Eind oktober trokken we naar het Fethiye, gelegen aan de Turkse zuidkust. Een late zonvakantie naar Turkije dus, en we keerden zonverbrand en laaiend enthousiast terug. Wat voor leuks we daar allemaal gedaan hebben, kun je hier lezen: 7 dingen om te doen in Fethiye, Turkije.
Eerst en vooral: Turkije is natuurlijk ontzettend groot en kent verschillende geweldige regio’s waar je een toffe vakantie kunt beleven. Onze uitvalsbasis was Fethiye, gelegen aan de zuidkust kust van Turkije – ook wel de Turkse Rivièra genoemd – op zo’n uurtje rijden van Dalaman.
Volgens veel Turkije-liefhebbers is dit één van de mooiste regio’s van het land. Vergelijken kunnen we natuurlijk niet (we hadden hiervoor enkel Istanbul bezocht) maar we willen ze graag geloven: het was er namelijk bloedmooi, met landschappen doorsneden door bergen, een zee in alle mogelijke tinten blauw en idioot mooie baaitjes en stranden.
In die prachtige regio verbleven we in een echt topretort: de Hill Side Beach Club, gelegen boven Fethiye en een bijzonder leuke plek. We plaatsen nog een uitgebreide post van het hotel online, maar we kunnen je nu al verklappen dat het beslist de moeite was. We vonden het zelfs bijna zonde dat we nu en dan het hotel ook eens moesten verlaten om uitstapjes te doen, we hadden er gerust 24/24 kunnen blijven. Wat dan ook weer zonde was geweest want de regio rond Fethiye is gewoon top! (Hier kun je de post lezen over het hotel.)
1. Fethiye en de oude stad bezoeken
Fethiye is een charmant havenstadje waarbij vooral de oude stad de moeite waard van het bezoeken is. De sfeer is er heel gemoedelijk en je vindt er makkelijk je weg.
Dankzij de toffe winkeltjes, gezellige restaurantjes en theehuisjes is het er nooit saai, en je vindt er uiteraard ook een leuke Turkse bazaar waar je heel wat genuine fake luxeproducten kunt kopen. Leuk om even door te wandelen, is ook umbrella street; kun je niet missen want het hangt er vol met kleurrijke paraplu’s.
Zeker doen: een bezoekje brengen aan de dagelijkse vismarkt: koop er de vis van de dag en vraag aan de kleine restaurantjes gelegen rond de markt om die even voor jou klaar te maken. Je kunt er zo plaatsnemen aan een tafeltje en meteen je vers klaargemaakte vis proeven. Bijzonder gezellig, origineel en heel erg lekker.
2. Bootje varen
De Turkse Riviera is bezaaid met ontelbare mooie baaitjes en eilandjes en al dat moois smeekt gewoon om héél veel boottochtjes.
Wie wil, kan hier wel elke dag een toffe boottocht maken: naar de Blue Lagoon bijvoorbeeld, of 7 eilanden. Je kunt een sunset cruise maken en zwijmelen bij een prachtige zonsondergang op zee, je kunt boottochtjes maken van een paar uur, of een volle dag genieten aan boord, keuze zat. En zeker doen want het is onwaarschijnlijk leuk.
Wij kozen voor een boottochtje van een halve dag en vaarden van het ene idyllische baaitje naar het andere, genoten ervan om een beetje te zwemmen en te snorkelen, bezochten kleine – vaak onbewoonde – eilandjes en lagen voor de rest lekker lui te zonnen op het dek. Op en top vakantie vonden wij dat!
Leuk om weten: tijdens onze boottocht bezochten we Gemiler Eiland, ook wel St. Nicolaas Eiland genoemd omdat hier ooit het oorspronkelijke graf van St. Nicolaas (jawel, dé Sint!) te vinden was. Toen het eilandje in het jaar 650 werd verlaten, werd het graf verplaatst naar Myra.
3. Babadag en Olüdeniz: twee hoogtepunten
De Babadag berg torent hoog uit boven het landschap en is een geweldige plek als je houdt van mooie en unieke uitzichten. In de verte zie je namelijk het wereldberoemde strand Olüdeniz en de Blue Lagoon liggen. Olüdeniz staat bekend als één van de allermooiste stranden ter wereld. Tuurlijk kun je er even zelf lekker gaan zonnen, maar dan zie je niet echt hoe uniek het strand er precies uit ziet. En vanop de Babadag kan dat dus perfect.
Behalve voor het zicht is de berg ook wereldberoemd als hotspot om te paragliden. Wie durft, moet het beslist proberen want het is behoorlijk spectaculair. Ervaring is niet nodig: je kiest er gewoon voor een veilige duosprong met een professionele paraglider en hup, vliegen maar!
Tijdens ons bezoek aan de top was er evenwel weinig animatie: de dag ervoor was er net een belangrijke wedstrijd geweest en de professionele paragliders waren aan een rustdag toe. En daardoor hebben we dit dus gemist:
Maar goed, ook zonder al dat vliegspektakel blijft een trip naar de top een aanrader, al was het er wel bijzonder koud (zeker een vestje of een sjaal meenemen, ook als is het beneden heel erg warm).
4. De Lycische graven en Tlos bezoeken
Uitgegraven in een steile rotswand boven Fethiye kun je Lycische rotsgraven bewonderen die dateren uit de 4de eeuw voor Christus. In Fethiye zelf kun je de graven zo van de straatkant bewonderen, maar ben je sportief aangelegd, klim dan naar boven om ze van dichterbij te bewonderen. Je krijgt er het mooie zicht op de stad gratis bij.
In de regio vindt je overigens nog veel meer dergelijke rotsgraven en andere erfenissen van de Lyciërs. Hou je van oude steden en geschiedenis, dan is een bezoek aan de ruïnes van de stad Tlos bijvoorbeeld een absolute must.
Tlos was één van de grootste en oudste steden van Lycië en je vindt er prachtige restanten uit de Luwische, Griekse en Romeinse tijd, zoals een theater, een stadium, de markt, badhuizen… noem maar op. Er is ook een grote necropolis waar je tombes en rotsgraven kunt bewonderen.
5. De kloof in
Zo’n 16 kilometer ten zuiden van het oude Tlos ligt het Nationaal Park Saklikent en de Saklikent Kloof. Het natuurfenomeen is gevormd door smeltwater uit de bergen, en onder in de kloof stroomt het water verder naar Kocakay rivier. De kloof is 100 tot 350 meter diep en meet 18 kilometer, het is één van de grootste canyons van Europa. Vooral op warme dagen is het goed toeven in de kloof, vanwege de welkome verkoeling. Je kunt een stukje door de kloof wandelen, tot aan de watervallen. Wil je daarna nog verder in de kloof, dan moet je even door de rivier waden, wat best spannend kan zijn.
Aan de ingang van de kloof vind je aan de oever van de rivier kleine restaurantjes. Het is er iets duurder dan elders in de omgeving, maar de locatie is uiteraard geweldig.
Doen: aan de kloof kun je ook aan tube-raften doen, en dat hebben we dan ook maar even uitgeprobeerd. Er wordt beweerd dat deze activiteit voor alle leeftijden is, maar wij vonden de stroomversnellingen toch best heftig. Foto’s nemen viel dus wat tegen. Ook moet je zorgen dat je je achterwerk toch een klein beetje omhoog houdt, wil je niet onzacht kennis maken met de stenen in de rivier. Maar voor de rest: dikke pret!
6. Even relaxen
Bezoek je de Saklikent kloof en Tlos met een georganiseerde excursie, dan is een stop aan de Selale Yakapark forel boerderij wellicht inbegrepen in je excursie. Het is een leuke plek om even halt te houden, met veel watervalletjes, toffe zetels om te loungen en forel natuurlijk.
Het is een beetje een traditie om in één van de waterpoelen te springen en dat konden wij ook niet laten natuurlijk(het was dan ook heel warm die dag! :), maar wees gewaarschuwd als je het ook wil proberen: het water is hemeltergend koud!
7. Een spookstadje bezoeken
Niet ver van Fethiye zorgt het verlaten spookstadje Kayaköy voor een bijzonder decor. Kayaköy was tot 1923 een Griekse stad. Toen de regeringen van Griekenland en Turkije een ‘uitwisseling’ van de bevolking te organiseren (alle Grieks-orthodoxe inwoners van Turkije naar Griekenland, en alle islamitische inwoners van Griekenland moesten naar Turkije) raakte het stadje compleet verlaten.
Vandaag doet Kayaköy dorp doet dienst als museum en historisch monument. De honderden verlaten huizen, kerken en scholen staan onder bescherming van de Turkse regering en Kayaköy werd door de UNESCO uitgeroepen als een World Friendship and Peace Village.
Het dorp is ook de inspiratie achter Eskibahçe, het denkbeeldig dorpje dat auteur Louis de Bernières bedacht als locatie voor zijn roman Birds Without Wings. En in 2014 nam Russell Crowe’s hier zijn film The Water Diviner op.
Een extra tip: durf eens uit de bol te gaan
Het was Nathalie van Neckermann die ons op het idee bracht: “Ik heb net met mijn familie aan een Wet & Wild-excursie deelgenomen, en zelden zoveel plezier gemaakt. Ik voelde mij opnieuw kind!” Nu vinden wij dat iedereen geregeld eens uit de band moet springen, dus boekten wij ook zo’n wet & wild-gedoe bij Animal’s Excursions.
Het principe? Heel erg simpel: zet een aantal mensen in open jeeps, geef ze een waterpistool, zorg voor een constante aanvoer van emmers water, en laat ze maar compleet los gaan. Het watergevecht begon al voor we het goed en wel door hadden en na amper 10 minuten waren we al helemaal doorweekt, maar plezierig was het wel. Vooral de oudere Britse dame die koelbloedig haar waterpistool hanteerde en droogweg ‘Now that’s a good shot’ mompelde, vonden wij te gek. En verrassend: de lokale bewoners van de dorpjes die we passeerden, deden doodleuk mee en vonden het geweldig om ons aan te vallen met emmers water en tuinslangen.
De trip eindigde met het nemen van een mineraal modderbad, want dat was goed voor lichaam en geest. Ons lichaam had er alvast deugd van (op slag hersteld van zonnebrand, en ik overdrijf niet) maar dat we daarna de modder moesten afspoelen in een ijskoude rivier, dat vond onze geest wel wat minder, brrrr…. Mja, een mens moet nu en dan eens uit zijn comfortzone gehaald worden, niet?
En nu, terug naar Turkije?
Zeker weten. Turkije is een zalig land om te ontdekken en we verbaasden ons dagelijks over de schoonheid van de natuur, de gastvrijheid van de mensen ter plekke en het grote aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden. We hebben nu nog maar een klein stukje van Turkije mogen ontdekken, maar dat we ook de rest van het land willen ervaren, daar zijn we van overtuigd.
Deze post kwam tot stand in samenwerking met Neckermann.
Jaaaaaa, supermooi! Ik ben dol op die omgeving. Mooie blog en dito foto’s die hopelijk veel mensen aan zet om weer naar Turkije te gaan. De mensen verdienen het. Het land is echt heel mooi. Ik ben er vaak geweest en moet daar hoognodig ook nog meer over posten dan ik tot nu toe gedaan heb.
Ja hé, was ook een hele leuke ervaring voor mij om die regio te ontdekken! De mensen moeten er inderdaad terug naar toe. Er zijn zoveel toeristen die Turkije links laten liggen uit schrik, maar ik heb daar alleen maar heel erg toffe mensen ontmoet die hard hun best doen om het iedereen naar de zin te maken. Dank je wel voor je lieve woorden ook! En post inderdaad nog maar meer over Turkije, ik kijk er naar uit! 🙂