Naar Curaçao ga je niet alleen om van de zon en het relaxte eilandleven te genieten, je kunt er ook verdraaid lekker eten. De lokale keuken is een mix van Caribische en Latijns-Amerikaanse smaken en dankzij een aantal creatieve koks krijgen de traditionele gerechten een hippe update. Ben je op culinair vlak niet zo avontuurlijk aangelegd, dan zijn er ook de meer gangbare ‘cuisines’, zoals Italiaan, Chinees of Amerikaans. Hoe dan ook: volgende 10 lekkere adresjes (in willekeurige volgorde) moet je beslist uitproberen, je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.
1. Landhuis Misjé: heerlijk authentiek
Toen we Westpunt aan het verkennen waren – het mooiste deel van Curacao! – hielden we halt bij Landhuis Misjé voor een lunch, en dat was een prima idee. Landhuis Misjé is niet alleen één van de meest schattige huisjes ooit, het is ook een absolute aanrader als je van lekker en gezellig eten houdt (en wie doet dat niet?). De sfeer is er heel relaxed en familiaal (de kippen lopen er gewoon rond in de tuin) en het eten ronduit heerlijk.
Als starter kregen we een heerlijke homemade hummus. Die smaakte zo lekker dat ik er nauwelijks kon afblijven; toen het hoofdgerecht moest komen was ik eigenlijk al goed gevuld! Maar: de fish taco waarvoor ik gekozen had was overheerlijk (met een salsa saus die net pittig genoeg was) en dus kon die er uiteindelijk toch nog makkelijk bij. Eén van mijn tafelgenoten had de Keshi Yena genomen – ofte gevulde kaas, een typisch (slaven)gerecht van Curacao, heel erg lekker maar een echte caloriebom aangezien het om opgevulde Edammer gaat – en ook die was om duimen en vingers bij af te likken.
- Landhuis Misjé – Westpunt 24, Curaçao – facebook.com/Restaurantlandhuismisje
2. City Beach 88: pizza aan het strand
In Willemstad vind je in de hippe wijk Pietermaai City Beach 88; een relaxed stadsstrand met leuk restaurantje en één van de nieuwste hippe places to be. Het is een toffe plek om te ‘chillen’, met zicht op de voorbij varende bootjes en – in ons geval – de ondergaande zon. City Beach 88 is het enige stadsstrand van Willemstad, de toegang tot het strand is gratis, het gebruik van de strandbedjes ook. Het restaurant zelf is leuk ingericht als hippe beachbar. Heel erg uitgebreid is de menukaart niet, maar wat er opstaat – kleine hapjes, vegetarische loempia’s, salades, versgebakken pizza’s… – smaakt overheerlijk.
City Beach 88 was ons favoriete adresje om ’s avonds van een cocktail – en het mooie zicht op zee – te genieten vooraleer we Willemstad indoken. Op onze laatste avond probeerden we alsnog de pizza en werd gebakken uit een steenoven die helemaal vanuit Italië ingevoerd was. Onnodig te zeggen dat de pizza’s bijzonder in de smaak vielen! Foto’s van de pizza’s zelf heb ik helaas niet, daarvoor was het net iets te donker, maar de sfeerbeelden spreken voor zich.
Goed om weten: City Beach 88 is de hele week open van 10 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Happy hour is tussen 17 en 18 uur (op donderdag tussen 17 en 19 uur). O ja, en je kunt er ook pizza bij de meter bestellen, handig als je er met een stel vrienden bent (of hele grote honger hebt natuurlijk).
- City Beach – Pietermaai 86-88, Willemstad, Curaçao – facebook.com/citybeach88
3. De bagels van Beyglz
Het is even zoeken naar de ingang van deze zaak (vlak bij de Venezolaanse fruitmarkt, de gevel is nogal onopvallend) maar eens je binnen bent, weet je het wel zeker: dit is bagel heaven (al had je dat aan de naam al kunnen vermoeden).
Beyglz is één van de meest trendy adresjes van het moment en daar zitten de heerlijke bagels natuurlijk voor iets tussen. Op de kaart bagels met creatieve namen als Looking for Alaska of The Italian Job en heerlijke salades en kleinere gerechten. Alles vers bereid uiteraard en heerlijk gezond. De inrichting van de zaak is knus en gezellig, met een serieuze hipster vibe.
Goed om weten: elke maand servers Beyglz een ‘Benefit Bagel’ waarvan 50% van de opbrengst naar een lokaal goed doel gaat. Lekker eten én de wereld een beetje beter maken? Bring it on!
- Beyglz – Bitterstraat 17 – Willemstad, Curaçao – facebook.com/Beyglz
4. Altijd cocktail o’clock in Landhuis Chobolobo
Naar Curaçao gaan en geen Blue Curaçao proeven? Zonde! Ook al ben je geen liefhebber van zoete drankjes, toch moet je deze wereldberoemde likeur tijdens je bezoek aan Curaçao minstens één keer geproefd hebben. Blue Curaçao hoort gewoon bij de identiteit en geschiedenis van Curaçao, als dat geen mooi excuus is om aan de cocktails te hangen.
Wil je alles weten over Blue Curaçao (dat overigens niet alleen in het blauw maar ook rood, geel, groen, oranje en andere kleuren bestaat), rep je dan naar Landhuis Chobolobo, gelegen op een paar minuten van Willemstad. Landhuis Chobolobo dateert van uit het begin van de 19de eeuw en sinds 1896 wordt er hier likeur gemaakt.
Wat er zo typisch is aan deze likeur? De groene (!) sinaasappel Laraha. Het zit namelijk zo: de Spanjaarden brachten in 1500 de Valencia sinaasappel naar Curacao. Die kon in het klimaat van het eiland echter niet goed gedijen en muteerde in een groene variant, de Laraha. De smaak lijkt echt nergens op en de groene appelsien was uitermate onpopulair. Tot een slimmerik ontdekte dat de schillen bijzonder geschikt zijn om likeur mee te maken. En dus drinken we op Curaçao de Curaçao likeur.
Tijdens een bezoek aan Landhuis Chobolobo krijg je niet alleen een leuke rondleiding met gids maar kun je ook de lekkerste cocktails proeven. Er is een gezellige cocktailbar waar je ,indien gewenst, urenlang aan de cocktails kunt hangen.
Wij gingen all the way en leerden tijdens een workshop cocktails alles wat je moet weten over shaken en mixen. Uiteraard hebben we daarbij ook de nodige cocktails geproefd en gekeurd. Wat ons behoorlijk vrolijk stemde.
Weetje: tijdens ons bezoek aan Landhuis Chobolobo maakte we kennis met Alcolado Clacial, een soort menthol lotion die door iedereen op Curaçao gebruikt wordt. Het is dan ook voor van alles en nog wat goed; het verlicht pijntjes en kwalen (hoofdpijn, maagpijn, verkoudheid en griep), het zorgt voor verfrissing (Alcolada Clacial wordt ook wel eens ‘de airconditioning in een fles genoemd), gaat de jeuk van muggenbeten tegen, je kunt je er make-up mee verwijderen, gebruiken als aftershave, om beter te slapen, als bescherming tegen insectenbeten… De lijst is eindeloos. Een echt wondermiddel dus.
- Landhuis Chobolobo – Elias R A Moreno Boulevard, Saliña Ariba – Willemstad, Curacao – www.chobolobo.com
5. In the mood bij Mood Beach
Zocht je nog een hyper trendy en luxueuze stek on the beach, zet dan maar een bezoek aan Mood Beach bovenaan je lijstje. Mood Beach is een hip strand met een boho-chic look & feel. Er zijn strandbedjes, (VIP-)cabanas en de sfeer is chil en relaxed. Heel erg leuk als je eens in luxe aan het strand wil hangen.
Wij gingen er echter niet loungen maar wel eten in het restaurant Mood Beach, en dat stelde zeker niet teleur. De inrichting is top (Afrikaans geïnspireerd) en het eten meer dan lekker. Op het menu hippe gerechten als Totally Tuna (tonijn met avocado, aloë gel en wasabi crunch) en Tasty Truffle (met parmezaanse kaas, asperges, gamba en truffel natuurlijk). Een leuk adresje ook voor een romantisch diner op het strand.
- Mood Beach – Bapor Kibra (vlak naast Cabana), Willemstad, Curaçao – www.moodbeachcuracao.com
6. La Bohème, het lievelingsadres van de locals
De leukste plek voor een lekkere hap in de wijk Punda in Willemstad, en volgens de locals één van de beste en meest budgetvriendelijke adresjes van de stad. De zaak wordt uitgebaat door een Chileense familie, en je proeft er smaken van over heel Zuid-Amerika en de Cariben. De gerechten zijn gebaseerd op oude recepten uit Chili en zijn uniek op Curaçao. Er is binnen plaats maar wij zaten gewoon buiten, op een klein maar gezellig terras. Voor een uitgebreid diner met z’n tweetjes moet je hier niet zijn, het is eerder een stek om met vrienden neer te strijken. Op de menu lekkere fajitas wraps, sandwiches, burgers en typische Zuid-Amerikaanse gerechten. De bediening is top: hele vriendelijke mensen die graag een woordje uitleg geven.
Tip: de smoothies zijn hier bijzonder lekker! De zaakvoerders pochen dat ze de lekkerste smoothes van het eiland maken, oordeel gerust zelf.
Tip: Wij kwamen hier terecht tijdens de Punda Vibes, een sfeervol event dat elke donderdag plaatsvindt. Er is zang en dans, lokale artiesten tonen hun kunnen, er zijn sangria bars, performances, traditionele dansgroepjes en vuurwerk. Niet te missen als je op donderdag in de buurt van Willemstad bent! De zaak sluit dagelijks om 18u en is speciaal voor Punda Vives elke donderdag open tot 22u.
- La Bohème – Columbusstraat 4 – Punda, Willemstad, Curaçao – www.labohemecuracao.com
7. Komen eten in Kome
Aan trendy restaurants geen gebrek in het hippe Pietermaai wijk van Willemstad. Wij gingen tafelen bij Kome, een knus restaurant met een gezellige sfeer en, hoe kan het ook anders, creatieve gerechtjes.
De zaak is het geesteskind van Susan en David, twee expats die al geruime tijd op Curacao wonen. In hun keuken proberen ze zoveel als mogelijk de lokale producten van Curacao te verwerken, gecombineerd met de lekkerste wereldgerechten. Zelf koos ik voor een heerlijk gerechtje met Thaise invloeden. Ook het dessert was een toppertje.
- Kome – Johan van Walbeeckplein 6 – Pietermaai, Willemstad, Curaçao – www.komecuracao.com
8. Het burgerrestaurant à la Curaçao: Williwood
Uniek en nergens anders te vinden dan op Curacao: de Williwoodburger!
Even situeren: het kleine dorpje Sint Willibrordus oogt niet onaardig en is bekend omwille van de kerk uit de jaren 1880. Maar het dorpje wou ook wel eens in de schijnwerpers staan en plaatste daarom, in navolging van het iconische Hollywood-teken, de letters Williwood op één van de omringende heuvels.
Het Williwood-bord moet je dus een beetje als een brutale grap zien, maar ondertussen is de plek wel weid en zijd bekend. En nog bekender is de lokale delicatesse, de Williburger. Deze burger is gemaakt van geitenvlees en staat op het menu bij Toko Williwood, een gezellig wegrestaurant in St. Willibrordus. Wij proefden de Williburger Kabritu en die werd geserveerd met lekkere frietjes van zoete aardappelen. Het geitenvlees zelf vond ik eerlijk gezegd niet bijzonder anders smaken, het was gewoon een heel lekkere hamburger.
De Williwoodburger kun je ook in verschillende andere restaurants van Curaçao proeven. Leuk is dat een deel van de opbrengst van deze hamburger naar het goede doel gaat (steun aan jongeren).
Tip: eet je een Williwoodburger bij Toko, dan kijk je niet alleen uit op het ondertussen bekende letterbord van Williwood, maar je maakt er ook kans flamingo’s te bewonderen, die strijken namelijk graag neer in de vroegere zoutpannen die bij de Williwood-heuvel gelegen zijn.
- Toko Williwood – op de weg naar Sint Willibrordus – Sint Willibrordus Curaçao – facebook.com/Williwood.experience
9. Uniek dineren bij Chez Ray
Eén van de meest sympathieke restaurantjes in de Pietermaai buurt vonden wij Chez Ray, een gezellig restaurant waarbij je heerlijk kunt tafelen en proeven van een wereldkeuken met een Caribische twist. Heel erg lekker (en mooi gepresenteerd) waren de tapas die wij als voorgerecht namen. Aanrader! Leuk is ook dat Ray himself ook even aan tafel komt voor een praatje, je voelt je meteen een vriend des huizes.
- Chez Ray – Penstraat 5, Willemstad Curaçao – facebook.com/Chez Ray
10. Number Ten: het leukste koffiehuis van Curaçao
Dat het aantal hippe zaken op Curacao fenomenaal toeneemt (met dank aan de creatieve jonge ondernemers die liever op ‘hun’ eiland iets willen uitbouwen in plaats van na hun studies in Nederland te blijven hangen), is wel duidelijk. Ook Number Ten is zo’n plek waar iedereen absoluut geweest wil zijn, niet alleen omdat het er lekker en goed is, maar ook omdat het hipstergehalte er torenhoog ligt.
Number Ten vindt onderdak in het prachtige Landhuis Bloemhof, omringd door een mooie tuin. Verwacht geen afgelikt hypermoderne zaak; Number Ten ademt geschiedenis en het lijkt alsof je even terug in de tijd stapt, met antieke meubelen en een melancholische atmosfeer die naar vroegere tijden doet hunkeren.
Zaakvoerder van de prachtige raak is Liberty Suares, een jonge onderneemster die dol is op haar eiland én lekker eten. In Number Ten kun je genieten van een lekker ontbijt, gezonde lunches (denk: veel granola’s, verse salades en yoghurts, allerhande bowls, en alle zien ze er even mooi uit als ze lekker zijn, heel erg Instagramproof dus), zelfgemaakt gebak en de lekkerste koffie en thee van het eiland.
Goed om weten: Liberty baadt niet alleen het hipste eethuis van Curacao uit, ze is ook nog gepassioneerde yogalerares. Na haar studies architectuur trok ze naar Thailand om yogalerares te worden en behalve Number Ten is ze ook de eigenaar van de yogastudio’s Liberty Yoga en Dushi SUP (yoga op een sup, in het water dus). Wij hebben zelf ook yoga op een sup geprobeerd (die post komt er later nog aan) en geloof ons maar: zet het op je to do-lijstje als je naar Curaçao gaat, moét je gewoon even gedaan hebben.
- Number Ten – Santa Rosaweg 10, Willemstad, Curaçao – numbertencuracao.com
11. Extra tip: koken met een Caribische Spice Girl
Strikt genomen geen drank- of eethuis maar foodies zullen hier bijzonder blij van worden. Curaçao heeft namelijk haar eigen Spice Girl en dat is Helmi Smeulders, een Nederlandse die bijna 20 jaar geleden naar Curaçao verhuisde. Eerst werkte Helmi er als bedrijfsjurist maar omdat haar liefde voor koken én omdat ze vond dat de Caribische keuken wel een update verdiende, opende ze haar eigen catering bedrijfje Wild Cooking/Thelma & Louise. Ze startte ook een foodblog op, gaf een kookboek uit en installeerde haar eigen kookstudio waar je kookworkshops kunt volgen. En tijdens zo’n workshop hebben wij dus in de potten mogen roeren.
Bij de meeste kookworkshops die ik volgde, sta je eigenlijk maar wat te kijken en te draaien, maar Helmi zette ons écht aan het werk en een hele voormiddag waren we volop aan het kokkerellen. De maaltijd achteraf smaakte bijzonder lekker, enerzijds omdat de gerechten van Helmi buitengewoon smaakvol bleken, en anderzijds omdat we trots waren dat we al die lekkernijen gewoon zélf op tafel getoverd hadden (nou ja, met flink wat bijsturen van Helmi natuurlijk). Mijn favorieten? De zoete aardappel salade, de Jamaican Werk Chicken en de mango mayo.
Tip: op de blog van Helmi (www.caribbeanspicegirl.com) kun je heel wat van de gerechten terugvinden, nog leuker is haar kookboek Modern Caribbean Flavors, een zalig boek met duidelijke recepten en foto’s die doen watertanden. Niet alle ingrediënten uit het boek zijn hier makkelijk verkrijgbaar, maar dat is niet erg: wees creatief en maak er je eigen ding van. Smakelijk!
Met het vliegtuig reis je op 9 à 10 uur naar Curaçao. De terugreis duurt gemiddeld een uurtje korter (vanwege de gunstige wind). Meer info over Curaçao? Surf naar www.curacao.com.
Lees ook: