wereldreis
143.4K03

25 reistips die van pas komen als jij op wereldreis vertrekt

Onwaarschijnlijk veel last van wanderlust en sta je eindelijk op het punt aan die wereldreis te beginnen? Of ben je van plan om de komende tijd gewoon vaak en ver te reizen? Neem voor je aan het grote avontuur begint vlug nog even onderstaande 25 tips door, ze kunnen van pas komen onderweg.

1. Less is more: hoe minder bagage, hoe beter

Heb je echt 6 paar schoenen, 10 outfits, een stijltang en een haardroger nodig op reis? Of wacht, ik stel de vraag anders: “Wil je echt die loodzware koffer boordevol nutteloze items echt de halve wereld rondsleuren?” Neen, tuurlijk niet!
Het kost flink wat denkwerk maar probeer echt je bagage tot een minimum te beperken. Ideaal is reizen met handbagage, dat biedt heel wat voordelen: je reist ontspannen (want geen zware koffer om mee te zeulen, ), goedkoper (geen check-in kosten voor je bagage) en je ben sneller ter plaatse (je hoeft niet te wachten op je koffer).
Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om enkel met handbagage te reizen, maar die megagrote XL- koffer kun je in elk geval wél thuislaten. Kies voor een koffer in medium size, dat reist gewoon makkelijker. Bedenk dat je je vuile kleren gewoon je ter plaatse kunt (laten) wassen, dat scheelt alvast een hoop gesleur en energie.

2. Draag een hoodie tijdens het reizen

Een hoodie is niet alleen ideaal voor als het wat kouder wordt op het vliegtuig (de airco kan er behoorlijk koud staan) maar is ook perfect om je even af te sluiten van de wereld; zet gewoon je hood op. Handig als je bijvoorbeeld wil slapen op het vliegtuig; lekker warm en zacht.

3. En eentje voor de dames: een sarong is onmisbaar

Het is maar een lap stof maar je kunt er heel wat mee doen: de sarong zorgt extra warmte op het vliegtuig, je hebt altijd iets bij om op te liggen op het strand, het kan als handdoek dienen, je kunt er een rok of een jurk van maken, een gordijn, een sjaal… noem maar op.

4. Kies voor de Aziatische of vegetarische maaltijden op het vliegtuig

Omdat dit niet-standaard maaltijden zijn zal je als eerste bediend worden (terwijl de andere passagiers soms nog langer dan een uur moeten wachten). Bovendien zijn deze maaltijden ook minder vet en zwaar. Je zal er de rest van je vlucht dankbaar om zijn.

5. Investeer in lawaai reducerende koptelefoons

Vliegtuigen zijn lawaaierig, en dan spreken we niet alleen over de andere passagiers maar gewoon over het lawaai van de motoren. Lawaai onderdrukken hoofdtelefoons helpen alvast dat ongemak de wereld uit.

Ook goede oordopjes zijn handige gadgets, niet alleen om het lawaai van het vliegtuig te dempen maar ook te gebruiken wanneer je in een lawaaierige buurt overnacht of de pech hebt te moeten slapen in een hotel waar net een feestje aan de gang is.

6. Reis je met twee? Boek dan verschillende zitjes

Reis je met twee kies dan tijdens het online inchecken voor een zitplaats in een rij met drie stoelen. Boek daarbij gewoon de twee buitenste zitjes. Veel kans dat de middelste zetel gewoon vrij blijft, waardoor je tijdens de vlucht meer plaats hebt. En zit het vliegtuig helemaal vol en moet er toch iemand plaatsnemen tussen jullie in, dan zal die persoon zelden bezwaar maken om even te ruilen, waardoor je alsnog samen zit.

7. Al eens aan een e-reader gedacht?

Ja, het kan goed zijn dat je heel erg old school bent (dol bent op de geur van boeken en je wil het papier tijdens het lezen graag wil ‘voelen’), maar boeken nemen gigantisch veel plaats in in je koffer. En als je ze uitgelezen hebt, zit je er mee. Een e-reader weegt amper iets en je kunt er honderden boeken op lezen.

8. Rol in plaats van vouw

Het zou wetenschappelijk bewezen zijn: wanneer je je kleren oprolt, nemen ze minder plaats in dan wanneer je ze plooit. En je kleren kreuken minder.

9. Neem niet teveel geld mee

Waarom zou je massa’s geld meesleuren als je zo goed als overal geld uit de muur kunt halen?

10. Overweeg om de airport lounge te boeken

Ga even na of je voor een lange afstandsvlucht de lounge er niet bij kan boeken. Je zit er heel erg comfortabel én je krijgt er gratis drankjes en lekker eten. Veel aangenamer dan in een drukke hall te moeten wachten op je vlucht. Alles opgeteld (eten en drinken) komt een lounge soms zelfs goedkoper uit dan wanneer je gewoon aan de gate een snack zou verorberen. En je begint je reis op een ontspannende manier.

11. Neem verschillende creditcards mee

Zelf reis ik altijd met een Visa en een Mastercard. Kwestie van altijd een geldige creditcard bij de hand te hebben. Immers, sommige plaatsen accepteren enkel Visa, op andere plaatsen is de Mastercard dan weer een lifesaver.

12. Besef dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is

Goedkoop vliegtuigticket gevonden? Of een knus hotelletje voor een prijsje? Let dan ook even op de ‘verborgen’ kosten. Misschien moet je wel van een ver afgelegen luchthaven vertrekken, of ligt je hotel buiten de stad waardoor je meer vervoerskosten hebt. Misschien vlieg je wel op vervelende uren waardoor je teveel tijd in transit verliest (en dus minder fun op je bestemming kunt beleven)…

13. Wees de jetlag te slim af

Zet je horloge zo vlug als mogelijk op de tijdzone van je bestemming – bijvoorbeeld in het vliegtuig al – en leef daarna. Pas je zo snel mogelijk aan en ga bijvoorbeeld in geen geval slapen als het ter plaatse pas middag is, ook al val je omver van de slaap.

14. Een paar woorden van de lokale taal spreken, kan nooit kwaad

Je hoeft geen volledige conversatie uit je mouw te kunnen schudden, maar een paar woordjes in die vreemde taal van je tong laten rollen (ook al lijkt het nergens op) doet wonderen. De lokale bevolking vindt zoiets altijd super charmant en ze zullen ze met liefde ontvangen, ook al beperkt je talenkennis zich tot simpele woordjes als ‘goedemorgen’, ‘bedankt’.

15. Opgelet met water

Is het leidingwater niet drinkbaar, dan is ook het water uit de douche niet drinkbaar. Hou je mond dicht tijdens het douchen, en gebruik flessenwater om je tanden te poetsen.

16. Profiteer van gratis wifi

Op veel plaatsen kun je gratis op het internet. Ga op zoek naar hotspots, of vraag het wifi-wachtwoord wanneer je in een bar of restaurant bent.

17. Volg de gids

Soms is het de moeite waard om tijdens een stads- of museumbezoek een gids te boeken. Je zal er zoveel meer van opsteken dan wanneer je ergens op je eentje moet rondslenteren. Ook speciale tours (zoals foodtours of ghosttours ed) kunnen heel erg leuk en interessant zijn.

18. Plan niet teveel

Het kan verleidelijk zijn om elke dag van je reis een doel te hebben en een actief te zijn. Maar opgelet: dat kan heel erg vermoeiend zijn. Plan een paar off-dagen in en laat je leiden door het toeval, just go with the flow. Wedden dat op dergelijke dagen net de meest leuke dingen meemaakt?

En van dezelfde orde: durf je plannen aan te passen. Ik weet dat je zoveel mogelijk wil zien op een zo kort mogelijk tijd, maar eerlijk gezegd: bezienswaardigheden zijn vaak maar dingen, er valt zoveel meer te beleven op reis dan alleen maar een must see-lijstje afwerken. Probeer te ‘vertragen’ tijdens je reis, en grijp unieke kansen als ze zich voordoen, ook al was je die dag iets anders van plan.
In China hebben we zo de Chinese Muur ‘gemist’ en in New York heb ik het Vrijheidsbeeld nooit gezien. Maar we zijn wel bij een Chinese familie uitgenodigd geweest voor diner, en onze verdwaalsessies door de minder gekende buurten van New York waren onvergetelijk. Of we dat erg vinden? Helemaal niet! We hebben geweldige herinneringen aan beide reizen, en bovendien zullen we er nog vaak terugkomen. Tijd genoeg! Dus: reis langzaam en je zal meer ontdekken.

19. Maak je niet druk

Op reis kan er vanalles mislopen, het leven is er gewoon anders en cultuurverschillen – hoe charmant ook – kunnen soms ergerlijk zijn. Belangrijk is om een open geest te bewaren. Reizen maakt je leven zoveel rijker, zonder open geest mis je zoveel!

20. Wees niet paranoia

Tuurlijk zijn er bestemmingen waar elke gids je naar een ‘bevriende’ winkel/hotel wil brengen, maar zo gaat het niet altijd. Wees op je hoede, maar denk niet dat er achter elk vriendelijk gebaar een verkeerde bedoeling schuilt.

21. Laat je niet rollen

Waar je ook gaat, er zal altijd iemand zijn die je iets wil verkopen wat je echt niet wil, al is het maar een taxirit, een souvenir of iets om te eten. Maak je niet druk, ook al kan het soms vervelend zijn om zo’n 10 keer op evenveel minuten te moeten zeggen dat je daar geen nood aan hebt. Vaak bedoelen ze het niet kwaad en is het voor hen een manier om een inkomen bij elkaar te haspelen. Wimpel ze kordaat en beleefd af.
Loop ook niet in de val van praatjes. “Is dit jou eerste keer hier?” is bijvoorbeeld een veel voorkomende opener. Geef je toe dat dit inderdaad je eerste bezoek is, dan kan het vermoeden rijzen dat je ook geen idee hebt over de prijzen die ter plekke gehanteerd worden en ben je een makkelijk slachtoffer. Doe alsof je een geroutineerde reiziger bent: “Ik ben hier voor de tweede/derde/vierde keer…” In mijn geval zorgt dit voor een vlug einde van het ‘gesprek’ en wordt gezocht naar een gewilliger slachtoffer.

22. Maak contact met locals

Het lijkt een beetje in tegenstrijd met de vorige tip, maar ik heb het hier niet over sjacheraars, wel over de gewone ‘huis-tuin-en-keuken’- local. Niets is fijner dan kennis te maken met de lokale bevolking en nieuwe vrienden te maken. Hoe je dat doet? Simpel: door te glimlachen, oogcontact te maken en zelf de eerste stap te zetten.
Tijdens onze reizen werden we al vaker uitgenodigd door hele families die wilden uitpakken met hun Engels, hun huis en hun kookkunsten. Zalige momenten!

23. Wees niet bang om te verdwalen

Tijdens onze laatste reis naar New York vertrok ik een paar dagen vroeger naar huis en nam ik de metro naar de luchthaven. Althans, dat dacht ik. Op een gegeven moment was ik helemaal in de buitenwijken beland en had ik geen idee hoe ik in godsnaam terug moest. Toch was dit onverwacht avontuur geen ramp: ik had voldoende tijd uitgetrokken en kon rustig mijn weg zoeken, en de New Yorkers waren meer dan bereidt mij op weg te helpen. In feite waren ze het er zelf niet over eens welke nu de juiste weg terug was en ontstond er een leuke, geanimeerde discussie. In elk geval heb ik kunnen kennis maken met een stukje New York dat anders verborgen was gebleven. En ik ben heelhuids terug geraakt. In ’t kort: trek erop uit, maak niet uit waarheen en laat het toeval z’n gang gaan.

24. Denk aan je budget

Ook al heb je op voorhand alles netjes uitgerekend, voeg toch maar een extra smak geld bij dat uitgekiende budget. Je hebt altijd meer nodig dan je denkt nodig te hebben.
Ik pikte ooit de tip op om 3 verschillende soorten budgetten te plannen: één voor de grote kosten (vliegtuig, hotel, verzekering), één voor de dagelijkse kosten ter plaatse (maaltijden, inkomgelden…) en een derde voor fun, onvoorziene kosten en souvenirs. De eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat vooral nr. 3 bij elke reis schromelijk onderschat wordt.

25. Zorg dat uitstel geen afstel wordt

Neen, we willen niet zeggen dat alleen jongeren op wereldreis mogen, maar we moeten wel durven toegeven dat dit de beste tijd van je leven is om te reizen. Eens je een dertiger/veertiger bent, is reizen nog steeds even leuk (zonet leuker, want je beschikt doorgaans over een groter reisbudget) maar vaak ben je net op die leeftijd volop bezig met je gezin/huis/carrière. Ook best een spannende periode, maar die lange wereldreis wordt vaak op de lange baan geschoven.

Ben je jong en wil je reizen, dan is het nu de beste tijd om die sprong te wagen. Beschik je niet over voldoende budget? Wees dan creatief! Zoek een leuke (studenten)job, probeer hier en daar een flinke duit te sparen (verjaardagen, feestdagen…). Doén!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like