Het huis van Julia in Verona: veel liefde (en een beetje bedrog)

Feit: er zijn veel meer interessantere dingen te zien en te beleven in Verona dan een bezoek aan Julia’s huis (of, in het Italiaans Casa di Giulietta). En laten we eerlijk wezen: het hele idee van een huis waar Julia echt gewoond zou hebben, is één grote fantasie. Maar ik moet toegeven: een fantasie waar ik stiekem wel van hou.

Geen idee waarover ik het heb? Even uitleggen:

Julia’s huis (in de Casa di Giulietta, Via Capello 23 in Verona) zou het huis zijn waar Julia (de Julia uit het wereldberoemde liefdesverhaal van Shakespeare Romeo and Juliet) gewoond zou hebben. Het balkon van het huis zou zelf de plek zijn waar de twee jongelingen voor het eerst hun liefde voor elkaar verklaarden.

Vandaag is het huis van Julia één van de meest populaire bezienswaardigheden van Verona en kent het elk jaar duizenden bezoekers van over heel de wereld. Het huis speelde ook een belangrijke rol in de film Letters to Juliet (uit 2010, met Amanda Seyfried en Vanessa Redgrave), waardoor de plek nog meer bekendheid kreeg. De film is niet echt een meesterwerk, maar als je fan bent van zoete romantiek in Italië dan zul je deze film wellicht wel smaken.

Op zoek naar liefde en geluk?

In de film lijkt het kleine binnenkoertje van Julia’s huis een oord van rust, netheid en liefde. In werkelijkheid is het koertje volgestouwd met toeristen die elkaar verdringen onder het balkon en rond het standbeeld van Julia. Ben je op zoek naar geluk in de liefde en een mooi fortuin, dan kan dat standbeeld jou overigens aardig op weg helpen. Even wrijven over haar rechter borst en het geluk zou aan jouw kant moeten zijn. De bewuste borst kun je niet missen: het is deze met het beschadigde metaal, met dank aan alle gelukszoekers. 🙂

Een ander opvallende ‘bezienswaardigheid’ is de muur bedekt met kauwgum en kleine liefdesbriefjes achtergelaten door de bezoekers (hoewel ik geen idee heb wat kauwgum met liefde te maken heeft. Iemand?)

Poseren voor de liefde

Binnen in het huis zelf krijg je een mooi idee van hoe mensen zoals Julia en haar familie geleefd moeten hebben. Je kunt er zelfs het bed van Julia bewonderen. Nu ja, het is eigenlijk niet écht haar bed maar het exemplaar dat gebruikt werd om een liefdesscène te draaien voor een andere film, Romeo and Juliet (1968) van Franco Zeffirelli.

Verder zijn er binnen ook een aantal computers beschikbaar, voor het geval je de behoefde zou voelen jouw liefde te uiten en een liefdesbrief aan Julia (of iemand anders) wil schrijven (indien je twijfelt aan het feit dat Julia haar mails wel leest, kun je nog altijd een ouderwetse handgeschreven brief schrijven en deze deponeren in de aanwezige brievenbus).

De belangrijkste reden waarom je echter het huis ook van binnen wil zien, is het balkon en de leuke foto’s die je hoopt te maken (niet van de massa toeristen onder het balkon, maar jijzelf op het balkon natuurlijk, net als Julia). Dus strike a pose, jongens en meisjes, het is voor de liefde.

The balcony.

Bedrogen door Julia?

Al dat liefdesgeweld is natuurlijk heel erg mooi, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: geloven we echt dat dit het huis van Julia is? Tuurlijk niet. Romeo en Julia hebben zelfs nooit bestaan, de twee lovers zijn geboren uit de fantasie van William Shakespeare. Shakespeare himself heeft Verona trouwens nooit bezocht, en het beroemde balkon is niet stokoud maar werd in de 20ste eeuw aan het huis bijgebouwd. De stad Verona kocht het huis in 1905 van de familie Dal Capello. Toeval wil dat Capello and Capuleti (de familienaam van Julia) een beetje op elkaar lijken. Het duurde dus niet lang vooraleer het idee geopperd werd om het huis als dat van Julia te lanceren.

De kracht van het verhaal

Ondanks dit ‘kleine bedrog’ en de vele bezoekers vond ik het geweldig om Julia’s huis te bezoeken, om de eenvoudige reden dat het een mooi voorbeeld is van hoe sterk de kracht van een verhaal kan zijn. Julia’s huis is gevuld met liefdesverhalen en liefdesrituelen, een ode aan de liefde bijna. Mooi toch, niet?

Tip: je hoeft niet helemaal naar Verona te reizen om een brief aan Julia te schrijven. Al tientallen jaren ontvangt de stad Verona duizenden brieven, allen gericht aan Julia. Deze brieven worden gelezen én beantwoord door de vrijwilligers van Juliet’s Club (Club di Giulietta). De club organiseert ook Julia’s verjaardagsfeest (in september) en tal van andere festiviteiten. Neem een kijkje op www.julietclub.com voor meer informatie.

www.tourism.verona.itwww.enit.it/nl

4 comments
  1. Ik was een dagje in Verona vanaf het Gardameer en we hebben de plek even bekeken. Ik vond die kauwgommuur wel erg bizar en verder was het er erg druk. Bijzonder dat een plek op deze manier zo veel aandacht kan krijgen Er zijn leukere plekken in Verona vind ik persoonlijk, maar het verhaal is mooi!

  2. Het huis van Julia was tijdens ons bezoek aan Verona zo druk dat we er niet eens bij in de buurt konden komen. Die muur met de briefjes heb ik toen niet eens gezien. Idd wel een heel leuk en romantisch verhaal, mooi om te zien wat het met mensen doet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.