872.7K04
Belgie

Toerist in eigen land: 10 dingen die we cool vinden aan Tongeren

Dat Tongeren de hub van Ambiorix is en de oudste stad van België. Meer wisten we eigenlijk niet over deze stad toen we koers zetten naar Limburg voor een weekendje weg in eigen land. En verrassing: Tongeren bleek zoveel meer te bieden dan we eerst dachten, en onze tweedaagse was al vlug veel te kort om er alles te ontdekken.

Toegegeven: onze bucket list is zo eindeloos lang dat het nog de vraag blijft of we al onze droombestemmingen en ervaringen ook effectief van ons verlanglijstje kunnen aanvinken. Maar Tongeren, die stad stond stond dus niét op ons lijstje. Toen we de vraag kregen om zelf eens de troeven van deze Limburgse stad te ontdekken, moesten we er evenwel niet lang over nadenken. Want Tongeren, dat is Limburg en iedereen weet ondertussen dat Limburg een toffe provincie is voor een weekendje weg. Wij dus naar Tongeren, zonder veel verwachtingen maar we werden er aangenaam verrast. Tijdens ons verblijf sprokkelden we allerhande leuke weetjes bij elkaar die jou hopelijk inspireren om er zelf eens te gaan (of om er nog eens terug te gaan). Bij deze dus: 10 dingen die we cool vonden tijdens ons weekendje Tongeren.

1. Elke zondag snuisteren tussen antieke schatten

In Tongeren wordt al meer dan 30 jaar (!) op zondagmorgen een antiek- en brocantemarkt georganiseerd. Meer dan 350 standhouders en antiekzaken stallen er van 6 uur ’s morgens tot 13 uur hun schatten uit. Het is de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux, en dat weten ook de vele Nederlanders, Duitsers, Fransen, Britten en Amerikanen die naar Tongeren afzakken om hier hun slag te slaan.

Je vindt de markt op volgende plaatsen: Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, de Schiervelstraat, Clarissenstraat, Eburonenhal en de 1ste verdieping parking Julianus

Tip: bezoek de antiekmarkt, snuister tussen oude boeken en grootmoeders prularia en ga daarna lekker lunchen op één van de gezellige terrasjes in de oude stad. Geef toe: er zijn slechtere manieren om je zondag door te brengen.

2. Nog meer shoppen

Tongeren is geen supergrote shoppingstad maar je vindt er wel tal van knusse boetieks en interessante winkels. Elke eerste zondag van de maand is er bovendien koopzondag en kun je er shoppen van 13 u tot 17u. Leuk om te combineren met de antiekmarkt.

3. Tongeren is de stad van Ambiorix

Duh, dat wist je natuurlijk al lang! Over Ambiorix hebben we allemaal uitvoerig op school geleerd, en de dappere koning duikt op in tal van stripverhalen op: Jommeke, Suske en Wiske, Asterix…
De mythische held was koning van de Eburonen en had het Julius Caesar behoorlijk moeilijk gemaakt door diens Romeinse soldaten flink op hun donder te geven. Waarop Caesar prevelde dat de Belgen beslist de dapperste aller Galliërs moeten zijn.

Maar wat je misschien niet wist: slechts weinig mensen hadden ooit van Ambiorix gehoord tot België in 1830 onafhankelijk werd. Ons kersverse koninkrijkje had namelijk dringend nood aan een nationaal verleden en dus doken een aantal geschiedkundigen in de archieven. Het resultaat was de herontdekking van Ambiorix, waarvan iedereen vond dat hij best wel wat meer bekendheid verdiende. En zo geschiedde.

Op 5 september 1866 werd een standbeeld van Ambiorix opgericht op de Grote Markt van Tongeren, de plek waar hij vermoedelijk gewoond zou hebben. Maar zoals dat vaak het geval is met oude helden: niemand weet echt met 100 % zekerheid of hij effectief in Tongeren heeft gewoond, en of hij hier zelfs ooit eens geweest zou zijn (er zijn zelfs sceptici die geloven dat Ambiorix nooit bestaan heeft maar door Caesar verzonnen was om zijn schandelijke nederlaag in Gallië wat te verbloemen). In elk geval: hoogstwaarschijnlijk heeft er in deze contreien wél iemand als Ambiorix de plak gezwaaid, aangezien Caesar het heeft over Ambiorix in Atuatuca Tungrorum, en dat is de oude naam van Tongeren.

Het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt kijkt uit op de basiliek van Tongeren. Wij vinden het alvast een mooi plaatje, en een mooi verhaal.

4. Het Gallo-Romeins museum is top

Wie Tongeren zegt, zegt Gallo-Romeins museum en dat moesten ook wij eens bezoeken natuurlijk. Je vindt er een permanente tentoonstelling over oudheid en de Romeinen in België, heel duidelijk en fun voorgesteld en boeiend voor jong en oud.

Het Gallo-Romeins museum is dan ook een toppertje. Het mocht in 2011 als eerste Belgische museum ooit de European Museum of the Year Award in ontvangt nemen en won sindsdien nog vele andere prestigieuze prijzen. Iets om trots op te zijn!

Behalve de permanente tentoonstelling worden er ook veel tijdelijk expo’s georganiseerd.

5. Tongeren beschikt over een heuse schatkamer

Vorig jaar opende in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren een (vernieuwde) schatkamer, Teseum genaamd. Het gaat om de grootste en rijkste schatkamer van de lage landen en bevat talloze religieuze kostbaarheden. Je kunt er kerkschatten bezichtigen die jaren in een donkere schatkamer verborgen lagen. Via een zijvleugel van de basiliek kom je terecht in het Teseum, en je krijgt een iPod ter beschikking waardoor je de schatkamer kunt bezoeken met een extra woordje uitleg. Bezoek er meteen ook even de prachtige kloostertuin en de Romaanse kloostergang van de basiliek.

Tip: vanaf 2018 is ook de archeologische ondergrond van de basiliek te bezoeken

6. De Moerenpoort is een museum in een middeleeuwse stadspoort

De Moerenpoort is de enige overblijvende middeleeuwse stadspoort van Tongeren, de naam ervan verwijst naar de moerassen die in een ver verleden rond de stad lagen. De poort werd tijdens de Middeleeuwen gebouwd op de restanten van de oude Romeinse omwalling. Oorspronkelijk waren er plannen om de oude poort af te breken, maar uiteindelijk werd hij dan toch gerestaureerd. En goed voor ons, want vandaag is het een museumtoren die je zeker moet bezoeken. Je komt er alles te weten over het leven in en rond de poort en de grote brand van Tongeren in 1677. En vooral: vanop het platform heb je een mooi zicht over de stad.

De poort kun je elke dag gratis bezoeken, maar je hebt wel een toegangscode nodig die je kunt afhalen bij de dienst toerisme (012 80 00 70).

7. Het bijzondere onderkomen van de dienst toerisme

Weet je niet goed waarheen tijdens een eerste bezoek aan een stad, dan is even binnenspringen bij de dienst toerisme altijd een goed idee. Wij keken onze ogen uit bij de dienst toerisme van Tongeren, want die is knusjes onderbracht in de mooi gerestaureerde Gasthuiskapel. Leuk om weten: in vroegere tijden werd de kapel gebruikt om pelgrims/toeristen op te vangen die onderweg waren naar Santiago de Compostela.

8. Hmmm… culinair genieten!

Aan eten en drinken geen gebrek in Tongeren. De stad kan uitpakken met maar liefst twee eigen koekjes: het caëderkükse (een kokoszanddeegkoekje in de vorm van een dodecaëder) en de Tongerse mop, een koekje met anijssmaak. Heb je dorst, zet dan een Amburon bier Blond of Pils aan de lippen, een bier van hoge gisting met fruitig aroma. Het Caesaaer’ke is een dan weer een brandewijn met gerstemout en rogge (ook wel bekend als een Tongers witteke).

Verder vind je er uiteraard ook heel wat Limburgse specialiteiten, zoals de Limburgse waterkers, Limburgse jenever en Haspengouwse wijnen, waarbij vooral de witte wijnen en schuimwijnen goed geproefd worden.

Liever op restaurant? Wij gingen lekker dineren in Altermezzo en hadden een fantastische en vooral lekkere avond. Hier kun je er alles over lezen.

9. Een wijnkasteel in de nabije omgeving

Tongeren ligt in het prachtige Haspengouw en dan weet je het al: heel veel wandelen en fietsen in dé fruitstreek van België. Omdat je van al die inspanning ook dorst krijgt, is een bezoek aan het Wijnkasteel Genoels-Elderen (technisch gezien niet in Tongeren maar in Riemst, zo’n 10 minuutjes verwijderd van Tongeren) een lekkere optie.

Dit wijnkasteel is het enige wijnkasteel van België en wordt omgeven door zo’n 20 ha wijngaarden. Wij mochten even proeven van de wijnen die hier geproduceerd worden (tijdens het bezoek zelf én ’s avonds in restaurant Altermezzo) en waren verbaasd over hoe lekker (en Frans!) ze smaakten. Blijkt dat de mergelondergrond in deze streek vergelijkbaar is met die van de klassieke Franse wijnstreken. Ook het klimaat doet denken aan dat van de Bourgogne 100 jaar geleden. Vandaar dus de lekkere smaak van dit Belgisch wijntje.

Tijdens ons bezoek aan het wijnkasteel werden we rondgeleid door eigenaar Jaap Van Rennes, die het kasteel op zijn 56ste gekocht had en met de aanleg van een wijngaard begon. “Iedereen dacht dat ik gek was”, zei hij. “Maar het is mij gelukt. Voordien was ik een zakenman in een chique pak en een dikke auto. Nu loop ik rond op rubberen laarzen.”

Het wijnkasteel biedt groepsrondleidingen aan waarbij je het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en de 13de eeuws wijnkelders mag bezoeken. In het winkeltje en café die bij het wijnkasteel horen, kun je de wijnen proeven en kopen.

Leuk weetje: op dit domein speelt zich de VTM- fictiereeks Zuidflank af, het verhaal over twee families uit die al honderd jaar twisten over de Zuidflank, een wijngaard die elk jaar een schitterende wijn oplevert.

10. Tongeren werd verkozen tot de beste overnachtingsstad van België.

Bij Trivago,de grootste hotelsvergelijkingssite van België, maken ze graag allerhande lijstjes en één daarvan is een ranglijst met Belgische steden met de beste hotelovernachtingen eens op te lijsten. In 2016 ging Tongeren daarbij met de eerste plaats lopen en werd daarvoor beloond met een gouden medaille.

Met zo’n mooie titel om mee uit te pakken, hoeft het niet te verbazen dat je in en rond Tongeren heel wat toffe overnachtingsplaatsen vindt. Wij legden ons te slapen in het Eburon Hotel, een 4-sterrenhotel in een voormalig klooster, gelegen op een paar minuutjes wandelen van alle bezienswaardigheden in Tongeren en dicht bij het station. Onze kamer was mega-groot (denk: ruim appartement) en we vonden het verblijf er heel erg aangenaam. Ideaal om tijdens een weekendje weg volop te ontspannen en te genieten!

Zin gekregen in Tongeren en de rest van Limburg? Op de website van Toerisme Limburg kun je nog meer ideeën opdoen over de regio. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like