Frankrijk

Ontdek de Magie van Puy du Fou: de ultieme ervaring in een historisch themapark

Puy du Fou bezoeken? Dit pretpark is de ideale stop voor wie naar en van de Vendée reist, maar: vergeet meteen alles wat je weet over traditionele pretparken! Hier geen goedkope prullaria en cliché atracties: Puy du Fou neemt je mee op een wervelende rollercoaster doorheen de geschiedenis, waarbij het verleden zelf voor de nodige sensatie en adrenaline zorgt.

Stel je even voor: we bevinden ons temidden van het meeslepende spektakel in een oude Romeinse arena. We maken deel uit van het Gallische team, zijn gehuld in de ‘modieuze’ outfits van die tijd én hebben een ereplaats gekregen op het verheven podium, vlak bij de koning van de Galliers en zijn gevolg. De sfeer in de arena is uitgelaten. Gladiatoren doen hun ding, trommels dreunen, de menigte raakt in extase en we laten ons meeslepen door de uitgelaten ambiance. De Galliërs staan tegenover de gevreesde Romeinse gladiatoren en het ziet er niet al te best uit voor onze helden. Ze zijn dapper, maar strijden als groentjes, als je het mij vraagt. Maar dan, als een verrassende plotwending in een soapserie, herpakken de Galliërs zichzelf en leren ze de Romeinen een lesje. Zo hoort het: de underdog zegeviert en de arena barst uit zijn voegen van gejoel, gefluit en applaus. Mensen springen op en neer, en ook wij krijgen als ’tijdelijke hofhouding’ van de koning van de Galiers applaus en felicitaties. Wat een spektakel!

Dit alles speelt zich af in het prachtige Puy du Fou, het pretpark waar de geschiedenis niet alleen tot leven komt maar waar je er zelf deel van uitmaakt. En de emotie die we in de arena voelen, is precies waar Puy du Fou om draait: het creëren van magische ervaringen die ons meevoeren naar andere tijden en ons laten kennismaken met de heldhaftigheid en veerkracht van mensen uit het verleden.

Pretpark zonder attracties

Puy du Fou is een buitenbeentje onder de pretparken: hier geen rollercoasters of andere spectaculaire attracties, wel verbluffende geschiedenisspektakels, waar duizenden acteurs en dieren en ongeziene special effects voor drama en spanning zorgen. En het concept wordt gesmaakt, want Puy du Fou werd al meermaals bekroond tot het beste pretpark ter wereld. Wat begon in 1978 als een toneelavond waarbij amateurs in de schaduw van een vervallen kasteel de bloedige geschiedenis van de Vendée tot leven brachten, is uitgegroeid tot een van de grootste succesverhalen van Frankrijk.

Dat succes is niet onterecht, zo merken we. We genieten van een show waarbij paarden letterlijk over een meer draven (hoe doen ze het?), we zijn getuige van een bloederige slag tijdens WOII, duiken weg voor bommen en granaten in de loopgraven en we proberen ziel en zaligheid te redden wanneer we dreigen ten onder te gaan in een zinkend schip. En hadden we het al over de plunderingen van de Vikingen in een lieflijk Frans dorpje (denk: veel vuur en wapengekletter) of de historische vogelshow waarbij meer dan 200 vogels – waaronder valken, arenden, uilen en gieren – over onze hoofden scheerden?

Kuierend door de eeuwen

Hoewel Puy du Fou jaarlijks miljoenen bezoekers ontvangt, merk je weinig van die drukte. De bossen en prachtig aangelegde tuinen geven de indruk van rust en sereniteit, ook al blijkt het park die dag uitverkocht. De sfeer is gewoonweg heel erg ‘chill’, je hoeft nergens lang in de rij te wachten noch is het nodig om als een gek van de ene show naar de andere te rennen: wij hebben er op een dag maar liefst zes gezien, zonder ook maar een moment van stress te ervaren om van punt A naar punt B te geraken.

De belangrijkste shows duren ongeveer zo’n 30 minuten, voor de kleinere shows ben je al met 10 minuutjes rond. Best plan je de shows die je absoluut wil zien op voorhand in. Op één dag kun je al heel wat mooie spektakels meemaken, maar minstens twee en nog beter drie dagen geniet toch de voorkeur, zeker als je één van de beroemde avondshows wil bijwonen. En de absolute topper onder die avondlijke spektakels, is La Cinéscénie, ’s werelds grootste nachtshow. Denk: op een podium van 23 hectare voor het kasteel van Puy du Fou brengen 2500 acteurs en dansers meer dan 7 eeuwen geschiedenis op adembenemende wijze tot leven.

(Tip: jouw dagje Puy du Fou plannen kan makkelijk via de website van het park en de handige app)

Slapen

Met vijf themahotels en een glamping kun je ook terwijl je slaapt in de sfeer van Puy du Fou blijven. In themahotels als Le Logis de Lescure (een typisch 18e eeuws gebouw uit de streek Vendée), La Citadelle (een middeleeuws fort), La Villa Gallo-Romaine (een Romeinse villa) en Le Grand Siècle (het kasteel van Lodewijk XIV) leg je je hoofd te rusten in historische sfeer. Bijzonder is het Camp du Drap d’Or, een reconstructie van het kampement tijdens de beroemde ontmoeting tussen Hendrik VIII en Frans I in 1520.

Ik mocht verblijven in één van de paalwoningen van het vijfde ’themahotel’ Îles de Clovis, en dat was een bijzondere ervaring. De site is geïnspireerd op het leven en de tijd van Clovis, de Frankische koning die een belangrijke rol speelde in de vorming van het Merovingische koninkrijk (wat nu Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en delen van andere omringende landen zijn).

De houten hutjes met rieten daken staan op palen temidden van een meer. Van buitenaf lijkt alles authentiek en primitief, binnen word je verrast op alle luxe die je je maar kunt inbeelden. Vooral wanneer de avond valt over Îles de Clovis, verandert de atmosfeer in een oase van kalmte en sereniteit. Goed om de batterijen opnieuw op te laden voor een nieuwe dag vol legendes, avonturiers en helden.

Puy du Fou in het kort

HOEVEEL DAGEN NODIG

1 – 3 dagen

BEZOEKERS PER JAAR

Meer dan 2,2 miljoen

OPEN

Van april tot november

 1. Puy du Fou is een historisch themapark gelegen in Les Epesses, Frankrijk.
 2. Gezien de ligging, is het park een ideale bestemming om even een stop in te lassen tijdens een reis van en naar het zuiden van Frankrijk, of als aanvulling op jouw vakantie in de Vendée.
 3. Het park opende zijn deuren in 1978.
 4. Puy du Fou heeft verschillende bekroonde shows en spektakels, waaronder “Cinéscénie”, ’s werelds grootste nachtshow.
 5. Op 50 hectare bos en tuinen zijn historische dorpen gereconstrueerd, waaronder middeleeuwse nederzettingen en pleintjes uit de 18de eeuw.
 6. Het park heeft een eigen school, de Puy du Fou Academy, waar jonge artiesten worden opgeleid.
 7. Puy du Fou organiseert ook educatieve programma’s en workshops voor scholen en groepen.
 8. Het park heeft een eigen team van ambachtslieden die traditionele ambachten beoefenen, zoals smeden en weven.
 9. Puy du Fou werkt samen met lokale gemeenschappen en organisaties om de regionale cultuur te bevorderen.
 10. Het park is rolstoeltoegankelijk en biedt faciliteiten voor bezoekers met speciale behoeften.
 11. Puy du Fou heeft een eigen dorp voor artiesten en medewerkers, waar ze kunnen wonen en werken tijdens het seizoen.

Puy du Fou is meer dan alleen een pretpark, het is een levende geschiedeniservaring

Philippe de Villiers, bedenker en oprichter

Ligging

 • Puy du Fou ligt in het departement Vendée, bij het plaatsje Les Épesses, en is bereikbaar via de snelweg A87 (afslag nr.28). Het park ligt op 3u15 van Parijs, 3u van Bordeaux, 2u van Poitiers, 1u30 van La Baule en La Rochelle, 1u van Angers, Nantes en Les Sables d’Olonne.
 • Het dichtstbijzijnde TGV-station bij het Puy du Fou is Angers. Een pendeldienst “Angers station / Puy du Fou” wordt tot 3 keer per dag aangeboden.
 • Le Puy du Fou ligt op 1 uur van de luchthaven Nantes Atlantique.
 • Adres: Puy du Fou – CS 70025 – 85590 Les Epesses, puydufou.com

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like