Nederland

Naar de Waddeneilanden: Ameland, gastvrij eiland vol natuur en kunst

De Waddeneilanden bezoeken tijdens het najaar en de winter? Kan perfect en is zelfs een aanrader. In november mocht ik voor het eerst gaan eilandhoppen op de Wadden en mijn eerste stop was Ameland, een eiland vol natuur, rust, ruimte, culinaire genoegens en kunst.

Dat Ameland een beetje de algemene deler is van de Nederlandse Waddeneilanden, zo vertelden vrienden mij. Als grote fans van de Waddeneilanden trekken ze er minstens twee keer per jaar heen, en dat ik nu ook ging kennismaken met hun geliefkoosde stukje natuur, zorgde voor algemene tevredenheid en tal van tips. Wat ik over Ameland moest weten, was dat het dus een mooie mix biedt van alle andere Nederlandse Waddeneilanden, met heel wat toeristische troeven om de veeleisende toerist bezig te houden (net zoals op Texel en Terschelling) en een prachtige, onbezoedelde natuur waar je maar niet genoeg van krijgt (zoals op Schiermonnikoog en Vlieland). En het weer tijdens het najaar? Dat zou vooral mooi zijn, met hooguit nu en dan een buitje, maar niets om je druk over te maken.

Niet dus. Uitgerekend tijdens mijn weekendje Waddeneilanden regende het oude wijven en waaide je bijna van je sokken. En dat terwijl het er de dagen voor en na mijn verblijf wél prachtig weer was. Brute pech dus, vooral als je bedenkt dat de Waddeneilanden over het algemeen méér zonuren kent dan het vasteland. Gelukkig is er op Waddeneilanden altijd wel iets te doen, regenweer of niet. Genieten doe je sowieso, van de bijzondere sfeer op de eilanden, van de hartverwarmende gastvrijheid, de mooie natuur en het toffe gezelschap. 

De pittoreske dorpjes ontdekken

Ameland is het vierde bewoonde Nederlandse Waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het eiland bestaat vooral uit zandduinen. In de 8ste eeuw woonden hier al mensen, al was het eiland toen veel groter. De zee heeft hele stukken weggeslagen, en oude dorpen als Sier en Oerd zijn helemaal verdwenen. Door de dijken te verstevigen en met elkaar te verbinden, kon het huidige Ameland blijven bestaan.

Vandaag telt Ameland vier dorpjes: Hollum, Nes (waar de ferry aankomt en vertrekt), Buren en Ballum. Elk hebben ze hun eigen karakter. Je vindt er veel mooie commandeurshuizen; de huizen van de walvisvaartkapiteins die tussen 1650 en 1800 gebouwd werden.

In totaal leven er ongeveer 3.600 mensen permanent op het eiland, en de meeste van hen zijn werkzaam in het toerisme.

  • Het gezellige Hollum is met 1.200 inwoners het grootste dorp van Ameland en ook het druk bezochtste. Hollum is makkelijk te vinden: ten noordwesten van het dorp torent de 55-meter hoge rood-witte vuurtoren uit.
  • Nes telt 1.200 inwoners en ligt vlak aan de aanlegsteiger van de ferry en de jachthaven. Nes telt de meeste restaurants en winkels van het eiland, de meeste zijn gelegen rond het Kerkplein.
  • Het knusse Buren ligt in het midden van het eiland en telt ongeveer 700 inwoners. Ook hier vind je veel restaurants en gezellige cafés.
  • Ballum tenslotte is met 350 inwoners het kleinste en meest rustige dorp van het eiland, en misschien ook het meest schilderachtige.

Kunst op Ameland

Dat Ameland ook een heel erg kunstzinnig eiland is, kwamen we te weten tijdens een bezoek aan het kunstenaarsechtpaar Tom Beijl en Margreet Halma. Dit sympathieke koppel heeft een eigen galerie en ze nemen ook deel aan de Kunstmaand Ameland.

Sinds 1997 is Ameland gedurende de maand november één grote expositieruimte. Op het hele eiland kun je tentoonstellingen bezoeken (bij de mensen thuis, in musea, in kerken en zelfs in boerderijen). Ook worden er temidden de natuur – in de duinen en op het strand – kunstwerken geplaatst. Leuk is dat alle vormen van beeldende kunst (schilderwerken, beeldhouwwerken, installaties, podiumkunsten…) aan bod komen, en ook alle stijlen (van abstract tot hyperrealisme en alles daartussenin).

De kunstmaand werd in het leven geroepen om ook buiten het toeristische seizoen mensen naar het eiland te lokken en dat is goed gelukt; voor kunstliefhebbers en -handelaars is de Kunstmaand uitgegroeid tot een vaste waarde, en er zijn meer dan honderd deelnemende kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland. Het thema dit jaar was ‘Tweede natuur’, waarbij kunstenaars die inspiratie zochten in de natuur volop aanbod kwamen.

Overigens is Ameland niet enkel tijdens de maand november in kunst ondergedompeld. Het eiland staat bij veel kunstschilders bekend om het bijzondere Amelander licht, dat niet alleen mooi plaatjes oplevert maar ook inspiratie biedt om het schilderdoek te vullen.

Wandelen (tussen duin & kunst)

Met zoveel natuurpracht en een strand dat 27 kilometer lang is, hoeft het niet te verbazen dat Ameland ook een heel fijn eiland is om te wandelen. Er zijn gemarkeerde wandelroutes voor elk niveau, of je kunt zelf je route uitstippelen via een wandelkaart.

  • Meer info over wandelen op Ameland hier en hier 

Aanrader is ’t Oerd, op het oostpunt van Ameland. In dit prachtige natuurgebied ontdek je (al wandelend of fietsend) duinen, zeldzame planten, ontelbaar veel vogels en vlinders én je staat er telkens versteld van prachtige uitzichten.

Andere activiteiten op Ameland? Teveel om op te noemen! Populair is in elk geval fietsen.  Het eiland beschikt over zo’n 90 kilometer fietspad, waarbij je door de natuur en over over rustige landweggetjes van het ene schilderachtige dorpje naar het andere kunt fietsen. Tip: verdwalen is onmogelijk, de rood-witte vuurtoren bij Hollum wijst je steeds de weg. Verder kun je op Ameland alle mogelijke watersporten beoefenen, paardrijden, waddenhoppen, deelnemen aan robbentochten… noem maar op. Meer info kun je hier vinden.

Wij gingen stappen door de Kooikersduinen en ook al zat het weer niet mee, dan nog was dit een geweldig mooi stukje natuur. Je kunt er vrij wandelen door de kwelders, weilanden en bossen, en het zicht vanop de duinen is overweldigend.

Tijdens de Ameland kunstmaand staan er in de Kooikersdsuinen overigens verschillende grote en kleine kunstinstallaties opgesteld. Mooi om te zien hoe sommige kunstwerken perfect binnen het natuurlijk decor pasten. We wandelden er van kunstwerk naar kunstwerk. Van sommige kunstwerken was de boodschap meteen duidelijk. Bij andere vroegen we ons dan weer af wat precies de bedoeling was, maar dat hoort er bij moderne kunst nu eenmaal bij.

Naar het museum

Ameland heeft een paar hele toffe musea en wij gingen een kijkje nemen in het het Natuurcentrum Ameland,  dat eigenlijk veel meer is dan zomaar een museum en een must voor als je het eiland echt wil leren kennen. We kregen er volop uitleg over het ontstaan van Ameland en de flora en fauna. Bedoeling van het centrum is om kennis op een leuke manier te ervaren en te beleven, je wordt er mee op reis genomen doorheen de natuurwereld van het eiland en de Wadden. Mooi is ook het zee aquarium met vissen uit de Noordzee en het filmtheater, waar je een 360° panoramafilm kunt bekijken over het ontstaan en instandhouding van het waddengebied.

Tip: neem zeker de lift naar boven, tot op de uitkijktoren; bij mooi weer heb je er een prachtig zicht op de omgeving.

Andere leuke musea op Ameland? Een kleine greep uit de selectie:

  • Juttersmuseum Swartwoude, waar je kunt ontdekken hoe het een boerenfamilie van 100 jaar geleden verging (hint: veel jagen, veel vissen en veel strandjutten)
  • Het Cultuur-historisch museum Sorgdrager, over hoe de Amelanders door de eeuwen heen op het eiland leefden
  • Het Maritiem Centrum Ameland, waar oude verhalen tot leven komen en waar je kunt zien hoe spectaculair een redding op zee tijdens vroegere tijden verliep
  • Voor een lijstje met alle musea, klik hier 

Lekker lang tafelen

Wat doet een mens als het weer tegenvalt? Extra lang tafelen natuurlijk. Ameland is een verrassend lekker eiland met tal van uitstekende restaurants en cafés. Heel erg leuk (en lekker) zijn de vele eilandspecialiteiten die je enkel op Ameland kunt vinden. Veel restaurants verwerken die producten ook in hun gerechten, wat een lunch of diner extra bijzonder maakt.

Hoe geraak je op Ameland?

Om naar Ameland te reizen, neem je de boot in Holwerd (Friesland). Op Ameland is de wagen toegelaten, dus je kunt zo met de auto de boot op. De boot komt na ongeveer 45 minuten varen aan bij het dorp Nes. De veerboot vaart elke dag een paar keer heen en weer tussen Ameland en Holwerd. Op de pagina van Wagenborg Passagiersdiensten kun je alle info vinden: www.wpd.nl/ameland

Meer info over de Waddeneilanden en Ameland: www.wadtodo.nl en www.vvvameland.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

There are no posts to show right now.