brabantnacht
9.2K03
Nederland

Naar Noord-Brabant: Breda ontdekken in het donker

Dat je niet altijd naar de andere kant van deze aardbol moet reizen om een andere wereld te ontdekken. Dat leerden wij tijdens de eerste editie van BrabantNacht, een bijzonder event georganiseerd door de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op verschillende plaatsen werden ’s nachts verschillende activiteiten georganiseerd. En lucky us want wij mochten bruisend Breda ontdekken.

breda

We moeten toegeven: hoewel we best een ferme boon hebben voor onze Noordervrienden trekken we veel te weinig de grens over om er te gaan ‘buren’. Ja, de klassiekers zoals Rotterdam, Amsterdam en het stukje Zeeland dat aan Vlaanderen kleeft – waar we vroeger vlakbij woonden en bijna wekelijks gingen uitwaaien – kennen we vrij goed. Maar voor de rest? Nada, niets. Veel goede voornemens wel om Nederland wat vaker te bezoeken, maar verder dan lukraak wat vage plannen maken, raakten we niet.

Tot we uitgenodigd werden om op 17 september de BrabantNacht in te duiken. Tijdens die magische nacht zetten 8 topattracties – te vinden over Noord-Brabant – tijdens de donkerste uren hun deuren open en werden bijzondere activiteiten georganiseerd.

Wat er allemaal op het programma stond?

Hou je vast:

En waar doken wij de BrabantNacht in?

Het was moeilijk kiezen maar uiteindelijk werd het Breda.

Eén: omdat het hotel waar we gingen overnachten heel erg bijzonder was (Hotel Nassau Breda, een oud klooster dat nu een luxehotel is en waar hipster nonnetjes waken over de gasten, er komt nog een post hierover online maar check alvast even hun website; je wil er meteen overnachten).

Twee: omdat BredaPhoto2016 een bijzonder fotoparcours in de stad heeft uitgestippeld én omdat er een tentoonstelling liep van de Belgische topfotograaf Carl de Keyzer. Waar we grote fan van zijn en dus niet wilden missen.

En drie: omdat Breda op een boogscheut van Antwerpen ligt maar we er – ja, we schamen ons diep – nog nooit geweest waren.

Of het een beetje meeviel?

Neen, het viel niet een beetje mee, het viel gewoon heel hard mee.

We waren in de vroege namiddag in Breda gearriveerd en nadat we in het hotel ingecheckt waren, doken we de stad in. En dat we aangenaam verrast waren: het marktplein propvol terrasjes, de smakelijke restaurantjes, de vele winkels, het gezellige centrum… Voeg daar nog aan toe dat het weer uitzonderlijk mooi was en dat we op slag in vakantiestemming geraakten. Omdat we ’s avonds nog een drukke agenda hadden, beperkten we ons tot wat rondwandelen (en shoppen, nooit gedacht dat Breda zo’n leuke winkels had!).

Faam!

Onze echte BrabantNacht begon in Faam, ooit een bekende snoepfabriek maar waar nu de tentoonstelling van Magnumfotograaf  Carl de Keyser onderdak vond. De expo kreeg de titel Cuba La Lucha (Cuba, de strijd) mee, en portretteert een land dat enerzijds nog heel erg communistisch is, maar anderzijds ook met het kapitalistische Westen flirt.

brabantnacht-breda017

Omdat het langzaam donker werd (en er binnenin geen extra verlichting werd aangestoken, het ging tenslotte om ‘de nacht’), bezochten we de tentoonstelling met zaklampen, en dat was een bijzondere ervaring. Met het licht van de lantaarn ‘scan’ je als het ware de foto’s, waardoor er plots details opvallen die je bij helder licht nauwelijks zou opmerken.

Onze STEK gevonden

Na de Faam volgde een wandeling naar STEK, een creatief bedrijventerrein op het Haveneiland dat een een soort broedplaats is voor kunstenaars en creatievelingen. Je vindt er onder andere een proeftuin, bakker, een bierbrouwer, een meubelmaker… maar opvallend is vooral het terrein zelf, bestaande uit een bus, een hall en verschillende opstellingen die in het donker niet zo goed te zien waren (en daardoor extra apart leken).

Ook daar waren foto’s van BredaPhoto te bewonderen, en we maakte er kennis met lichtgevende steltenlopers. Heel erg dromerig en magisch allemaal.

Er werden ook hapjes geserveerd, en ook dat was op z’n minst een beetje apart. We mochten er proeven van de Schipholganzenbitterballetjes waarmee de Keuken van het Ongewenste Dier trakteerde. De organisatie verkoopt vleesproducten van ongewenste diersoorten. Afgedankte paarden, de ganzen op Schiphol die neergeschoten worden, Amerikaanse rivierkreetjes die als een plaag in de grachten beschouwd worden, stadsduiven…. dieren die ongewenst zijn en zomaar vernietigd zouden worden, ware het niet dat de Keuken van het Ongewenste Dier deze verspilling niet zomaar toelaat en er dus nog iets mee aanvangt. In het geval van de bitterballen van de Schopholganzen: wel opletten als je er eentje eet, er kunnen nog loodjes in zitten.

brabantnacht-breda023

Bootje varen

Na het bezoek aan STEK volgde nog een nachtelijke boottocht terug naar het centrum van Breda. Veel foto’s van die tocht heb ik helaas niet, vanwege te donker en een te wiebelend bootje. Je zal mij dus op mijn woord moeten geloven: het was heel erg apart. Aan de oevers stonden hier en daar foto’s opgesteld, en het water werd opgelicht door sprookjesachtig verlichte sloepen (er werd die nacht ook een sloepenparade georganiseerd, en daar horen met licht versierde bootjes bij).

Tattoo you

Na de bootjes was onze volgende stop het Chassépark, waar meer dan levensgrote foto’s opgesteld stonden. Vooral de foto’s van Ralf Mitch – een reeks van getatoeëerde mensen – waren indrukwekkend. Dat je ze in het schemer van de straatlantaarns moest bekijken, maakte de installatie beklijvend en surreëel.

brabantnacht-breda037

Afgesloten werd in de Stadsgalerij, met (heel wat) drankjes en een privé optreden in samenwerking met het muziekfestival Breda Barst.

Hoe we nu terugdenken aan de BrabantNacht?

Als een unieke ervaring waarvan we jou van willen overtuigen om er volgend jaar zeker ook bij te zijn. We hebben Breda op een unieke manier mogen ontdekken en willen er nog vaker terugkomen, zeker weten.

www.visitbrabant.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like