134.5K14
Frans Polynesië

23 verrassende feiten over Tahiti en haar eilanden

Dat het heel ver weg is, dat je er kunt overnachten in watervilla’s en dat de natuur er waanzinnig mooi is. Is dat het enige wat je weet over Tahiti en haar eilanden? Om jouw kennis verder op te krikken: hier zijn 23 opvallende feiten over Tahiti en haar eilanden. 

.

.#01.

Tahiti en haar eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van 4.000.000 km2, een gebied zo groot als Europa. Op een map die ik kreeg tijdens mijn vlucht met Air Tahiti zie je mooi hoe uitgestrekt het gebied wel is.

#02.

De waterbungalow is uitgevonden in de jaren ’60 in Frans-Polynesië, op het eiland Moorea. De ‘uitvinders’ waren de legendarische Bali Hai Boys, drie mannen uit Californië die een mislukte vanilleplantage ombouwden tot een verblijf voor toeristen, Bali Hai Moorea genaamd.

#03.

Hoewel de totale oppervlakte indrukwekkend groot is, bedraagt de landoppervlakte (dus het gedeelte boven water) slechts 4.000 km2, verdeeld over 118 eilanden. Deze 118 eilanden zijn onderverdeeld in 5 archipels: de Gambiereilanden, de Australeilanden, de Genootschapseilanden, de Tuamotueilanden en de Markiezeneilanden.

#04.

Tahiti krijgt per jaar minder bezoekers over de vloer dan Hawaï in één dag. Tahiti is dan ook één van de meest exclusieve reisbestemmingen ter wereld.

#05.

De lokale luchtvaartmaatschappij waarmee je vaak zult vliegen om van eiland naar eiland te hoppen, is Air Tahiti. Maar welke is de beste plaats in het vliegtuig om geweldige foto’s vanuit de lucht te maken? Zorg ervoor dat je een zitje hebt aan de linkerkant van het vliegtuig wanneer je van Papeete (Tahiti) vliegt naar de andere eilanden (en uiteraard aan de rechterkant wanneer je een vlucht terug neemt).

#06.

Het woord ’tatoeage’ stamt af van het Tahitiaanse woord ’tatau’. Tatoeages waren en zijn een erg populaire vorm van lichaamsversiering in Frans-Polynesië.

#07.

Het Tahitiaanse alfabet telt slechts 13 letters: de klinkers a, e, i, o, u en de medeklinkers f, h, m, n, p, r, t en v.

#08.

Neen, het Tahitiaanse alfabet kent geen b. Meteen de reden waarom Bora Bora in feite Pora Pora heet. De allereerste bezoekers dachten echter Bora Bora te horen, vandaar de nieuwe benaming. Pora Pora betekent overigens ‘eerstgeborene’.

#09.

Bora Bora staat bekend als het ‘romantische eiland’ en Moorea als het ‘magische eiland’.

#10.

De oude naam van het eiland Raiatea was Hawaiki. De legende wil dat dit mythische eiland vanuit de bodem van de oceaan naar boven kwam en dat dit het begin was van alle leven op aarde.

#11.

De Franse post-impressionistische schilder Paul Gauguin (1848 – 1903) en de Belgische zanger Jacques Brel (1929 – 1978) liggen begraven op het kerkhof van Atuona, op het eiland  Hiva ‘Oa, één van de Markiezeneilanden.

#12.

Het eiland Rangiroa kan uitpakken met de enige wijngaard die groeit op een koraalattol. De wijn heet Vin du Tahiti.

#13.

Giftige slangen zul je nergens vinden in Frans Polynesië, er zijn er geen.

#14.

De atol Tetiaroa is gekend als Marlon Brando’s privé eiland. De acteur verbleef op de eilanden tijdens het filmen van Mutiny on the Bounty in 1962. Hij trouwde er met de Tahitiaanse actrice Tarita,  kocht het eiland Tetiartoa in 1967 waar hij samen met zijn vrouw en kinderen ettelijke jaren woonde.

#15.

Vandaag is de atol het decor voor The Brando, één van de meest luxueuze eco-vriendelijke resorts ter wereld.

#16.

Tahitianen worden beschouwd als de meest oprecht vriendelijke mensen ter wereld. Ter info: wij zijn er geweest en kunnen het bevestigen: Tahitianen zijn echt geweldig, je voelt je er meteen thuis!

#17.

Het piepkleine eilandje Motu Tapu wordt beschouwd als de ultieme plaats ter wereld om te relaxen. De motu is meteen ook het meest gefotografeerde eilandje van de Zuidelijke Pacific. Het is gelegen op een boogscheut van Bora Bora en maakt deel uit van de Hilton Bora Bora Nui Resort & Spa.

#18.

Tahiti en haar eilanden kent een grote Chinese gemeenschap. De meeste Chinezen baten winkeltjes en supermarkten uit. Wanneer Tahitianen zeggen dat ze naar ‘la Chine’ gaan, bedoelen ze dat ze gaan shoppen.

#19.

Op Tahiti zul je niet alleen mannen en vrouwen ontmoeten, maar ook de ‘derde sekse’ (mahu of rae rae, mannen die zich gedragen en/of kleden als een vrouw). Eeuwen geleden al werden deze mensen beschouwd als een combinatie van de beste eigenschappen van een man en vrouw.

#20.

De Tiare bloem is één van de symbolen van Tahiti. Zowel mannen als vrouwen houden ervan deze bloemen te dragen, ofwel als halsketting, als kroon of als versiering achter de oren.

#21.

Draag een Tiare bloem aan jouw linkeroor om duidelijk te maken dat je getrouwd bent. Ben je nog zoekende, draag de bloem dan aan je rechteroor.

#22.

De Tiare bloem ruikt heel erg zoet en sensueel en wordt daarom gebruikt in heel wat beroemde parfums, zoals Alien eau Luminescente by Thierry Mugler, Anais Anais Cacharel, Island Fifi by Michael Kors en vele andere.

#23.

De Tiare Apetahi bloem is de meest mysterieuze bloem ter wereld. Ze wil alleen groeien op de flanken van de berg Mount Temehani op het eiland Raiatea. Alle pogingen van botanisten om het bloemetje elders te laten groeien zijn tot op heden mislukt.

Ken jij nog andere leuke feiten over Tahiti en haar eilanden? Laat het ons gerust weten!

Info tahiti-tourisme.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like