een jaarproductie van maar liefst 150.000 hectoliter wijn en kan uitpakken met klinkende Grand Cru’s als Châteauneuf du Pape, Gigondas en Vacqueras. Wij lieten ons oog vallen op het wijndomein van Gigondas, niet alleen omdat deze tot de beste ter wereld behoort, maar ook omdat een wijnproeverij hier een bijzondere beleving is. Wijnmaker Frédéric Haut heeft namelijk een grote voorliefde voor de jaren 70 en alles wat daarbij hoort. “Behalve van wijn hou ik heel erg van de sfeer en de muziek uit de seventies”, zegt hij. “En ik heb mijn twee passie’s kunnen combineren dankzij de wijnde- gustaties die ik op het domein aanbied, die gebeuren namelijk in een vintage jaren 70-auto.”

Bij de ingang van het domein pronken inderdaad twee vintage Volkswagenbusjes en een VW Kever, alle drie uit de jaren 70. Of we een keuze willen maken? Makkelijk, het oranje busje dat als retro camper ingericht werd natuurlijk, we zijn er meteen verliefd op! Enkele tellen later snorren we langs de wijngaarden, op de tonen van gitaalheld Jimi Hendrix nog wel.

Anderhalf uur lang verkennen we het domein van Gigondas, met nu eens de pieken van de Dentelles de Montmirail en dan weer de Mont Ventoux op de achtergrond. Het degusteren van de wijnen zelf doen we tijdens een lome picknick in de schaduw, met zicht op een adembenemend landschap. Dat het leven goed is hier, in hartje Vaucluse.

www.tourade-gigondas.fr

Op (vintage) schattenjacht in L’Isle-sur-la-Sorgue

Tijdens onze Vlaucluse-trip overnachten we in charmante B&B’s en opvallend: alle uitbaters pochen dat ze voor het decoreren van hun B&B zijn gaan snuisteren in de brocante- en antiekwinkels van L’Isle-sur-la-Sorgue. Het dorp zelf blijkt overigens ook een pareltje: gelegen op de oevers van de rivier de Sorgue, met een levendige ambiance en – inderdaad – ontelbare antiekzaken die vintageschatten uit de jaren 50, 60 en 70 aanbieden. Leuk is dat je in sommige van die zaken ook iets kunt eten: ideaal om volop van de sfeer van vroeger te genieten.

L’Isle-sur-la-Sorgue dankt haar naam aan de Sorgue, de rivier die een paar kilometer verder in het al even mooie Fontaine-de-Vaucluse ontspringt. De rivier bestaat uit verschillende ‘kanaaltjes’ waarrond L’Isle-sur-la-Sorgue als een groep eilandjes werd gebouw. Het stadje wordt dan ook wel eens het Venetië van het Comtat Venaissin genoemd. Het water zorgde in vroegere tijden ook voor dat er heel wat watermolens gebouwd werden (maar liefst zo’n 70!), hier en daar vind je daar nog restanten van. L’Isle-sur-la-Sorgue is een heerlijke plek voor lome wandelingen, genieten van verkoeling aan het water en eindeloos aperitieven op één van de vele terrasjes.

Tip: elke zondag is er in Isle-sur-la-Sorgue een immense antiek- en curiosamarkt. Neem voldoende euro’s mee want je botst er beslist op iets wat je mee naar huis wil nemen.

www.islesurlasorgue.fr

Vooruit met de geit

Met een 2CV – beter bekend als het ‘geitje’- langs Provençaalse wegen bolderen? Worden we heel blij van! Laurent Estibal is helemaal dol op deze Franse pareltjes. Hij restaureerde zijn 2CV’s eigenhandig en verhuurt ze per (halve) dag.

En zo tuffen wij dus met ons geitje langs pittoreske plekjes met het dorpje Gordes en de Abbaye Notre-Dame de Sénanque – prachtig gelegen tussen de lavendelvelden – als fotogenieke hoogtepunten. Een pastis als afsluiter maakt het plaatje compleet. Geef toe, meer à la française wordt het niet.

 www.location-deuche-forever.com

Over de Vaucluse

De Vaucluse is een departement en telt drie arrondissementen: Apt, Avignon en Carpentras. Het geheel ligt binnen de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur.


Eten, drinken en slapen

  • Au Chineur in L’Isle-sur-la-Sorgue is een levendige bistro met mooi terras, gelegen aan het water. De perfecte plek voor een lekkere Provençaalse aïoli.

www.facebook.com/Au-Chineur 

  • Maison d’hôtes de charme Chez Justin de Provence: prachtig gerestaureerde Provençaalse boerderij met zowel een buiten- als een binnenzwembad, fitnessruimte, een hammam en een jacuzzi. Ruime kamers in traditionele stijl. Gelegen nabij Orange.

www.justin-de-provence.com

  • Bastide La Buissière Chambre et Table d’Hôtes: mooi gerenoveerde woning uit de 18de eeuw met veel barroke elementen. Gelegen in het stille Provençaals dorpje Caderrouse.

www.bastidelabuissiere.com

  • Chambre d’hôtes Le Coeurisier: charmant landhuis met een prachtige weelderige tuin, zeer rustig gelegen.

www.le-coeurisier.fr

Voor uitgebreide info over de regio, surf naar: www.provenceguide.com
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.