Altermezzo Jong Keukengeweld Jo Grootaers
8.3K02
Belgie

Rock-‘n-roll in de (Limburgse) keuken: proeven van jong keukengeweld

Dat Limburg behalve een mooie ook een heel erg lekkere provincie is, mochten we zelf ondervinden tijdens een weekendje Tongeren met bijhorend etentje in Altermezzo, het restaurant waar Jong Keukengeweld Jo Grootaers over de keuken waakt.

Hoewel wij heel graag naar de andere kant van de wereld reizen, zijn wij ook dol op ons eigen kleine landje. Even naar Tongeren bollen voor een citytrip in eigen land, vonden wij dus meteen een goed idee. Niet alleen omdat Limburg één van de gezelligste provincies van het land is, maar ook omdat we er kennis mochten maken met het Jong Keukengeweld van restaurant Altermezzo. Jo Grootaers, één van de meest talentvolle jonge chefs van België, roert er in de potten, en dat vonden wij niet alleen fijn maar vooral ook bijzonder lekker.

altermezzo jong keukengeweld

Jong geweld in de keuken?

We kunnen ons niet voorstellen dat je nog niet van Jong Keukengeweld gehoord hebt maar indien dat toch het geval zou zijn, ziehier een korte update: jaarlijks stelt Toerisme Vlaanderen onder de noemer Jong Keukengeweld een aantal jonge en beloftevolle chef-koks onder de 35 jaar voor. Omdat het om jonge chefs gaat, is de keuken die zij presenteren vaak gedurfd, rebels en ongepolijst. Geen saai en stijf gedoe op je bord dus, maar integendeel vernieuwend, fris en best wel rebels.

Jongeren van 18 tot en met 30 jaar aan een budgetvriendelijk prijsje proeven van al dat gastronomisch jong keukengeweld, en dat is lekker meegenomen: 45 – 55 euro voor een driegangen menu met aangepaste dranken, geef toe: kun je onmogelijk laten liggen. De lijst van alle chef kun je op de website vinden.

Van alle landelijk geselecteerde koks, komen er maar liefst 8 uit Limburg en dat vonden wij extra interessant aangezien we zo tijdens ons weekendje Tongeren meteen ook een hippe culinaire toets konden geven.

Het visitekaartje van de chef

Altermezzo vinden we net iets buiten het historische stadscentrum, in een knap gerestaureerde gemeenteschool. Het restaurant is gekend voor zijn gastronomie maar ook voor zijn ongedwongen sfeer, en dat vind je ook terug in het interieur: kunstzinnig maar ook heel gezellig dankzij de donkere tinten. Er is ook een gezellig terras – de vroegere speelplaats – waar je bij mooi weer het aperitief kunt nuttige.

Chef-kok Jo Grootaers is amper 27 jaar en wij hebben niets dan bewondering voor de jonge chef: alleen al vanwege het lekkere menu (een Frans-Belgische keuken met een mediterrane toets) dat ons voorgeschoteld werd, willen wij zonder verpinken nog eens een weekendje Tongeren boeken.

Benieuwd naar al dat lekkers? Wij kozen voor het menu Altermezzo (het visitekaartje van de chef) en dat bestond uit volgende gangen:

  • Zalmforel met zuring, koolraap en avocado
  • Artisjok met gnocchi, salie en burata
  • Langoustine met witte asperge, daslook en citrus
  • Kalfsentrecôte met frisse lentegroenten, kruiden en kalfswang
  • Aardbei met verse kaas en dragon.

En dat allemaal met passende wijnen waar we bij elke fles volop uitleg kregen van eigenaar en sommelier Jean-Pierre Jaeken, en een koffietje (met oliebollen!!) om af te sluiten. Ondertussen zorgde Gerda Wauters, de echtgenote van Jean-Pierre en gastvrouw van Altermezzo, er op charmante wijze voor dat alles vlotjes verliep en dat het ons aan niets tekort kwam. Geef toe, er zijn slechtere manieren om een zaterdagavond door te brengen.

Omdat we zelf geen hoogvliegers in de keuken zijn, blijft het ons keer op keer verbazen hoe chefkoks erin slagen om met eenvoudige ingrediënten voor zoveel gastronomisch vertier te zorgen. En van het menu Altermezzo was het genieten van de eerste hap (en slok) tot de laatste; we waren echt belachelijk in onze nopjes bij elke nieuwe gang.

Golden boy

Zoveel lekkers vraagt natuurlijk om een woordje uitleg, en na het dessert mochten we de jonge chef even in de keuken spreken. Jo Grootaers blijkt al op zijn 19de keukenchef bij Altermezzo te zijn (straf vinden wij dat!) en maakte op diverse – prestigieuze – kookwedstrijden telkens weer een sterke indruk. Sergio Herman noemde hem zelfs “golden boy”, een complimentje dat kan tellen.

“Ik kook eigenlijk vooral heel erg puur”, zegt Jo. “Ik heb nooit naast een andere grote kok gestaan en heb altijd de kans gehad om mijn eigen ding te kunnen doen, om te zoeken naar mijn eigen stijl. Ingrediënten moeten voor mij seizoensgebonden en regionaal zijn, en een beetje atypisch ook. En daar geef ik dan een internationale toets aan. Van hele zware gerechten hou ik niet zo, het mag allemaal licht en smaakvol zijn.”

Info. altermezzo-tongeren.be en visitflanders.com (jong keukengeweld).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like