Gambia_kids
Gambia

Een school bezoeken in Gambia: de tips & tricks

Gambia is zo veelzijdig dat je er jezelf nooit zal vervelen. Een bezoek aan een school is één van die must-do activiteiten. Het is geweldig plezant en je krijgt een unieke kans om het schoolsysteem van dit sympathieke land van dichtbij te ontdekken.

Om eerlijk te zijn, tijdens onze allereerste reis door Gambia stond een bezoek brengen aan een school niet echt bovenaan ons lijstje. Het was onze goedlachse gids/chauffeur die er ons op attent maakte: “Je zal er absoluut geen spijt van hebben!” We waren op weg van Georgetown naar hoofdstad Banjul en onderweg was er, behalve een grote vlakte met hier en daar enkel piepkleine dorpjes, niet veel te zien. Of we zomaar, zonder voorafgaande afspraak, wel een schooltje mochten bezoeken? “No worries folks, trust me,” onze chauffeur sloeg een zijweggetje in, en enkele minuten later dook er, in the middle of nowhere, inderdaad een schooltje op.

Het enthousiasme van de schoolkinderen was in elk geval onbeschrijflijk. Lachen, zingen, roepen, alsof we langverwachten gasten waren… Toen ze onze fototoestellen in gaten kregen was het dringen geblazen, iedereen wou op de foto!

Hoe regel je zelf een bezoek?

Een groot aantal lokale reisbureaus bieden bezoeken aan scholen aan maar je kan het ook vragen in je hotel of eventueel de taxi-chauffeur, die helpen je graag op weg.

Tip: probeer een bezoek te regelen aan een meer afgelegen schooltje. Deze krijgen zeer weinig bezoek van toeristen en hebben uiteraard meer behoefte aan financiële hulp en schoolgerief. Hier zal je dan ook dubbel zo enthousiast ontvangen worden!

Hoe kan ik een bijdrage leveren?

Het schoolhoofd gaf ons een uitgebreide rondleiding en de vrolijke studenten lieten ons trots zien wat ze op dat moment aan het leren waren. Achteraf bekeken was dit bezoek één van de toppers tijdens onze trip door Gambia. Een zeer toffe ervaring!

the gambia school

De welles en nietes

Uiteraard wil je zo’n ervaring niet afronden zonder een bijdrage te leveren. Aangezien ons bezoek niet gepland was en we dus geen tijd meer hadden om schoolgerief mee te brengen, hebben we dit gecompenseerd met een financiële bijdrage.

We vroegen het schoolhoofd nog naar enkel tips over eventuele geschenken en giften die van pas kunnen komen tijdens een schoolbezoek, en dit zijn ze:

  • “Schriften, potloden, potloodslijpers en gommen zijn altijd welkom. Wij geven de voorkeur aan potloden omdat de studenten hun overtollige notities dan kunnen uitgommen en zo het papier kunnen hergebruiken.”
  • “Breng aub geen snoep en/of speelgoed mee. Er zijn hier veel kinderen en je zal nooit genoeg meegebracht hebben om iedereen te plezieren.”
  • “Sommige ouders hebben niet genoeg middelen om hun kindje van een uniform te voorzien. Wil je graag een uniform schenken, neem dan contact op met de school en zij zullen je graag verder helpen.”
  • “Wat je ook meebrengt, geef het aan de schooldirecteur. Hij/zij zal ervoor zorgen dat het terecht zal komen bij de meest behoeftigen.”

Gambia_school

  1. Leuke site! Ik zag op jullie facebook dat jullie in Oman waren, komt hier ook een leuke blog over ;)?

    1. Dag Rob,

      die komt er inderdaad nog aan, één dezer. Ik ben er al aan begonnen, maar er valt zoveel over Oman te vertellen dat het langer duurt dan verwacht. Het zullen dus verschillende posts worden. 🙂 En eerst gaan we – morgen al! – een weekje naar Istanbul. Bedankt voor je bezoekje en het toffe complimentje!

Comments are closed.

You might also like