11930
New York

Hip slapen in New York: flophouse chic in the Bowery House

De uitdaging: vind een hippe plaats om te overnachten in NYC en liefst voor zo weinig mogelijk dollars.  De harde realiteit: ga je voor fancy wees dan maar zeker dat je (hard) tegen je financiële pijngrens zal botsen; de hotelprijzen in NYC zijn meedogenloos hoog. Resultaat: we verbleven in The Bowery House, een hostel/hotel dat drie bijzondere voorwaarden weet te combineren voor een cool prijsje: sjofel, chic & ubercool. Tel daar nog de toffe ligging bij en we zaten gebeiteld voor een leuk verblijf in de Big Apple.

Wij houden wel van een hotel (of in dit geval hostel) waar een leuk verhaal aan vasthangt en The Bowery House heeft er eentje om je vingers van af te likken.

Laten we beginnnen met de locatie: fan-tas-tisch! Recht in de bullseye van NYC’s hipste wijken: Soho, Noho, Nolita, East Village & Chinatown!

Het concept is geweldig en de geschiedenis achter dit gebouw komt letterlijk en figuurlijk uit een scenario van een blockbuster (meer hierover later).

En last but not least: The Bowery House is een echte topper als je voor een goede prijs in hartje NYC wil logeren.

Bowery House the living room

Het concept

The Bowery House heeft de allures van een boutique hotel. Toegegeven: de badkamers zijn gemeenschappelijk en er zijn slechts een klein aantal private slaapkamers beschikbaar, dus zal je waarschijnlijk je (korte) nachten moeten doorbrengen in één van de cabins of slaapzalen. Er is ook geen vast plafond en de muren zijn dun, maar geen paniek: er zijn gratis oordopjes te verkrijgen aan de receptie. Tot zover de nah-factor van deze hostel.

Het interieur daarentegen is high-end: de badkamers zijn voorzien van vloerverwarming en grote regendouches, alles is bezet met Italiaans marmer en je wordt er verwend met luxe zeepjes, handdoeken van Ralph Lauren en lakens van Egyptisch katoen. Fancy right?

Nog niet overtuigd? Wat dacht je van een ubercoole living room met cosy Chesterfield sofa’s en een megagrote flatscreen TV. En… nu komt het: een groot dakterras met geweldige views over NYC, een BBQ & Italiaanse tuinmeubelen. Oh ja…en dit allemaal voor de prijs van 69 dollar. Dealtje!

De geschiedenis

Het gebouw dateert uit de jaren ’20 en kreeg bekendheid als The Prince Hotel, één van de typische verblijven (flophouses genaamd) om enerzijds soldaten te herbergen die terugkwamen van het front tijdens WOII en anderzijds de zogenaamde leeglopers die overal hun geluk hadden verspeeld en nergens anders meer terecht konden.

The Prince Hotel was oorspronkelijk niet bedoeld als een permantente verblijfplaats voor zijn gasten. Het was echter zo dat veel van die gasten – in plaats van na hun pitstop opnieuw te vertrekken –  deze plaats nooit meer verlieten. De kamers (lees: hokjes) waren nochtans ontzettend klein en verre van comfortabel. Dit hield de permanente inwoners echter niet tegen om er hun woonplaats van te maken.

Ook de Bowery-buurt was in die tijd geen pretje om te wonen. De plek stond toen bekend als NYC’s Skid Row, een omgeving voor de armen en uitzichtlozen uit de maatschappij. Gokken, prostitutie, geweld en vele andere toestanden die het daglicht niet mochten zien, waren er alledaagse kost.

Trivia: America’s eerste straatbendes zouden the Bowery-boys geweest zijn (midden-19de eeuw, lang voordat er sprake van dit gebouw).  The Bowery Boys waren trouwens de inspiratie voor de bende die de Dead Rabbits bevochten in de prachtige Scorsese film: Gangs of New York. De leider van de Bowery Boys bende was Bill ’the Butcher’ Cutting, deze rol werd vertolkt door Daniel Day-Lewis.

Van flophouse tot hiphouse

In de jaren ’90 herleefde de Bowery volledig en werd ze opgewaardeerd tot wat nu aanzien wordt als één van de hipste & coolste wijken van New York. Frances Grill, mede-eigenaar van het Click Model Agency, kocht het gebouw en wou er modellen en acteurs in huisvesten. Hij slaagde echter niet in zijn opzet vanwege de strenge huisvestingsregels (er waren op dat moment nog enkele permanente bewoners).
Toen was het de beurt aan immo-magnaat Mr. Kunkel en zijn compaan Alessandro Zampedri. De Italiaan Alessandro was een voormalig racepiloot die op miraculeuze wijze een spectaculaire crash overleefde tijdens een Indianapolis 500 race en nu andere bezigheden zocht.
Het duo had grote plannen om The Prince Hotel om te toveren in een sexy hotel-achtig hostel… et voilà: het is 2011 en The Bowery House zoals we het nu kennen, is geboren!

Bowery House staat voor design en luxe gecombineerd met de cabin-like rooms gebaseerd op het vroegere flophouse. Het hostel is eigenlijk een levend museum: je ontdekt er de voormalige flophouse-sfeer, bedekt met een mantel van design en coolness.

Het verdict

Bowery House is echt een topper: coole inrichting, zeer vriendelijke bediening, een geweldige atmosfeer, een prachtig dakterras, je ontmoet er interessant volk van allerlei slag, de locatie is gewoonweg perfect en dit allemaal voor een prijs die je zeker niet pijn zal doen. Nadelen zijn de dunne muurtjes (snurkende buren!) en de kleine (héél kleine) cabin-rooms.

Je hebt er bijna geen plaats om je bagage op te bergen en de bedden zijn ook niet bepaald in XL-formaat.

Beschouw je je cabin echter als een plaats om te crashen en niet als een hotelkamer om de hele dag in rond te hangen, dan kan je nergens beter vinden. NYC staat klaar om ontdekt te worden, 24h/24h.

Komen we nog terug? Yep, zonder twijfel! We gaan dan wel voor de Prince room: dubbel bed, meer speelruimte, meer comfort maar nog steeds aan een scherpe prijs. Wel gaan we deze keer vroeg op voorhand boeken: de paar ruimere kamers die beschikbaar zijn, zijn altijd heel vlug volzet.

Het zicht vanop het dakterras.

theboweryhouse.com

    1. Hoi Jakomijn, tof dat je de post leuk vindt. NYC moet je echt eens doen, ongelooflijk leuke en bruisende stad. En met de eurotjes die je uitspaart door in de Bowery te logeren kan je nog eens goed uit de bol gaan (gek doen) in één van de coole wijken daar 😉 Groetjes, Jempi

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like