9.1K03
Nederland

Een weekendje ‘s-Hertogenbosch (met de BrabantNacht als sfeervol hoogtepunt)

Eind september mochten we voor de tweede keer genieten van de BrabantNacht, een heel cool event waarbij enkele topattracties van de Nederlandse provincie Brabant hun deuren ’s nachts open zetten én voor extra verrassingen zorgen. Niet te missen vinden wij, want de BrabantNacht is de ideale gelegenheid om Brabant op een unieke manier te (her)ontdekken.

Voor wie het niet zou weten: op de BrabantNacht – een initiatief van VisitBrabant – openden meer Brabantse iconen op meer dan 20 locaties ’s avonds hun deuren. Bedoeling is om Brabant in het donker te beleven, en die avondlijke bezoeken waren bijzondere ervaringen. Zo kon je onder begeleiding van een ranger op nachtsafari in de Beekse Bergen (mét zaklamp uiteraard). In Zundert en Nuenen kon je in de voetsporen treden van Vincent Van Gogh. De Efteling zorgde voor pure magie en in het Nationaal Park de Biesbosh was het genieten van een schemerwandeling. Verder kon je op expeditie in de Grebbe van Bergen op Zoom of fietsen door Breda en het verhaal van de stad met de Blind Walls Gallery ontdekken. In Tilburg stonden de culturele highlights centraal en in Helmond kon je je onderdompelen in de Urban Culture. En in designstad Eindhoven mocht je ’s nachts je creativiteit testen tijdens het ontwerpen van je eigen designstuk.

Een hele boterham dus. En wat deden wij die BrabantNacht? Vorig jaar beleefden we de BrabantNacht in Breda (hier kun je er alles over lezen), dus kozen we dit jaar voor een andere stad en dat werd Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Overdag – als opwarmertje voor de BrabantNacht zelf – gingen we fietsen in Eindhoven; we leerden er alles over design en ontdekten dat Eindhoven best warempel een hele coole en hippe stad is. Ons bezoek vonden we zo leuk en verrassend, dat we besloten hebben een aparte post aan deze stad te besteden. Die heb je dus van ons nog tegoed!

’s Avonds trokken we naar ’s-Hertogenbosch waar we onze eigen ‘Night at the museum’ beleefden tijdens een ‘after hours’ museumbezoek, gevolgd door een culinaire wandeling door de binnenstad en een uitbundig feestje.

A night at the museum

Onze BrabantNacht begon met een aperitiefje in de tuin van het Museumkwartier, waar het Stedelijk Museum en het Noordbrabants Museum onderdak vinden. Een prachtige najaarsavond, een (stevige!) cocktail, een mooie tuin en het vooruitzicht op een goed gevulde boeiende avond; wat ons betreft het perfecte begin van de Nacht, we hadden er zin in!

denbosch

In het Stedelijk Museum liep op dat moment Future Bodies, een eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Bart Hess, de man die we misschien het best kennen als de bedenker van de beroemde slime  dress van Lady Gaga. Heel erg boeiend; Hess toont hoe het lichaam er in de toekomst eventueel uit zou kunnen zien, en hoe diverse materialen met het lichaam kunnen samensmelten.

Die tentoonstelling is ondertussen afgelopen, maar in het Stedelijk Museum lopen nog andere toffe tentoonstellingen. Eén daarvan is StyleDrive (nog tot en met 18 februari 2018) over de auto als status-symbool en waarom je bent wat je rijdt. Hier kun je een teaserfilmpje zien van de expo, en wij willen er absoluut heen want het ziet er veelbelovend uit.

Aansluitend bezochten we het Noordbrabants Museum (handig want in hetzelfde gebouw) waar we met De jaren 80 Doemdenkers en positivo’s naar het verleden werden gekatapulteerd. Een heel erg toffe tentoonstelling over de jaren 80 waarbij Doe Maar, Madonna, de Nintendo Game Boy en vele andere iconen uit die periode de revue passeerden.

In een andere zaal wachtte iets heel anders op ons: de tentoonstelling Between the Lines van de Japanse Kunstenaar Chiharu Shiota, die objecten verweeft in gigantische web-installaties.

Ook deze tentoonstelling zijn ondertussen afgelopen (ter info: werk van deze bijzondere Japanse kunstenaar is nog tot april 2018 in Oostende te zien) maar het museum biedt nog tal van andere en nieuwe tentoonstellingen. Waar wij naar uitkijken is de Tim Walker: The Garden of Earthly Delights– tentoonstelling (tot en met 25 februari 2018), waarbij de bekende (mode)fotograaf Tim Walker zijn fotografische interpretatie geeft van de 15de-eeuwse schilder Jheronimus Bosch. Neem een kijkje op de site van het Noordbrabants Museum, want er valt nog heel wat meer te ontdekken.

Food & design

Na de kunst in het museum was het tijd voor kunst aan tafel, en trokken we de stad in voor een culinaire design wandeling, het Design Walking Dinner. We doken de restaurants van de stad in en uit waarbij we telkens op lekkere culinaire creaties getrakteerd werden; op het menu stond een bezoek aan de restaurants Lux, Ries en Breton.

Dit Design Walking Dinner kan ook apart geboekt worden, in uitgebreide versie. Bekende Bossche chefs schotelden er gerechten voor geïnspireerd op de ontwerpen van bekende designers zoals Ted Noten, Lotte Landsheer, Alex de Witte, Alex Bergman, Tattoo Jimmy en Kranen & Gille (boeken kan hier de Design Walking Dinner kun je ook apart boeken hier)

Het was de eerste keer dat we ’s-Hertogenbosch bezochten en tijdens de avondlijke wandeling waren we verbaasd hoe levendig en bruisend het stadje ’s avonds is. Vooral de Korte Putstraat barst uit z’n voegen met toffe restaurants, eetcafés en vele bezoekers, heel erg gezellig.

Een dansje placeren

Na het culinaire festijn was de avond nog niet voorbij, integendeel. Er stond nog een stevig feestje op de agenda, en dus trokken wij – weliswaar met een volle maag – naar Passievruchten, een te gekke afterparty met DJ’s en cocktails bij Werkwarenhuis van Social Label op de Tramkade. Dit is de plek waar makers, designers en producten een bijzonder podium krijgen en waar wij gefeest hebben tot in de late uurtjes. Deze voormalige fabriek is nu helemaal roze geschilderd en is behalve een creatieve hub ook de locatie voor restaurant Van Aken. Toen wij er waren dreunden de lekkerste basspartijen er om je oren en kon je er helemaal uit de bol gaan. Buiten was het dan weer gezellig keuvelen rond een kampvuur.

Ben je in de buurt, wandel dan even verder door naar de graffiti kunstwerken die op grote silo’s zijn aangebracht. Je bent er dan toch en ze zijn leuk om te zien.

Bootje varen

Toegegeven, de dag erop waren we na ons nachtje stappen niet echt fris meer, maar de zon scheen en de stad wachtte om ontdekt te worden. Een boottochtje op de Binnendieze was dan ook ideaal om de dag te starten: gewoon gezellig plaatsnemen in een sloepje, luisteren aan alle verhalen die de schipper/gids vertelt over de stad en gewoon genieten van de omgeving. Een echte aanrader!

De Binnendieze is eigenlijk een eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van de stad, en loopt door en onder de stad door. De waterlopen werden lange tijd gebruikt als watervoorziening, wasplaats, plek om te vissen en als riool. Ongeveer 40 jaar geleden werd een nieuw rioolstelsel aangelegd en leek de Binnendieze daardoor te verdwijnen, tot het in 1972 verscherpt werd en het nu één van de historische trekpleisters van ’s-Hertogenbosch is. Boeken kun je hier (opgelet: het vaarseizoen loopt van 1 april tot en met 31 oktober)

De stad induiken (en shoppen shoppen shoppen)

Na de rondvaart waren we voldoende wakker om volop te genieten van een zondagnamiddag in de stad. Nu hadden we natuurlijk nog wat musea en bekende bezienswaardigheden gaan bezoeken, maar a girl needs to go shopping now and then en aangezien de winkels er elke zondag open zijn, besloot ik de creditcard flink te laten schuiven. En dat was een goed idee want behalve de gekende modeketens, bulkt ’s-Hertogenbosh van de hippe shoppingadresjes met een bijzonder aanbod.
Eén van die leuke adresjes is bijvoorbeeld Oerwoud, een stadstuinwinkel met Health Cafe in het centrum van de stad. Je kunt er niet alleen gezond en lekker eten, maar ook toffe planten en hippe decoratiepulletjes kopen.

Tip: op de site van bezoekdenbosch staat een toffe shoppingroute uitgestippeld, check it out want je doet er hele coole ontdekkingen.

Uitkijken naar volgend jaar

Zo, dat was alweer onze BrabantNacht 2017, opnieuw een geslaagde editie en de ideale manier om Brabant een beetje beter te leren kennen. Het is nog een jaartje wachten op de volgende editie, wat niet wil zeggen dat je nog zo lang moet wachten om zelf Brabant te ontdekken natuurlijk.

De tips voor een bezoek aan ’s-Hertogenbosh zetten we hier nog even op een rij:

  • Bezoek het museumkwartier en duik meteen twee musea in
  • Boek je eigen Design Walking Dinner of ga lekker eten in één van de vele restaurantjes die de stad rijk is
  • Geniet van een rondvaart (of, wanneer er geen rondvaarten zijn: boek een stadswandeling)
  • Plan een bezoek aan Werkwarenhuis en geniet van design én lekker eten
  • Shoppen, shoppen, shoppen (echt, Den Bosh kan uitpakken met flink wat coole adresjes)
  • Wij maakten de combinatie Eindhoven (voormiddag en middag) en ’s-Hertogenbosh (avond, nacht en de volledige dag erop). Beide steden liggen op amper een half uurtje rijden van elkaar (of via het openbaar vervoer: er zijn heel frequente treinverbindingen) en kunnen makkelijk gecombineerd worden. Over Eindhoven volgt zoals beloofd nog een aparte post.
  • In en en rond ’s-Hertogenbosh is er het hele jaar door heel wat te beleven; de toeristische dienst heeft een handige website waar je alles makkelijk kunt terugvinden en tal van tips krijgt. Zeker eens naartoe surfen voor meer inspiratie!
  • Wij verbleven de Golden Tulip Hotel Central, gelegen aan de historische Markt van ’s-Hertogenbosch en dus recht in het hart van de stad. Een leuk en charmant hotel met ruime kamers (en het grootste bed waar we ooit in sliepen, er was wel plaats voor vier man!). ’s Morgens wordt een heel lekker en uitgebreid ontbijt geserveerd, we hadden de rest van de dag geen honger meer, top!

Met dank aan Visit Brabant om ons opnieuw te laten kennis maken met een mooi stukje Brabant. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like