Ameland voor foodies: genieten van een goed bewaard geheim

Naar ons weekend op Ameland keek ik vooral uit om er de machtige natuur, uitgestrekte stranden en schattige dorpjes te mogen ontdekken. Dat ik er ook bijzonder lekker heb gegeten en gedronken, was een erg aangename verrassing.

Het resultaat van die culinaire verrassing? Een kilootje erbij én deze blogpost.

Een nobel geheim

Ons weekendje weg begint op een donkere winteravond in hotel Nobel in Ballum. Een ideale start want hotel Nobel blijkt niet alleen übergezellig maar er hoort ook een café en restaurant bij én het is de plek waar het Nobeltje geboren werd. Terwijl we ons opwarmen rond het haarvuur vliegen we er maar meteen in en proeven we zo’n Nobeltje: een zoet en zacht likeurtje met kruidige aroma’s dat makkelijk naar binnen glijdt.

Ameland kent een keurmerk voor de lekkere, eigen producten en dat werd gemakshalve Amelands Produkt genoemd. In elk van de vier dorpen kun je het Ameland Produkt vinden, en dat gaat over roggebrood, aardappelen, kazen, kwark, bier, mosterd… noem maar op. Alle adresjes die wij bezochten werken met dit keurmerk. Tip: tijdens de Kunstmaand Ameland kun je ook deelnemen aan een Proefroute, waarbij de deelnemende restaurants hapjes serveren met producten van Ameland.

Het Nobeltje is een lokale likeur op basis van oud Hollandse rum en werd in 1902 ‘bedacht’ door Willem Barend. Willem had een kroeg in Ballum en toen er op een koude winterdag nog gevraagd werd of er wat drank was en hij alleen nog maar restjes in huis had, mixte hij die alles door elkaar et voilà, het allereerste Nobeltje!

Het brouwsel viel in de smaak en het Nobeltje werd een succes. Tijdens die eerste jaren werd het drankje nog illegaal gestookt en verkocht in gejutte flessen. Vandaag is de kroeg dus een hotel/restaurant/café geworden, maar het recept van het Nobeltje is nog steeds in familiehanden. Wat er precies in zit, is een goed bewaard geheim.

In het restaurant van hotel Nobel kun je ook prima eten. Terwijl het café gezellig authentiek aanvoelt – een vriendelijke plek waar je met plezier de hele avond doorbrengt – oogt het restaurant modern en trendy. De menu die we proefden was bijzonder smaakvol – gerechten met lokale seizoensproducten –  en de bijhorende wijnen waren top. Een echte aanrader! 

De lange geschiedenis van Herberg De Zwaan

In de 17de en 18de eeuw werd het centrum van Hollum ‘op de duin’ genoemd. Het was het hoogst gelegen deel en daardoor werden hier ook de eerste huizen gebouwd; ze waren er beschermd tegen de hoge stormvloeden.

Herberg De Zwaan heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot nog voor 1772, toen het nog herberg De Roode Leeuw was, en later een Herenlogement.

Eind de 19de eeuw was het één van de weinige gebouwen op Ameland die een telefoonverbinding had, belangrijk voor het geval de reddingsboot uit moet varen.

Het gebouw werd ook nog gebruikt als postkantoor en ontmoetingsplek voor de burgemeester en andere notabelen. Je vindt er nog de zogenaamde Heerskamer, ingericht volgend Nederlandse Rococostijl (ook wel boerenrococo genoemd). In het café gedeelte bevindt zich ook nog een diepe waterput in de vloer.

Vandaag heet het establishment weliswaar nog Herberg De Zwaan maar is het in feite een restaurant met bar en café. Ideaal voor een kopje koffie of thee met taart, of voor een volledige lunch of diner. En net als in vroegere tijdens biedt de herberg nog ruimte voor samenkomsten en feestjes allerhande.

Naar het strand(paviljoen)

Ameland heeft zandstranden die wel 29 kilometer lang zijn en waar je dus urenlang kunt gaan uitwaaien. Heeft de frisse zeelucht en het stappen de honger en dorst aangescherpt? Prima, want op de stranden van Ameland vind je vier strandpaviljoens (’t Strandhuys in Buren, Sjoerd in Nes, Strandpaviljoen Ballum en The Sunset in Hollum) die het hele jaar door open zijn.

Wij gingen proeven in ’t Strandhuys op het strand bij Buren en genoten er behalve een geweldig uitzicht op het Noordzeestrand ook van lekker eten. Een toffe plek om met zicht op zee te lunchen, te dineren of voor een pannenkoek of ijsje.

Tip: strandpaviljoens zijn een prima plek om een mooie zonsondergang mee te maken.

We waren maar een paar dagen op Ameland en natuurlijk zijn er nog tal van andere lekkere adresjes om te ontdekken. Heb je nog tips? Laat het ons weten! 

Meer info over de Waddeneilanden en Ameland: www.wadtodo.nl en www.vvvameland.nl

Meer lezen over de Waddeneilanden:

=> Naar de Waddeneilanden: Ameland, gastvrij eiland vol natuur en kunst

=> Naar de Waddeneilanden: even weg van alles op Schiermonnikoog

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

There are no posts to show right now.