8.6K03

Reisplannen? Dit zijn de bestemmingen waar je beter niet heen gaat (+ tips waar je wél naartoe moet)

Vakantieplannen aan het maken maar weet je niet goed waarheen? We gaan het jou wat makkelijk maken: dit zijn de bestemmingen waar je beter niet naartoe gaat, én we geven een paar tips voor landen die je absoluut wel op het verlanglijstje moet zetten.

Democratie

  • Noord-Korea is geen vakantieparadijs. Het is praktisch onmogelijk om het land te bezoeken. Daarenboven heeft het land de eer om het minst democratische land ter wereld te zijn.
  • Alternatieven: Japan, Taiwan of Zuid-Korea. Reis je liever naar het meest democratische land ter wereld, dan moet je naar Noorwegen.

City trip

  • Barcelona, Amsterdam en Venetië zijn steden die zo druk geworden zijn dat ze liever wat minder toeristen ontvangen.
  • Er zijn genoeg andere mogelijkheden: ga voor een originele city trip naar de Albanese hoofdstad Tirana, wandel door Berlijn, nog steeds een van de meest voordelige grootsteden van Europa, beleef het hele jaar de charmes van Lissabon of Sevilla of ontdek dichtbij Luik, Mechelen of Mons.

Verwoest

  • Het eiland Barbuda in de Caraïben is na de hevige herfststormen volledig verwoest en zal voor lange tijd niet meer toegankelijk zijn.
  • Op het nabijgelegen eiland Antigua is tegen Pasen wel weer 70% van de toeristische infrastructuur gerestaureerd, net zoals op de andere eilanden in het gebied.

Stilte

  • Macao, vroeger een Portugese kolonie en nu een regio met speciaal statuut in China, is het gebied met de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld: 20.065 inwoners per km². In Europa is Monaco met 15.322 inwoners per km² het drukste gebied.
  • Wil je naar een land met de absoluut laagste bevolkingsdichtheid om daar van de stilte te genieten, dan moet je naar Mongolië, Australië of Namibië (3 inwoners per km²). In Europa is IJsland het minst bevolkte land (3,6 inwoners per km²) (3).

Oorlog

  • Naar oorlogsgebied reizen is niet aan te raden en de lijst van landen in (burger)oorlog lijkt steeds langer te worden: Afghanistan, Libië, Mali, Syrië, Jemen, …
  • Er zijn twee landen waar oorlog zo goed als uitgesloten is: Costa Rica in Midden-Amerika en Mauritius in de Indische Oceaan hebben helemaal geen leger.

CO2

  • Wie reist, vervuilt want zorgt voor extra CO2 uitstoot. Autoreizen, vliegreizen en cruises zijn het meest vervuilend.
  • Gelukkig bieden meer en meer reisorganisaties compensatieprogramma’s aan. De bus en de trein vervuilen het minst.
  • Ook door minder ver te reizen, beperk je de CO2-uitstoot: wat dacht je van een weekendje Antwerpen, Rotterdam of Trier, een actieve vakantie in de Ardennen of een vakantiewoning aan de Belgische kust?

Gevaarlijk

  • Ondanks de wondermooie stranden en natuurgebieden zijn Honduras, Venezuela en Belize de gevaarlijkste landen ter wereld omdat ze het hoogste aantal moorden kennen: Honduras telt 84 moorden per 100.000 inwoners. In België is dat gelukkig slechts 1,76 moorden.
  • De veiligste landen ter wereld liggen trouwens allemaal in West-, Noord- en Zuid-Europa. Maar ook Japan, Singapore en Brunei zijn bijzonder veilig. San Marino, Liechtenstein, Andorra, Luxemburg en IJsland zijn de veiligste landen ter wereld. Bij de grotere Europese landen zijn Spanje en Duitsland de landen met het mist aantal moorden.

Niet voor vrouwen of gays

  • Alleenreizende vrouwen krijgen voor Saudi-Arabië geen visum, mogen niet alleen rondreizen en dienen steeds gesluierd te zijn. Maar niet alleen in Arabische landen zijn vrouwen benadeeld. Voor alleenreizende vrouwen zijn ook India, Pakistan, Brazilië en een resem Afrikaanse landen bestemmingen waar beperkte rechten en geweld voor onveiligheid zorgen.
  • Vrouwen hebben de meeste rechten en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is het hoogst in de Scandinavische landen, maar ook in Burundi, Slovenië en Ierland.
  • Vrouwonvriendelijke landen zijn vaak ook geen bestemmingen voor gays maar zij mijden beter ook Rusland, Jamaica of Egypte.
  • De landen met de beste rechten voor gays zijn de Benelux, de Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Ierland en Spanje.

Luchtvervuiling

  • Volgens de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) is de stad Zabol in Iran de plek met de meest vervuilde lucht ter wereld. Gelukkig is de kans klein dat je in deze industriestad terechtkomt maar New Delhi presteert niet veel beter en is daardoor de meest vervuilde hoofdstad ter wereld. In Europa is Skopje in Macedonië, de hoofdstad met de meest vervuilde lucht.
  • Het zal niemand verbazen dat je voor de zuiverste lucht naar Australië, Nieuw-Zeeland of Scandinavië moet. Ook Ierland, Canada, Spanje en Portugal presteren zeer goed. Stockholm is wereldwijd de hoofdstad met de zuiverste lucht.

Uit respect voor de natuur

  • Sommige natuurgebieden zijn zo broos dat zelfs minimale vormen van toerisme rampzalig zijn en daar reis je dus beter niet heen. De overheid van Ecuador heeft daarom beperkingen ingevoerd voor reizen naar de unieke Galapagos Eilanden en Peru heeft het aantal bezoekers voor de Machu Picchu beperkt. Om het aantal beklimmers van de Mount Everest te beperken moet je tegenwoordig met een kost van ongeveer 35.000 euro rekenen maar ook dat is niet voldoende om de tonnen afval op te ruimen die jaarlijks door klimmers achtergelaten wordt.
  • Gelukkig hebben Ecuador, Peru en Nepal nog veel meer te bieden zoals blijkt uit het grote aanbod van actieve vakanties naar die landen.

Bronnen: Democracy Index The Economist – Caribbean Tourism Organisation – United Nations  & CIA World Fact Book – UN Office on Drugs and Crime’s International Homicide Statistics – World Economic Forum, Global Gender Gap Report 2017 – Spartacus Gay Travel Index)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

There are no posts to show right now.