koksijde
Belgie

Een weekendje aan zee: 5 tips om het charmante Koksijde-Oostduinkerke te ontdekken

Een paar dagen aan zee is altijd een goed idee en dus trokken wij tijdens een zonnig najaarsweekend richting Koksijde-Oostduinkerke. De charmante kustgemeente kan niet alleen uitpakken met een prachtig strand maar beschikt ook over flink wat troeven waarvan zelfs de meest veeleisende kustganger blij wordt: gastronomie, boeiende musea, folklore, cultuur, sport, natuur… Koksijde-Oostduinkerke heeft het blijkbaar allemaal. Wij richting Koksijde-Oostduinkerke dus. Hoe het ons beviel? Daar schreven we een post over!

koksijde

Toen we nog in Brugge woonden, was de kust nooit ver weg en waren we op mooie dagen heel vaak te vinden aan de stranden van Zeebrugge, Knokke of – net over de grens – Cadzand of Retranchement. Nu we iets meer landinwaarts wonen, zijn de uitstapjes naar de kust minder frequent, wat we best wel jammer vinden want de kust, dat is altijd een goed idee, niet? Toen het aanbod kwam om Koksijde-Oostduinkerke te ontdekken, hoefde we daar niet lang over na te denken: de goesting om nog eens urenlang over een strand te wandelen was groot en de Westkust was voor ons ietwat een onbekende. Reden te meer om de koffers te pakken en erop uit te trekken.

1. Must see: de garnaalvissers

Wie Koksijde-Oostduinkerke zegt, zegt ook ‘garnaalvissers’. Al sinds de 15de eeuw trekken garnaalvissers er voor de kust van Oostduinkerke op uit om garnalen te vissen. En dat doen ze gezeten op uit de kluiten gewassen Brabantse trekpaarden.

Stapvoets begeven de paarden zich langs de branding, de garnalen worden opgevangen in de sleepnetten die ze meetrekken. In de sleepnetten zorgt een houten balk voor trillingen; het zijn die trillingen die ervoor zorgen dat de garnalen omhoog springen, recht in het net. Vroeger was deze manier van garnalen vangen gebruikelijk langs de gehele Vlaamse kust. Het waren toen vooral arme boeren die tijdens de winter, wanneer er minder werk was op de boerderij en ook minder inkomsten, op die manier iets wilden bijverdienen. Dat het strand van Oostduinkerke uitermate geschikt is om te ‘garnaalvissen’, is te danken aan het ontbreken van golfbrekers of andere obstakels.

Terwijl de garnaalvissers vroeger de zee in trokken om hun kost te verdienen, doen de garnaalvissers dat vandaag vooral om de ambacht in leven te houden en te eren. Het is de enige plek ter wereld waar nog op deze manier gevangen wordt, en het gebruik behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Voor de toeristen is het in elk geval een mooi schouwspel.

Nu was ik al vaker in Koksijde en Oostduinkerke, maar de garnaalvissers zag ik nog nooit aan het werk. Ideaal dus om ons weekendje in te zetten, en die zaterdagmorgen mochten we het spektakel eindelijk zelf eens meemaken. De garnaalvissers trekken meteen flink wat kijklustigen, en ook bij het terugkeer op het plein, wanneer de vers gevangen garnalen gekookt en verkocht worden, is het drummen voor een bakje.

Tip: kijk even na waar de garnaalvissers erop uit trekken. Normaal doen ze dit vanop het Astridplein in Oostduinkerke, maar toen wij er waren, was dat vanuit Koksijde. Hier kun je de data en uren vinden wanneer de garnaalvissers te zien zijn.

Tip: Wil je meer weten over de paardenvissers, bezoek dan het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, in Oostduinkerke-Dorp. Je leert er alles over deze manier van vissen, van vroeger tot nu.

2. De culinaire troeven ontdekken

Niet dat we al zijn gaan tafelen in alle kustgemeentes aan ’t zeetje, maar we durven toch gerust stellen dat Koksijde-Oostduinkerke en Sint-Idesbald beslist dé foodiebestemming van de kust is. Liefhebbers van lekker eten en drinken voelen zich hier dik in hun nopjes met kleppers als Slagerij Dierendonck en restaurant Carcasse (voor wie een stevig stuk vlees lust), patisserie Destrooper (voor de meest creatieve en lekkerste gebakjes ooit!), viswinkel  Mare Nostrum (vis voor foodies) Wittewrongel, de beroemde hotelschool Ter Duinen (leverancier van sterrenchefs, je kunt er ook eten in één van de praktijkrestaurants) en zoveel andere adresjes die we hier nu niet zullen opnoemen, vanwege een ellenlange lijst; neem een kijkje hier voor watertandende inspiratie

Wij gingen tijdens ons weekendje Koksijde-Oostduinkerke proeven bij Bistro Nils en Boîte, twee restaurants die enorm verschillen qua concept en sfeer, maar beide absolute aanraders zijn.

=> Bistro Nils: proeven van topgastronomie

In een uitgebreide lunch hadden we eerlijk gezegd niet zoveel zin: het was heel zonnig najaarsweer en een terrasje om volop van de Indian summer te genieten, was aanlokkelijk. Maar we hadden al zoveel moois over Bistro Nils gehoord (onder andere dat je er heerlijk kunt lunchen aan een aantrekkelijke prijs) dat we toch maar besloten om bij Nils aan tafel te schuiven. En dat hebben we ons niet beklaagd, wel integendeel: wat op tafel kwam, was om duimen en vingers bij af te likken, de bijhorende wijnen waren pareltjes en de bediening super sympathiek.

Bistro Nils wordt uitgebaat door Sofie Demuynck en Nils Van Dievoet, die het hotel Carnac van de ouders van Sofie overnamen. Het bijhorende restaurant kreeg hierbij een make-over en oogt nu gezellig modern, een chic kader maar zonder al te veel poespas, met smaak ingericht. Maar naar Nils komt je uiteraard om lekker te eten, en dat is een echte topper. Chef Nils gebruik seizoensgebonden producten en verwerkt die op een heel creatieve manier, zowel qua smaak als qua presentatie. Pure gastronomie, en heel erg verrassend. Sommige bordjes waren zo mooi dat we het bijna jammer vonden om ervan te moeten eten. Over elk gerechtje valt wel iets te zeggen, en daarom komt er later dit jaar nog een uitgebreide post over dit restaurant. In elk geval behoort Bistro Nils wat ons betreft tot de beste gastronomische restaurants van de kust.

Info: www.carnac-nils.be.

=> Boîte: de wereld op je bord

Om de hele wereld te proeven, moet je naar kleine Sint-Idesbald. ’s Avonds schoven we aan bij Boîte voor een diner dat proeft als een reis rond de wereld; perfect passend bij ons dus! Het concept van Boîte is een beetje bijzonder: je kiest een ‘hoofdgerecht’ (vis of vlees) voor jezelf, en de side dishes kies je gezamenlijk, om te delen. Eten bij Boîte doe je dus bij voorkeur niet alleen maar met vrienden (al houdt niemand je tegen om er alleen te gaan tafelen natuurlijk, geniet ervan). Het concept zorgt er in elk geval voor dat een dinertje veel meer wordt dan enkel maar eten; het is een avondvullende belevenis, waarbij je nieuwe smaken en gerechten ontdekt en dat alles met vrienden kunt delen.

Uitbaters Hilde (die in de keuken staat) en Bernard (de sympathieke gastheer) waren gekend van hun zaak Tapa-Tapa In Alveringem, waar ze 12 jaar lang hun gasten de lekkerste tapas voorschotelden. In Sint-Idesbald zorgen ze nu met hun originele wereldkeuken voor een extra culinaire troef. Heel erg goedkoop is het niet maar de prijs/kwaliteit is zonder meer correct. Zeker eens proberen! Wel op voorhand reserveren, de zaak is enorm populair.

Info: www.uneboiteamanger.be

3. Een balletje slaan

Sportievelingen kunnen zich onmogelijk vervelen in Koksijde. Met meer dan 700 ha natuurgebieden kun je hier eindeloos wandelen en fietsen en telkens weer nieuwe dingen ontdekken. En uiteraard is het hier ook genieten van alle mogelijke watersporten die aan de zee gelinkt zijn. Hoewel wij enorm van de zee houden en echte waterratten zijn, besloten we in Koksijde-Oostduinkerke eens iets anders te proberen, namelijk: golfen.

Nu is golf al lang niet meer de elitesport die het vroeger was, en bij veel jonge mensen is de sport zelfs hipper dan ooit. Omdat de Koksijde Golf Ter Hille één de de meest recente golfprojecten van Vlaanderen is én tevens één van de mooiste, vonden wij het een goed idee om hier een initiatielies golf te volgen. Elke zaterdagmiddag kun je bij Golf Ter Hille tussen 16u en 17u en gratis initiatielies in groep volgen (wel even op voorhand een mailtje sturen om in te schrijven).

Wij sloten op de driving range aan bij een kransje vrolijke vrouwen die niet alleen enthousiast waren om de beginselen van het golven te leren, maar ook van de hele initiatie een uitbundig feestje maakten. Tijdens de initiatieles leerden wij vooral dat op zo’n balletje slaan moeilijker is dan het lijkt, maar dat het wel een enorm leuke sport is waar je al vlug verslingerd aan raakt, het uurtje was zo om en smaakte naar meer.

Golf ter Hille is overigens een plaatje om te zien. Op ruim 84 ha vind je met de Hazebeekcourse (9 holes) en de Langeleedcourse (18 holes) een prachtige golfuitdaging in een unieke omgeving. Volgens kenners is golfen hier een totaal andere ervaring dan in het binnenland, met dank aan het glooiende landschap, de duinen en grassen en de altijd aanwezige kustwind: een baan die ‘lean and mean’ is, zo klinkt het.  Onze golfskills zijn nog te beperkt om ons aan een echt golfpartijtje te wagen, maar dankzij die initiatie hebben we de smaak alvast te pakken. Wordt vervolgd.

4. Charmant overnachten

Net als elke andere badplaats aan de kust vind je ook in Koksijde-Oostduinkerke een waaier aan verschillende overnachtingsmogelijkheden, van vakantiehuisjes over campings tot hotels en verhuringen. Wij verbleven in B&B Evergreen, een alleraardigste villa in Cottage stijl en handig gelegen langs de Koninklijke Baan, op 300 meter van het strand en 300 meter van de winkelstraat.

De B&B is kleinschalig – er zijn maar drie kamers –  en dat maakt het net zo leuk hier te overnachten: het voelt een beetje als thuiskomen, ook omdat je door gastheer Patrick als een vriend ontvangen wordt. Elke kamer beschikt over televisie en een mooi terras, voor het ontbijt is een gezamenlijke ruimte voorzien. Dat ontbijt is overigens bijzonder uitgebreid en lekker. Een topadresje!

5. Wandelen langs één van de mooiste stranden van de kust

Wat wij zo mooi vonden aan ons verblijf in Koksijde-Oostduinkerke, was het uitgestrekte strand dat zelfs tijdens een zonnig en druk najaarsweekend heel rustig bleek. Het plan was eigenlijk om tijdens de tweede dag van ons weekendje-aan-zee eens een paar musea te bezoeken, maar het mooie weer lokte ons naar het strand. Uiteindelijk hebben we die namiddag alleen maar langs de branding gewandeld, nu en dan met de voeten in het water, en daar enorm van genoten; soms hoeft het niet meer te zijn dan dat.

Tip: nog tot 30 november 2018 kun je op de stranden van Koksijde kunstwerken spotten die twee keer per etmaal overspoeld worden door de zee. Getij-Dingen04 heet de openluchttentoonstelling en de deelnemende kunstenaars gingen alle de confrontatie aan met het natuurgeweld van de zee. De werken zijn dus alleen te zien bij laag water. Een gratis Getij-Dingen04-Gratis met kaartje en getijdentabel is verkrijgbaar in de kantoren van de dienst Toerisme.

Wil je meer weten over het strand waarover je wandelt, dan kun je ook met een gids een wandeling boeken. Heel erg leuk en typisch voor Koksijde-Oostduinkerke, zijn de uitgestippelde erfgoedwandelingen en -fietsroutes waarbij je de artistieke ziel van Koksijde ontdekt. Immers, heel wat kunstenaars, schrijvers en dichters (zoals Paul Delvaux en Willem Elsschot) hebben hier lange tijd verbleven. Tijdens zo’n tocht maak je op een boeiende manier kennis met een andere kant van Koksijde. Op de site de Dienst cultuur en erfgoed vind je hierover meer informatie.

Andere dingen om te doen in Koksijde-Oostduinkerke:

Ons weekendje Koksijde-Oostduinkerke was veel te kort om er alle bezienswaardigheid te bezoeken. Staan op ons lijstje voor een volgende bezoek:

De Hoge Blekker, de hoogste duin van het land! Binnenkort prijkt hier een grootste uitkijktoren waarvan je gegarandeerd een spectaculair zicht over de kust hebt.

Het Abdijmusem Ter Duinen. Biedt een virtuele realty wandeling aan waardoor je net iets échter terug in de tijd reist.

Het Paul Delvaux museum: verplichte kost voor elke kunstliefhebber.

Het Nationaal Visserijmuseum NAVIGO, waar je de geschiedenis van de Noordzee, uniek erfgoed en oude ambachten onder één dak vind. Je maakt er kennis met een Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard.

Tip: terwijl je er dan toch in de buurt van het Visserijmuseum bent, proef dan eens van het lokale biertje Peerdevisschertje in estaminet De Peerdevisscher, de museumherberg van het Navio. Het stemmig volkscafeetje oogt authentiek en je waant je precies in het verleden.

Meer info over Koksijde-Oostduinkerke, waar je er kunt overnachten, welke de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, wat er op de activiteitenkalender staat en nog veel meer kun je vinden op www.visitkoksijde.be.
 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

There are no posts to show right now.