Verona
89.1K33
Italië

Verona in één dag: 5 top dingen om te doen

Toegegeven: het verhaal van Romeo en Julia was misschien de belangrijkste reden waarom ik Verona tijdens een rondreis door Italië wou bezoeken. Maar natuurlijk heeft de stad zoveel meer te bieden dan enkel maar het romantische decor voor een dramatisch liefdesverhaal.

Verona vinden we tussen Milaan en Venetië en het is een stad die uit z’n voegen barst van Italiaanse flair en dingen om te zien en doen. Ik had maar één dag de tijd om Verona te bezoeken en dat was echt veel te kort: ik vertrok hongerig naar meer en ga binnenkort zeker terug. Tijdens die ene dag heb ik geprobeerd het beste van Verona te bezoeken en toch voldoende tijd over te houden om rustig van alles te genieten. En dit is mijn top 5.

1. Geniet van de Italiaanse buzz op de Piazza delle Erbe

De Piazza delle Erbe kun je zeker niet missen: het is het meest levendige plein in het hartje van Verona. Ooit was dit het Romeins Forum en Verona’s oude kruidenmarkt. Tot op vandaag is het plein gevuld met stalletjes van marktkramers die hier en daar nog wat kruiden verkopen maar vooral fruit, groenten en natuurlijk souvenirs aan de man brengen. Het plein is omzoomd met tal van restaurants en bars en is daarmee de perfecte plek om even halt te houden, een leuk terrasje uit te zoeken en te genieten van de Italiaanse buzz rondom jou.

Om en rond de Piazza delle Erbe zijn er heel wat indrukwekkend mooie en historische gebouwen te bewonderen, zoals het magnifieke Palazzo Maffei (met een geweldige barok façade waar je niet op uitgekeken raakt) en statige (klok)torens.

Een andere blikvanger is  Fontana dei Madonna Verona, een geweldige fontein met een beeld van Madonna. Weetje: op de banner die ze toont wordt de schoonheid van Verona geprezen.

Durf jij leugens vertellen onder de boog met de rib?

Wanneer je van de Piazza delle Erbe naar de Piazza dei Signori wandelt, moet je onder de Arco della Costa passeren, een boog waaraan een walvis-rib bengelt (hoewel, sommige mensen beweren dat het geen rib van een walvis is maar wel de restanten van een oude draak!). De rib hangt er al meer dan 1000 jaar en het verhaal wil dat de rib pas naar beneden zal vallen zodra er iemand onderdoor loopt die in zijn of haar leven nog nooit een leugen heeft verteld. We mogen er dus gerust aannemen dat de rib er voor eeuwig en altijd zal blijven hangen. Voor wie het echte verhaal achter de rib wil weten: de vroegere kruidenhandelaars die handel dreven met het Oosten hebben het kleinood meegebracht als souvenir. Een originele herinnering aan hun verre reizen.

The whale’s rib: don’t you dare to tell a lie.

2. Dante ontmoeten op de Piazza dei Signori

De Piazza dei Signori is een andere mooie plek die de moeite van het bezoeken waard is. Hoewel het een vrij klein plein is, was dit ooit het machtige epicentrum van Verona, de plek waar het bestuur en het gerecht onderdak vond. Je vergaapt je hier aan prachtige gebouwen als het Palazzo del Capitanio (met de toren) niet, de  Loggia del Consiglio en de Palazzo della Prefettura en Palazzo del Governo (ooit de residentie van de machtige familie Scaligeri).

Dante, thinking.

Weetje: locals noemen het plein ook Piazza Dante vanwege het grote standbeeld van die Italiaanse dichter  Dante Alighieri in het midden van het plein.

3. Beklim de Torre dei Lamberti

Als je fit genoeg bent kun je de meer dan 300 trappen van de Torre dei Lamberti beklimmen (en indien je niet fit genoeg bent: er is ook een lift beschikbaar :)). Je zal er in elk geval beloond worden met een spectaculair zicht over Verona. De 83-meter hoge toren dateert uit 1172 en behoorde ooit de machtige familie Lamberti toe. Nobele families bouwden in die tijd ’toren-residenties’ als symbool voor hun rijkdom en macht: hoe hoger de toren, hoe belangrijker de familie was. Of hoe uiterlijk vertoon toen al superbelangrijk was!

Climb this tower.

Opvallend aan de toren zijn de twee klokken: Rengo en Marangona. De Rengo was bedoeld om te luiden in geval van een aanval, om de inwoners van Verona de kans te geven om zichzelf te bewapenen en zich klaar te maken voor de strijd. De Marangona weerklonk om het einde van een werkdag aan te kondigen, of in geval van brand. Ook vandaag nog hoor je de Marangona, vooral tijdens een begrafenis.

4. Van de Piazza Brà naar de opera

De indrukwekkende Piazza Brà is één van de grootste pleinen van Europa. Ondanks de afmetingen voelt het plein toch gezellig en elegant aan, met dan aan de vele bars en restaurants, de historische gebouwen en paleizen, de tuin op het plein (jawel, er is een volledige tuin op het plein!) en het zicht op het prachtige Romeinse amfitheater, op het einde van het plein.

Piazza Brà

Muziek in de arena

Het Romeinse amfitheater dateert uit de 1ste eeuw en was toen al een groot succes: de shows en spelen die er werden opgevoerd waren bekend over heel Italië. Toen was er plaats voor 30.000 toeschouwers, vandaag wordt de arena nog steeds gebruikt en kunnen er tot 20.000 mensen een zitje vinden. Bekende namen als Pink Floyd, Elton John, Radiohead, Muse en vele andere hebben er al een setje gespeeld, maar de arena is natuurlijk het meest gekend om de uitbundige operaopvoeringen. Vooral het Verona opera festival (elk jaar van juni tot augustus, en dat al van 1913!) is een topper. Elke avond wordt een wereldberoemde opera opgevoerd (denk: Aida, Madame Butterfly, Nabucco…) en het spektakel is zo indrukwekkend dat je ook als niet-operaliefhebber een opvoering niet mag missen.

The Verona arena

5. Geniet van de romantiek

Had ik al vermeld dat het Huis van Julia een ‘must visit’ is voor romantici? De plek is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en behalve liefde en romantiek zul je er vooral ook veel toeristen vinden, en in feite kun je overal in Verona een vleugje romantiek vinden, of het nu in een middeleeuws kasteel is, een prachtige kleine barokke kerk of een knus Italiaans restaurantje.

Are you my Romeo?

Voor mij betekende de stad in elk geval liefde op het eerste zicht. Verona heeft zoveel te bieden dat het onmogelijk is alles in één dag te bezichtigen. We zullen er dus nog eens moeten terug keren.

Meer over Verona?

Lees hier mijn post over het bezoek aan het huis van Juliet (een verhaal over liefde en bedrog).

www.tourism.verona.it  – www.italia.itwww.enit.it/nl

  1. Kelly | Dutchie on the Road says:

    Ik ben nog nooit in Verona geweest dus dit zijn handige tips want het lijkt me wel een hele mooie stad 🙂

  2. Jenny - ikreis.net says:

    Ziet er leuk uit!

    Ik ken Italië nog niet zo goed, ook Verona heb ik nog nooit bezocht. Volgend weekend ga ik echter naar Napels, ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn.

Comments are closed.

You might also like