Jordanië

Een nacht in de Wadi Rum: kamperen in de mooiste woestijn ter wereld

Een reis naar Jordanië is niet compleet zonder een bezoek aan de Wadi Rum, één van de mooiste woestijnen ter wereld. Heb je de kans om er ook te overnachten? Niet twijfelen maar gewoon doen: een nacht in een tentenkamp bij de bedoeïenen is een onvergetelijke ervaring en beslist een hoogtepunt van je Jordanië-reis. Mijn slaapplek tijdens mijn nachtje in de Wadi Rum was het Rahayeb Desert Camp, en dat verliep als volgt.

Hoewel het al donker is wanneer we aan het Rahayeb Desert Camp arriveren, valt het me meteen op: dit is helemaal anders dan de slaapplaats waar ik meer dan tien jaar geleden de nacht in de Wadi Rum doorbracht. Toen was er van een goed uitgeruste kampeerplaats nauwelijks sprake, er was zelfs geen tent. Slapen deden we op het dak van een eenvoudig stenen gebouwtje temidden de woestijn. Ik ben overigens nooit te weten gekomen waar dat gebouwtje oorspronkelijk goed voor was: het stond er, het had vier muren en een dak, en op dat dak rolden we onze slaapzak uit voor een nacht onder de sterren. Meer was het niet.

Zoveel jaren later lijkt het tentenkamp waarin ik nu de nacht ga doorbrengen op een luxehotel; er zijn individuele tenten met een zacht bed, elke tent heeft een eigen badkamer en er is water en elektriciteit. Het blijft natuurlijk wel kamperen – niet schrikken als er plots een vreemd insectje vanonder je bed komt piepen – en de tentje zien er wat gammel uit, maar je hebt alles wat je nodig hebt om een comfortabele nacht in de woestijn door te brengen.

Wel even opletten met de elektriciteit: wil je de batterijen van je smartphone of fototoestel opladen, wees dan snel want het kamp heeft weliswaar elektriciteit, maar slechts een paar uur per dag. Niet dat het in mijn geval veel uitmaakt: het stopcontact in mijn tent bevindt zich halverwege de muur en de kabel van mijn lader is van het genre miniformaat. Gelukkig heb ik een stevige powerbank bij en kan ik alsnog mijn toestellen opladen; ik mag er niet aan dénken om de volgende dag géén foto’s te kunnen nemen!

Hoewel iedereen over een individuele tent beschikt, troepen we toch al vlug samen in de gemeenschappelijke tenten en rond het kampvuur. Het is bijna tijd voor het avondmaal en dat belooft bijzonder te worden. De bedoeïenen hebben namelijk een volledige maaltijd klaargemaakt in een grondoven, waarbij de ingrediënten in een kuil begraven worden en door de warme ondergrond opgewarmd worden. Het eten – goed beschermd tegen vuil en zand uiteraard – wordt met veel gevoel voor show uitgegraven. Wanneer we even later ook mogen proeven, moeten we toegeven het heel erg lekker smaakt.

Na het avondeten maken we het ons gezellig in de gemeenschappelijke tent. Er wordt volop gebabbeld en gelachen, verhalen van de afgelopen dag in de woestijn worden uitgewisseld, er wordt gezonden en een dansje geplateerd – of toch pogingen tot – en al bij al is het een hele fijne avond. En dan worden we met z’n allen rond het kampvuur verwacht: het kamp zal alle lichten doven waardoor we de sterren en de Melkweg in al zijn pracht kunnen aanschouwen. Althans, dat is het plan.

Vol spanning wachten we op het sterrenspektakel. De lichten worden gedoofd en we staren met ingehouden adem naar boven. Sterren? Melkweg? Het enige wat ik zie, is een donkere leegte. Geen ster, geen maan, laat staan een complete melkweg. De wolken gooien roet in het eten en van sterren spotten blijkt die avond geen sprake. Teleurgesteld ben ik niet: urenlang rond het kampvuur keuvelen en in het vuur staren, is ook een goed idee.

De volgende morgen is het nog donker wanneer we opstaan. We willen absoluut de zon zien opkomen en daar moet je wat voor over hebben. Met onze zaklantaarns zoeken we ons een weg uit het kamp. De avond ervoor hadden we al een paar tips gekregen betreffende de beste plek om voor een spectaculaire zonsopgang. Al is er nog wat onduidelijkheid: was het nu links van de eerste zandduin? Of nog wat rechtdoor aan de volgende duin rechts? En wat bedoelen ze precies met duin? Groot? Klein?  Bovendien is het echt nog stekedonker en kunnen we met onze flauwe zaklampen nauwelijks een hoopje stenen van een duin onderscheiden. We dwalen dus maar wat rond in de donkere woestijn en vinden dat op zich best al spannend. Schrik om te verdwalen hebben we niet, met een kompas vind je immers altijd wel de weg terug. Ondertussen beging het langzaam licht te worden, maar dat prachtig ochtendgloren met priemende zonnestralen is nergens te bespeuren. Er hangt een mistige haze over de woestijn waardoor het wel licht wordt, maar zonder kleurrijke zonsopgang dus. Geen nood: in elk geval heb ik nu wel voldoende tijd om het tentenkamp ook eens bij daglicht grondig te inspecteren.

Of ik teleurgesteld ben dat zowel de zon als de sterren verstek gaven tijdens mijn nacht in de Wadi Rum? Absoluut niet! Het was een geweldige trip en de zon was overigens wél volop van de partij, zij het niet ’s morgens en ’s avonds. Bovendien kregen we er heel wat ander leuks voor in plaats: de haze gaf de woestijn een extra mysterieuze sfeer, met een bijzonder zachte kleurenpracht. Overnachten temidden de woestijn, met zo’n onwaarschijnlijk mooi landschap als decor, het blijft een onvergetelijke ervaring.

wadi rum bezoeken

Tips voor een overnachting in de woestijn

  • Tijdens de winter en vroege lente is het overdag warm genoeg om shorts- en T-shirt te dragen, maar ’s nachts kan het bitter koud zijn. Neem zeker een warme trui en lange broek mee. Slaap je in de woestijn, dan is een warme pyjama geen overbodige luxe.
  • Handig is ook om slippers mee te nemen. Je zal nogal vaak heen en weer lopen tussen de gemeenschappelijke tent, het buffet, het kampvuur en je eigen tent. Handig als je dan niet telkens je stalschoenen aan- of uit moet te trekken.
  • Woestijnlucht is droog: voor de beautylovers is hydraterende crème een must.
  • Je kunt vanuit België online een woestijntocht boeken, maar het is veel goedkoper om dat ter plekke te doen. Verblijf je in Aqaba, dan kun je in het Aqaba Visitor Center alle uitleg krijgen.
  • Bij een overnachting in de woestijn hoort meestal ook een volle dag excursie met jeeptochten en andere activiteiten. Handig om de twee te combineren.
  • Ondanks alle maatregelen en initiatieven om de woestijn proper te houden, zagen we er toch veel zwerfvuil. Maak het niet erger en hou je afval bij tot je het in een vuilbak kunt gooien.
  • Vergeet zeker je zaklamp niet.
  • En een extra – volle! – powerbank; elektriciteit is slechts sporadisch voorhanden.
  • Ja, er zitten slangen en schorpioenen in de woestijn, maar de kans dat je er ze tijdens je tocht oog in oog mee komt te staan, is bijzonder klein.

Lees ook: 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like