126K45
Italië

Het huis van Julia in Verona: veel liefde (en een beetje bedrog)

Verona is de stad van de liefde is en dat hoeft niet te verbazen. Verona vormt het decor voor het liefdesverhaal van Shakespeare’s Romeo en Julia en de stad is best trots op titel ‘città dell’amore’. Je struikelt er over de souvenir shops met tassen, T-shirts en kalenders en andere prullaria met verwijzingen naar het tragische koppel , en tijdens een bezoek aan Julia’s huis (of, in het Italiaans Casa di Giulietta) is het aanschuiven om een glimp van het wereldberoemde balkon op te vangen.

Julia’s huis (in de Casa di Giulietta, Via Capello 23 in Verona) zou het huis zijn waar Julia gewoond zou hebben. Het balkon van het huis zou zelfs de plek zijn waar de twee jongelingen voor het eerst hun liefde voor elkaar verklaarden.

Geen wonder dus dat het huis van Julia één van de meest populaire bezienswaardigheden van Verona is en jaarlijks bezocht wordt door duizenden romantici van over heel de wereld. Het huis speelde ook een belangrijke rol in de film Letters to Juliet (uit 2010, met Amanda Seyfried en Vanessa Redgrave), waardoor de plek nog meer bekendheid kreeg. De film is niet echt een meesterwerk, maar als je fan bent van zoete romantiek in Italië dan zul je deze film wellicht wel smaken.

Op zoek naar liefde en geluk?

In de film lijkt het kleine binnenkoertje van Julia’s huis een oord van rust, netheid en liefde. In werkelijkheid is het koertje volgestouwd met toeristen die elkaar verdringen onder het balkon en rond het standbeeld van Julia. Ben je op zoek naar geluk in de liefde en een mooi fortuin, dan kan dat standbeeld (gemaakt beeldhouwer Nereo Constantini in 1972) je overigens aardig op weg helpen. Even wrijven over haar rechter borst en het geluk zou aan jouw kant moeten zijn. De bewuste borst kun je niet missen: het is deze die het meest blinkt. Overigens gaat het hier om een replica van het beeld, aangezien het bij origineel door al dat gewrijf een gat in de rechterborst ontstaan was. Dat beeld kun je wel nog bewonderen aan de ingang van het museum.

Een ander opvallende ‘bezienswaardigheid’ is de muur bedekt met kauwgum en kleine liefdesbriefjes achtergelaten door de bezoekers. Het zijn liefdesverklaringen in alle talen, sommige poëtisch neergepend met aandacht voor detail, andere in een haastje neergekrabbeld en met kauwgum aan de muur bevestigd.

Poseren voor de liefde

Binnen in het huis zelf krijg je een mooi idee van hoe mensen zoals Julia en haar familie geleefd moeten hebben. Je kunt er zelfs het bed van Julia bewonderen. Nu ja, het is eigenlijk niet écht haar bed maar het exemplaar dat gebruikt werd om een liefdesscène te draaien voor een andere film, Romeo and Juliet (1968) van Franco Zeffirelli.

Verder zijn er binnen ook een aantal computers beschikbaar, voor het geval je de behoefde zou voelen jouw liefde te uiten en een liefdesbrief aan Julia (of iemand anders) wil schrijven (indien je twijfelt aan het feit dat Julia haar mails wel leest, kun je nog altijd een ouderwetse handgeschreven brief schrijven en deze deponeren in de aanwezige brievenbus).

De belangrijkste reden waarom je echter het huis ook van binnen wil zien, is het balkon en de leuke foto’s die je hoopt te maken (niet van de massa toeristen onder het balkon, maar jijzelf op het balkon natuurlijk, net als Julia). Dus strike a pose, jongens en meisjes, het is voor de liefde.

The balcony.

Bedrogen door Julia?

Een bezoek aan het huis van Julia, is als een tsunami van liefde: alles draait er om romantiek, passie en stapelzot verliefd zijn. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: geloven we echt dat dit het huis van Julia is? We kunnen kort en krachtig zijn: tuurlijk niet. Romeo en Julia hebben zelfs nooit bestaan, de twee lovers bestonden enkel in de fantasie van William Shakespeare. Shakespeare himself heeft Verona trouwens nooit bezocht, en het beroemde balkon is niet eens stokoud maar werd in de 20ste eeuw aan het huis bijgebouwd. De stad Verona kocht het huis begin vorige eeuw van de familie Dal Capello. Toeval wil dat Capello and Capuleti (de familienaam van Julia) een beetje op elkaar lijken. Het idee werd geopperd om het huis als dat van Julia te lanceren, en zo geschiedde dus. En leuk weetje: het wereldberoemde balkon is niet eens een echt balkon maar een sarcofaag uit de oudheid. Het werd tijdens een renovatie in de jaren ’30 aan het huis werd toegevoegd en ‘omgebouwd’ tot balkon (daar sta je dan dus als toerist te poseren voor die ene foto, met je hart vol liefde in een doodskist).

En wat met Romeo?

Trekt het huis van Julia miljoenen bezoekers van over heel de wereld, dan is het huis van Romeo heel wat minder populair. Er valt dan ook weinig te zien: het huis vind je in de Via Arche Scaligere, is nog in privébezit en enkel een klein bord duidt aan dat dit het huis van Romeo Montague is. En waarom dit het huis van Romeo zou zijn? Hier woonde ooit de familie Montecchi, en die was wellicht de inspiratie voor de Montague’s in Shakespeare’s verhaal.

De kracht van het verhaal

Ondanks dit ‘kleine bedrog’ en de vele bezoekers vond ik het geweldig om Julia’s huis te bezoeken, om de eenvoudige reden dat het een mooi voorbeeld is van hoe sterk de kracht van een verhaal kan zijn. Julia’s huis is gevuld met liefdesverhalen en liefdesrituelen, een ode aan de liefde bijna. Mooi toch, niet?

Tip: Al tientallen jaren ontvangt de stad Verona duizenden brieven, allen gericht aan Julia. Deze brieven worden gelezen én beantwoord door de vrijwilligers van Juliet’s Club (Club di Giulietta). De club organiseert ook Julia’s verjaardagsfeest (in september) en tal van andere festiviteiten. Neem een kijkje op www.julietclub.com voor meer informatie.

Tip: Helemaal zot van het verhaal van Romeo & Julia en heb je toevallig trouwplannen? Het is mogelijk om je ja-woord te geven op het balkon van Julia, hoe romantisch is dat (wel even vergeten dat het in feite dus een sarcofaag is). Info kun je hier vinden: Marry me in Verona.

www.tourism.verona.itwww.enit.it/nl

  1. ivonne says:

    Ik was een dagje in Verona vanaf het Gardameer en we hebben de plek even bekeken. Ik vond die kauwgommuur wel erg bizar en verder was het er erg druk. Bijzonder dat een plek op deze manier zo veel aandacht kan krijgen Er zijn leukere plekken in Verona vind ik persoonlijk, maar het verhaal is mooi!

  2. Yvonne van der Laan says:

    Het huis van Julia was tijdens ons bezoek aan Verona zo druk dat we er niet eens bij in de buurt konden komen. Die muur met de briefjes heb ik toen niet eens gezien. Idd wel een heel leuk en romantisch verhaal, mooi om te zien wat het met mensen doet 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like