7.7K03
Spanje

Ontdek het andere Barcelona: op stap met locals

Hou je ook zoveel van Barcelona dat je er vaak en graag op citytrip gaat? En misschien heb je wel zin om Barcelona eens op een andere, authentieke manier te bezoeken? Laat je dan rondleiden door de locals! Emily Elwes leeft en werkt in Barcelona en schreef voor ons een gastpost over hoe je haar stad kunt ontdekken op een originele en hoogst persoonlijke manier.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: we zijn op reis in een spannende stad in een ander land, wanhopig op zoek naar een manier om er de lokale cultuur écht te beleven. Alleen zijn we veel te druk bezig met onze stadsplannetjes, zoeken we samen met duizenden andere toeristen onze weg (naar dezelfde bezienswaardigheden!) en bij elk restaurant dat we passeren roept een ritselaar ons toe dat we zeker het toeristenmenu eens moeten proberen. Waar zijn in godsnaam de locals??

Zo hoeft het gelukkig niet altijd te gaan: nieuwe, vaak kleine initiatieven zorgen ervoor dat we steden op een nieuwe, authentieke manier kunnen ervaren. In Spanje bijvoorbeeld kunnen we dankzij trip4real.com met locals op stap die ons hun stad op een andere manier leren kennen, gepersonaliseerd en geheel volgens onze eigen interesses.

Barcelona-trips4real021

Trip4real is een platform en een community waarbij reizigers met locals van over heel Spanje in contact gebracht worden. Het resultaat is een unieke culturele uitwisseling. Hoe? De locals fungeren als een informele gids die hun stad voorstellen vanuit hun eigen interesse en passie, en ze nemen reizigers die dezelfde passie delen mee op sleeptouw.

Op ontdekkingstocht, maar dan anders

Professionele fotografen –  zoals Juan bijvoorbeeld –  bieden rondleidingen aan doorheen het historische centrum van Barcelona en leggen daarbij de nadruk op de fotografische mogelijkheden (en ze geven tips & tricks). Chefs zoals Sonia gidsen globetrotters langs de lokale fruit- en groentemarkten terwijl ze uitleg geven over de rijke Mediterrane gastronomische cultuur en hoe je de lokale gerechten zelf kunt maken.

Barcelona-trips4real007

Of wat dacht je van wielerliefhebbers zoals Juan, die gekleed in een vintage wieleroutfit, na zijn werk met met toeristen de stad per fiets verkent op een eigenwijze manier (denk: hoppend tussen traditionele bars, tapas spots en Gaudí bezienswaardigheden!).

Barcelona-trips4real006
Veel van deze lokale gidsen hebben een andere, fulltime job. Waarom spenderen ze hun schaarse vrije tijd aan het gidsen van toeristen?

Rebeca, lokale gids in Barcelona:
“Als je alleen de toeristische centra van Barcelona bezoekt, krijg je een totaal verkeerd beeld van de stad. Veel mensen komen naar hier en denken dat paella, sangria en flamenco deel uitmaakt van onze cultuur, terwijl dit eigenlijk bij Andalusië hoort. Wij hebben hier ook een rijke cultuur! Dankzij de tours die ik verzorg kan ik toeristen tonen hoe mijn stad écht is en hoe fantastisch het hier is.  […] Bovendien hou ik ervan nieuwe mensen te ontmoeten en dankzij dit initiatief ontmoet ik mensen van over heel de wereld. Soms komen mijn vrienden mee op een tour, het is altijd heel erg gezellig.”

Een bijkomend voordeel van deze manier om een stad te ontdekken, is dat veel van de lokale gidsen en reizigers inderdaad vrienden worden. Na de ‘officiële’ rondleiding brengen ze vaak nog wat extra tijd door, gaan ze samen op stap en worden er extra tips uitgewisseld.

Trip4real heeft een eigen reviewsysteem gebaseerd op de feedback van reizigers zelf. De deelnemende gidsen hebben bovendien elk een eigen profiel waarmee ze zichzelf en hun passies voorstellen. Handig als je als toerist op zoek bent naar een tour op maat van jouw eigen interesses. Er zijn meer dan 2.500 lokale gidsen ingeschreven op de site, waarvan er zo’n 1.000 alleen al in Barcelona werkzaam zijn. Verscheidenheid troef dus, je vindt zonder twijfel een gids die aan jouw interesses beantwoord.

Unieke ervaringen

Initiatiefneemster van trips4real Gloria Molins: “Ik heb trips4real opgestart nadat ik realiseerde dat mijn meest memorabele reiservaringen deze waren die ik met lokale mensen beleefde. Hoewel de toeristische bezienswaardigheden vaak indrukwekkend waren, bleken het vooral de ontmoetingen en interacties met mensen die mij het meeste bijbleven. Zodra ik van mijn laatste reis terug was, zocht ik naar een manier om dergelijke ontmoetingen en interacties makkelijker te maken, en trip4real is het resultaat.”

Zin gekregen om in Barcelona (en de rest van Spanje) op sleeptouw genomen te worden door een lokale foodie, wielerliefhebber, fotograaf, dj of zelfs een mode-ontwerpster? Neem dan zeker eens een kijkje op www.trip4real.com.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like