2.2K7
Frankrijk

Kapitein voor een week: cruising langs Zuid-Franse rivieren met Le Boat

Waarom steeds meer mensen voor vaarvakanties met Le Boat kiezen? Makkelijk: een vakantie met Le Boat is kiezen voor een niet-alledaagse vakantie waarbij je het gewone achter je laat en je zelf de koers bepaalt. Voor deze bootvakantie heb je geen ervaring of vaarbewijs nodig, en geniet je toch ten volle van het leven op en rond het water. Wij kozen voor de Lot om het Le Boat-avontuur zelf te ervaren. Lees hier het reisdagboek van kapitein Paul.

Na slechts 10 minuten proefvaren vindt Le Boat-medewerker Viktor dat we “ready to go” zijn, want het ging “perfect”. Terwijl ik in mijn nieuwe rol als kapitein stoer knik dat ik het volledig met hem eens ben, vraag ik me ondertussen af of ik alle uitleg wel goed onthouden heb. Ik heb wel eens een fluisterbootje in Giethoorn bestuurd, maar een schip waar 10 personen op kunnen wonen lijkt me toch andere koek.
Desalniettemin roep ik mijn vier kinderen en partner op om de bagage op de boot te zetten, want we gaan zo vertrekken. Je bent kapitein of je bent het niet.

Gelukkig krijgen we direct na ons vertrek ook nog een uitgebreide uitleg bij de eerste van de vele sluizen die we onderweg zullen tegenkomen. Door een sluis gaan vergt een specifieke aanpak, zoals we al in een van de vele video’s hadden gezien die Le Boat ons heel handig vooraf had gemaild. 
Mijn oudste en jongste matrozen volgen aandachtig de uitleg bij de sluis en na wat gepruts aan het stuur (roer?) weet ik de grote boot toch vrij eenvoudig de kleine sluis in te manoeuvreren.

Alles is nieuw en leuk

Eenmaal in de sluis dient er van alles te gebeuren. Deuren sluiten, touwen vastmaken aan de wal, de boot laten zakken dan wel stijgen, andere deuren openen, touwen weer binnenhalen en tenslotte zorgen dat iedereen weer in de boot zit en voorzichtig de sluis verlaten.
Mijn volledige crew helpt mee om dit alles tot een goed einde te brengen. En met veel enthousiasme, want we doen het samen. En alles is nieuw en dus leuk.

Genieten

Hierna kan ons avontuur echt beginnen. We varen de brede en rustige rivier de Lot op en ik ontspan een beetje. Le Boat heeft gelijk. Het besturen van zo’n ding valt enorm mee. Het stuur losjes in de handen. Beetje naar links, tikje naar rechts, genieten van de prachtige omgeving en het mooie weer. Het vertrouwen in mezelf als kapitein groeit met de minuut en ik begin te begrijpen waarom Le Boat hun mooie en luxe schepen zomaar uitleent aan ongeoefende schippers zoals wij. Er kan eigenlijk maar weinig fout gaan.

Zo laten we de boot dobberen om een duik in de rivier te nemen (wel eerst even de motor uitzetten) en leggen we later aan op een rustig plekje in het groen. Nadat we op het dek hebben geproost op dit nieuwe avontuur, ons avondeten hebben gehad (de boot beschikt over een prima keuken) en spelletjes hebben gespeeld, brengen we hier onze eerste nacht door. Genietend van het uitzicht en slechts het geluid van de vissen.

De dagen erna gaat het varen steeds makkelijker. Zelfs de kinderen mogen zo nu en dan de boot besturen. Ook het aanleggen (achteruit inparkeren) lijkt moeilijker dan het is, maar om het respect van de bemanning niet te verliezen houdt de kapitein dat even voor zichzelf.

We meren aan bij mooie dorpjes (met een speciale vermelding voor het idyllische Vers) en genieten zowel op de heen- als terugweg van het stadje Cahors. Ook gastronomisch een hoogtepunt tijdens onze rondvaart.
Na vijf dagen keren we terug in Douelle en besluiten onze reis in het restaurant Chez Malique. Gezeten op het terras in de prachtige tuin proosten we op onze nieuwe en zeer geslaagde ervaring, en een behouden vaart.

Le Boat praktisch

Le Boat is een bedrijf dat vaarvakanties aanbiedt, en het kan een geweldige ervaring zijn om een boot te huren en zelf het water op te gaan. Hier zijn enkele praktische tips voor het boeken van een vaarvakantie met Le Boat:

Bestemming kiezen:

Overweeg welke regio of waterweg je wilt verkennen. Le Boat heeft locaties in verschillende landen, zoals Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en meer.

Reistijd plannen:

Houd rekening met het seizoen en het klimaat van de gekozen bestemming. Sommige gebieden zijn aangenamer om te bevaren tijdens bepaalde maanden. In het hoogseizoen is het vaak drukker, dus als je de voorkeur geeft aan rustige wateren, overweeg dan een reisperiode buiten het hoogseizoen.

Bootkeuze:

Bekijk de beschikbare boten op de website van Le Boat en kies een boot die past bij de grootte van je groep en je budget. Overweeg ook de faciliteiten aan boord, zoals keukenapparatuur, badkamervoorzieningen en slaapruimtes.

Vaarroute plannen:

Plan je vaarroute vooraf. Bedenk welke bezienswaardigheden je wilt zien en hoeveel tijd je aan boord wilt doorbrengen. Le Boat biedt vaak suggesties voor routes op basis van de duur van je vakantie en je interesses.

De boot besturen…:

…is kinderspel. Le Boat voorziet in duidelijke instructies, begeleiding en navigatiekaarten voor je reis. Op die kaarten vind je alle informatie over de vaarroute, mogelijke aanlegplaatsen, bezienswaardigheden onderweg en noem maar op.

Veiligheid aan boord:

Neem de veiligheidsinstructies serieus. Zorg ervoor dat je bekend bent met de locatie van reddingsvesten en andere veiligheidsuitrusting aan boord.

Maar vooral:

Geniet van jouw unieke vakantie op de prachtige waterwegen!

Info: Le Boat

There are no posts to show right now.