Jordanië

Aqaba voor beginners: waarom dit Jordaanse stadje op je bucket list hoort

aqaba

Nadat Aqaba in Jordanië jarenlang een beetje in de vergetelheid geraakte als vakantiebestemming, verdient het charmante havenstadje meer dan ooit een plek op de radar van de veeleisende en avontuurlijke reiziger. En terecht,  Aqaba hoort gewoon bovenaan je bucket list te staan.

Jaren geleden was ik al eens in Aqaba en eerlijk gezegd: ik kon mij alleen maar herinneren dat er eigenlijk niet zoveel te doen was, behalve lekker lui op het strand liggen niksen. Wat helemaal oké was voor mij want Aqaba was toen de laatste halte van een intense reis Jordanië en Syrië (het was er nog allemaal pies en vree, zo lang is het dus al geleden).

Door de jaren heen ontdekten meer en meer toeristen Aqaba, en raakte het bekend als een leuke plek om zowel tijdens de zomer als de winter van een toffe vakantie te genieten. Tot de onlusten in het Midden-Oosten ervoor zorgden dat veel reizigers andere bestemmingen opzochten, charters geschrapt werden en het toerisme er een ferme opdoffer kreeg.

Toen ik recent geleden uitgenodigd werd voor een reis naar Jordanië – waaronder specifiek ook Aqaba – vroeg ik me dus al meteen af hoe het gemoedelijke Aqaba er vandaag zou uitzien. Was het veranderd in het swingende Miami Beach van Arabië (want dat had ik dus ergens gelezen, I kid you not)? Zou het de troosteloze aanblik hebben van een vakantieresort zonder toeristen? Zou het überhaupt de moeite zijn om ernaar toe te trekken?

Hoe dan ook, de reis is ondertussen achter de rug en laat het duidelijk zijn: Aqaba is gewoon nog steeds een heel erg relaxte en leuke plek. Het slaperige havenstadje vanuit mijn herinnering is helemaal uitgegroeid tot een bestemming met heel wat unieke troeven om van je vakantie een onvergetelijke belevenis te maken. En wel om volgende redenen.

Vakantie 2.0

Jordanië vinden we in het Midden-Oosten; het koninkrijk is ongeveer 3 keer zo groot als België en is, behalve een kuststrook van 26 kilometer, volledig ingesloten door land. Die kuststrook bevindt zich aan het noordelijke puntje van de Golf van Aqaba, en daar schittert ook het kleine Aqaba, de enige haven en badplaats van het land.

Aqaba kent warme winters en hete zomers. Tijdens de wintermaanden daalt het er kwik zelden onder de 20 graden, terwijl de temperaturen van 40 graden en meer tijdens de zomer best draaglijk zijn dankzij een verkwikkende zeebries.

Voeg daar nog een internationale vibe – met dank aan de luxueuze hotels die her en der opduiken –  en een vriendelijke atmosfeer aan toe, en je hebt alles al in huis om een toffe vakantiebestemming te worden. Dat ook de Jordaanse koning Addullah II er ook graag even komt uitblazen, hoeft niet te verbazen. Aqaba straalt gewoon ‘vakantie’ uit, punt.

Voor Aqaba heb je geen visum nodig, en je shopt er taxfree

Om het toerisme en de economie in Aqaba een boost te geven, werd kreeg de stad een bijzonder economisch statuut: Aqaba Speciale Economische Zone Autoriteit (ASEZA). Dit heeft als interessant voordeel voor jou dat je bent vrijgesteld van het betalen van visumkosten als je naar Aqaba reist; je krijgt immers een gratis ASEZA-visum bij je aankomst op de luchthaven in Aqaba.

Kom je het land via de luchthaven van Amman binnen? Zorg er dan voor dat je je binnen de 48 uur na je aankomst in Jordanië aanmeldt bij een officieel ASEA-punt in Aqaba (te vinden in het centrum van Aqaba of op de luchthaven).

Normaal kost een visum 40 JD (53 euro), dus dat heb je al even bespaard.

En dankzij dit speciaal economisch statuut, kun je in Aqaba nog meer dealtjes doen want je betaalt er geen belastingen. Lees: tax vrije-zone.

Aqaba is de ideale uitvalsbasis om de rest van Jordanië te bezoeken

Jordanië heeft flink wat te bieden en laat Aqaba nu de ideale uitvalsbasis zijn om er de leukste bezienswaardigheden te bezoeken: jezelf vergapen aan de schoonheid van de mythische stad Petra, dobberen in (op!) de Dode Zee, op bezoek gaan bij de bedoeïenen in de Wadi Rum-woestijn… Je kunt het allemaal makkelijk tijdens een daguitstap vanuit Aqaba bezoeken.

Afstanden?

  • Van Aqaba naar de Wadi Rum: 70 kilometer (minder dan een uur rijden)
  • Van Aqaba naar Petra: 140 kilometer (anderhalf uur rijden)
  • Van Aqaba naar de Dode Zee: 270 kilometer (3,5 uur rijden, we geven toe, bij deze uitstap moet je vroeg uit je bed. Maar je gaat naar de Dode Zee om te dobberen en een modderbad te nemen. Bijzonder leuk maar heel erg moe wordt je daar niet van, dus toch de moeite waard om de trip te overwegen).

En hoe je het beste van punt A naar punt B reist?

Er zijn verschillende mogelijkheden.

  • Of je gaat zelf rijden met een huurwagen, en dat is goed te doen. De wegen zijn er van goede kwaliteit en de bewegwijzering wordt er zowel in het Arabisch als het Engels opgesteld. Er zijn ook speciale bruine borden die je de weg wijzen naar toeristisch interessante plaatsen, heel erg handig. Weet wel dat sommige Jordaanse chauffeurs soms nogal ‘creatief’ durven rijden en dat richtingaanwijzers vaak optioneel zijn. Niets onoverkomelijk evenwel; wie ooit de Italiaanse wegen trotseerde, heeft erger meegemaakt.
  • Of je boekt een georganiseerde tour bij één van de toeristische bureautjes in Aqaba of via je hotel. Ook kun je een taxi huren voor een dag, of zelfs met de bus gaan. Bij de dienst toerisme in Aqaba kunnen ze je beslist verder helpen (het Aqaba Tourist Information Centre vind je in de binnenstad, in de Al-Hammamat Al-Tunisyya-straat, dagelijks open).

Hoe dan ook: je verplaatsen in Aqaba en Jordanië kan makkelijk, snel en zonder gedoe. Ideaal dus voor als je tuk bent op rondreizen.

aqaba jordanië kempinski

Meer lezen over Aqaba en Jordanië: Top 5 dingen om te doen in AqabaAqaba voor foodies: de lekkerste adresjes om te eten (en te drinken)

En op de site van de dienst toerisme Aqaba en Visit Jordan kun je uiteraard ook heel wat info vinden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like