Van alle plaatsen aan de kust was Bredene voor ons een grote onbekende. Dat er veel campings zijn. En een naaktstrand. Veel meer wisten we er eigenlijk niet over. En dat vroeg dus om een weekendje weg. In tegenstelling tot veel van onze andere trips besloten we deze keer om ons niet teveel voor te bereiden maar ons simpelweg te laten verrassen. Go with the flow. En dus trokken we naar Bredene met weinig verwachtingen, en keerden we terug met bakken sympathie voor dit pittoreske plaatsje aan zee. Onze ervaring van een weekendje Bredene? Daar schreven we onderstaande post over.
“Maar… euh, waar is de dijk?” We waren net in Bredene gearriveerd en wilden ons weekend starten met een wandeling over de dijk. Die er dus niet is in Bredene. Ja, je vindt er de gebruikelijke winkeltjes en restaurants maar om naar het strand te gaan, moet je eerst Koninklijke Baan over en een stukje door de duinen stappen. Van alle kustgemeentes is Bredene de enige zonder zeedijk. Hier sluiten de duinen naadloos aan bij het fijne strandstrand, en dat zorgt ervoor dat je zee en strand hier ervaart zoals het bedoeld is: puur natuur.
Na onze eerste kennismakingswandeling langs het strand trokken we het dorp in en meteen viel het op: Bredene is misschien wel klein, maar er heerst hier toch een gezellige bedrijvigheid. Sommige winkeltjes en horecazaken zien er heerlijk authentiek uit (alsof de tijd er is blijven stil staan), andere ogen modern en hip. En dat Bredene ook enkele ferme culinaire verrassingen te bieden heeft, zullen we later die avond nog ontdekken.
Naar het strand
Het strand in Bredene is nagenoeg ongerept en strekt zo’n 4 kilometer lang. Er is geen dijk, maar via grote voetgangersbruggen bereik je makkelijk het strand. De ongerepte natuur nodig uit om urenlang lang over het strand en langs het water te slenteren, en dat is precies wat wij graag doen tijdens een dagje aan zee. Bredene staat bekend als een hotspot voor natuurliefhebbers, en wij snappen waarom: het enige wat je hier ziet, is strand en duinen, met hier en daar een beachclub. Hier kun je met zekerheid ontsnappen aan de drukte van andere badplaatsen, een plek waar je nog volop de ruimte hebt en heerlijk kunt genieten van de rust en de natuur, ook op warme zomerdagen.
Duinen duinen en duinen
We hadden het er al over: in Bredene vind je een uitgestrekte duinenrij en dat nodigt uit tot héél veel wandelen. Even flink stappen in de duinen en de longen vullen met gezonde jodiumlucht. Vinden wij leuk!
Door de duinen loopt overigens een mooi aangelegd verhard wandelpad; ook mensen met een beperking kunnen hier genieten van de natuurpracht.
Tip: misschien passeer je tijdens je wandeling het kunstwerk Plastic Nightmare (te vinden aan de strandingang ter hoogte van post 6). Bredene wil op die manier bezoekers bewust maken van het probleem van plastic afval in de zee en op het strand. Het kunstwerk is een container vol plastic en ander afval dat verzameld werd op het strand. Er staat ook een infobord met meer uitleg over de vervuiling en de gevolgen hiervan op het ecologisch systeem. Zeker eens halt houden en lezen: het proper houden van stranden en zee is iets wat belangrijk is voor ons allemaal.
Chillen in de beachclub
In Bredene kun je urenlang door de duinen en over het strand wandelen, en als je daar grote dorst van krijgt dan zijn er de beachclubs om even te relaxen. Over een strandlengte van 4 kilometer vind je 4 beachclubs waar tijdens de zomer een tropische cocktail voor je klaar staat en tijdens de winter een warme chocolademelk of pittige glühwein. En die beachclubs zijn er natuurlijk niet alleen om je van drank te voorzien: sportievelingen komen hier om te kiteboarden, te windsurfen of om andere strand- en zeesporten te beoefenen.
Meer info over de beach clubs van Bredene vind je hier.
Wandelen tot in Oostende
Het lijkt een beetje vreemd om als Bredene-tip mee te geven dat je naar Oostende moet, maar wij hebben het vooral over de route ernaartoe: al wandelend door de duinen bereik je de Spinoladijk richting Oostende en Fort Napoleon. Daar kun je op de Oosteroever de gratis veerboot nemen naar het centrum van Oostende. Een mooie en afwisselende wandeling.
De visserkapel O.L.V. Ter Duinen
Dat een vissersbestaan niet zonder gevaar is, wordt nog maar eens duidelijk bij een bezoek aan de Visserskapel O.L.V. Ter Duinen. De kapel is een populair bedevaartsoord voor Vlaamse vissers en hangt vol met ex-voto’s en foto’s van vissers die vermist zijn op zee of gestorven bemanningsleden van een scheepsramp. Er staat ook een altaar waar openluchtmissen gehouden worden.
De kapel kent een lange geschiedenis: ooit was deze plek een verlaten zandweg achter de woeste duinen. Tussen 1710 en 1715 werd er een O.L.Vrouwebeeld in een kapelletje op een staak geplaatst. Later kwam daar een kleine schuilplaats bij en een houten kapel. In 1736 werd die houten kapel vervangen door de huidige stenen kapel.
De visserskapel vind je op de hoek van de Kapelstraat en de Klemskerkestraat.
De culinaire troeven van Bredene
Bredene mag dan misschien een bescheiden badplaats zijn, maar als het over lekker eten en drinken gaat dan zit je hier gebeiteld. Een beetje foodie zal hier beslist blij worden van wat er op het bord komt: je vindt er niet alleen de typische gerechten die je aan de kust mag verwachten (tomaat-garnaal, mosselen, stoverij, frietjes!) maar ook enkele smaakvolle gastronomische verrassingen.
Wij geven graag onze tips mee, maar ons weekendje in Bredene was uiteraard te kort om bij alle zaken te gaan proeven. Als iemand suggesties heeft voor een volgend bezoek: welkom!
Meer informatie over de eetgelegenheden in Bredene, kun je hier vinden.
Voor zoetebekjes: de lekkerste ijsjes van de kust
Dat we zeker eens de ijsjes van Mdue moesten proeven, hadden we ons laten vertellen. Zoiets moet je ons dus geen twee keer zeggen! Na een lange strandwandeling doken we tearoom Mdue in voor een deugddoende koffie en warme chocolademelk, en we bestelden meteen ook een echte klassieker: een heerlijke bananasplit met alles erop en eraan. Smullen maar! De ijsjes hier zijn homemade en ze doen dat goed want de zaak werd al meermaals verkozen tot het beste ijssalon van de kust. Leuk om weten: vorig jaar lanceerde Mdue het Blafijs; een gezond ijsje speciaal voor honden!
Meer info hier.
Om ‘bij te tanken’ tijdens het fietsen: ’t Fietskotje
Trek je erop uit met de fiets en ben je de fietsroutes Paddegat en Breduinia aan het volgen, dan ligt ’t Fietskotje op je weg (tussen knooppunt 5 en 96). En zorg maar dat je honger hebt want hier serveren ze pannenkoeken aan de lopende meter, letterlijk. Op de kaart staan zowel zoete als hartige pannenkoeken.
Meer info hier.
Voor sfeer en gezelligheid: Alaska en Moeder Lambik
Eethuis/sfeercafé Alaska
Alaska is een zaak met veel titels: het is zowel een frituur als een eethuis als een sfeercarè. Van vele markten thuis dus. De zaak is gelegen vlakbij een camping en was ooit een bescheiden crèmekotje dat ijsjes verkocht aan de kampeerders, wat meteen ook de ijskoude naam Alaska verklaart. Wij sprongen hier binnen voor een snelle lunch: frietjes met stoverij. De zaak zat behoorlijk vol en aan de jovialiteit te zien waren het veel vaste klanten.
Moeder Lambik
Moeder Lambik resideert al 100 jaar aan de Belgische kust, al kreeg de zaak wel in 2003 nieuwe uitbaters. Moeder Lambik is zowel een restaurant, als een tearoom en een taverne. Je kunt er ook een tot tapwagen ongebouwde Volkswagen T2-busje huren voor feestjes en evenementen.
Voor de culinaire fijnproever: Le Homard et la Moule
Toegegeven: gaan tafelen bij Le Homard et la Moule was één van de de belangrijkste redenen waarom we zo uitkeken naar ons weekendje Bredene. Het gastronomisch restaurant werkt vooral met vis en schaal- en schelpdieren, maar seaweedchef Donald Deschagt doet ook ‘iets’ met zeewier en algen uit onze eigen Noordzee en dat wilden we wel eens proeven.
De chefkok gaat zijn zeegroenten zelf knippen aan op de golfbrekers aan zee, in de Bredense duinen plukt hij kruiden. Al dat lekkers verwerkt hij op sublieme manier in zijn gerechten. Het resultaat? Fijne smaakbommetjes die bovendien ook nog eens supergezond zijn. Wat ons betreft is er geen betere manier om de kust te proeven!
Denk je niet dat je bij Le Homard et La Moule een bord vol zeewier voorgeschoteld krijgt: de zeegroenten worden gebruikt als zoutvervanger, ze worden verwerkt in het brood of complementeren de groenten op je bord. Zo proefden wij van huisgemaakt algenbrood, zeewierboter en zeewierzout, en kreeg onze gin-tonic extra smaak door een toef zeewier.
Omdat we zoveel mogelijk verschillende smaken en bereidingen wilden ontdekken, kozen wij voor het menu Terre et mer met bijpassende wijnen, en dat was genieten van begin tot einde. Het menu krijgt regelmatig een update en wat wij toen voorgeschoteld kregen, is ondertussen aangepast aan het seizoen. Een reden voor ons om er snel nog eens terug te keren en de nieuwigheden te proeven. En voor de wijnliefhebbers: de bijpassende wijnen zijn originele en smakelijke keuzes, beslist het ontdekken waard.
Tip: Het boek Zeegroenten van seaweedchef Donald Deschagt bevat originele en haalbare recepten met zeewier of zeegroenten als hoofdingrediënt. Ideaal om zelf eens aan de slag te gaan met heerlijk veelzijdige groenten als zeekraal, lamsoor, wakame en kombu. In het boek leer je stap per stap hoe je bijvoorbeeld speltcroque met zeewierpesto, mosselen met zeekraal en wakame of een smoothie met zeesla maakt. Vind je in de reguliere winkels niet alle ingrediënten terug voor je culinaire avontuur, dan kan je die hier bestellen.
Meer info over Le Homard et La Moule kun je hier vinden.
Tip: Donald Deschagt is ook ambassadeur van het Lekkere Westen, een initiatief dat het lekkers van West-Vlaanderen (en dus ook de kust) in de kijker zet. Meer info hier.
Andere to do’s in Bredene:
Park ’t Paelsteenveld
Een wandeling door het park ’t Paelsteenveld is beslist de moeite. Het park biedt een oase van rust én je ontdekt er zeldzame kustflora.
Het Turkeyenhof
Deze klassieke polderhoeve dateert uit 1737 en brengt je zo terug in de tijd. Er is een folklore museum in ondergebracht en je kunt je er ook verbazen over een verzameling Noordzeeschelpen, fossielen en mammoet restanten die langs de kust opgevist werden. Tijdens de zomer worden hier gratis volksconcerten en volksdansavonden georganiseerd.
Wandelen en fietsen
Het aanbod aantal wandel- en fietsroutes in Bredene is enorm. Uiteraard is er het strand en de duinen maar er zijn ook heel wat natuurgebieden en andere plaatsen waar je ettelijke kilometers bij elkaar kunt stappen of fietsen. Via deze link vind je meer info over de fietsroutes, en hier kun je inspiratie opdoen voor je volgende wandeling.
Slapen (en niet alleen op de camping)
Bredene is de campingbadplaats bij uitstek. Wat niet wil zeggen dat je er niet in een hotel of B&B kunt overnachten, integendeel. Wij genoten van een verblijf in het driesterrenhotel Aura Maris (dat tevens een B&B is). De ligging is in elk geval top: in een rustige wijk vlak achter de Visserskapel O.L.V Ter Duinen. Op 7 minuten wandelen ben je aan de duinen, de tramhalte en de restaurants en het Meeting- and Eventcentrum Staf Versluys. Dit charmant hotelletje is ons in elk geval goed bevallen: Aura Maris wordt uitgebaat door een echtpaar die alles zelf doen en nog voldoende tijd overhouden voor een babbeltje met de gasten. Een restaurant is er niet, maar er is wel een gezellige ontbijtzaal waar elke morgen een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar staat.
Goed om weten: er is gratis parking en een gesloten fietsstalling met stopcontacten voor elektrische fietsen.
Meer info hier.
Geweldige kustplaats, apart en bijzonder. Haar unieke ligging aan de wijd uitgestrekte duinen en het strand maken deze gemeente tot een bijzondere plek voor toeristen en vaste bewoners.
De gezellige en gemoedelijke sfeer die er heerst komen er bovenop!