Het Italiaanse Umbrië is een populaire regio voor een zomerse vakantie, maar wist je dat Umbrië ook tijdens de kerstperiode een topbestemming is? In het groene hart van Italië weten hoe ze de eindejaarsperiode moeten vieren: met talloze kerststallen, sfeervolle kerstmarkten én met de grootste kerstboom ter wereld. Voeg er nog heel veel lekker eten en drinken bij, en het feestje is compleet. En dus wilden ook wij eens van de kerstsfeer proeven in Umbrië. Buon Natale a tutti!

Dat de typisch Italiaanse uitbundigheid ook tijdens de kerstperiode voor voor heel wat ambiance en sfeer zorgt, mochten we ontdekken tijdens een trip door Umbrië, het groene hart van Italië waar de eindejaarsperiode één van de hoogtepunten van het jaar is. Van Assisi over Todi, Perugiao en Gubbio tot Citta della Pieve en Orvieto: 5 plaatsen in Umbrië waar je heerlijk kunt dwalen door de middeleeuwse straatjes en van kerst op z’n Italiaans kunt proeven.

Assisi, de geboorteplaats van de kerststal

Prijkt er naast jouw kerstboom ook een stalletje met Jozef, Maria, het kindje Jezus en allerlei herders en heiligen? En wist je ook dat de kerststal zijn oorsprong heeft in Umbrië?

Niemand minder dan Fransiscus van Assisi himself organiseerde in 1223 de allereerste ‘levende’ kerststal in het dorpje Greccio. En daardoor vind je ook vandaag nog in heel Umbrië talloze prachtige kerststallen.

Mijn reis start niet in Greccio, maar in Assisi, de bekende hub van Franciscus waar ook de Basilica di San Francesco staat die voor hem gebouwd werd en waar hij onder begraven ligt. De basilica is indrukwekkend mooi met prachtige fresco’s en een beneden- en bovenkerk. Uiteraard is een bezoekje aan de tombe van Fransiscus een must.

Op het plein voor de Basilica zorgt een prachtige kerststal er voor dat ik meteen in de juiste kerstmood verkeert, maar evengoed vind ik kuierend door de smalle middeleeuwse straatjes en over de sfeervolle pleinen bakken sfeer. De schattige winkeltjes puilen niet alleen uit van Italiaanse lekkernijen (en van de Assisi strudel, een lekkernij met appel en olijfolie), maar ook van honderden beeldjes van Franciscus, groot en klein. Ideaal om de kerststal thuis een extra touch te geven!

  • Slapen en eten: ik verbleef in het Valle di Assis, aan de voet van de berg Subasio, met zicht op Assisi. Het restaurant Recanto, dat bij het hotel hoort, presenteert Italiaanse specialiteiten en een heerlijk kerstmenu.

Todi, zicht over de Tibervallei

In het oude stadje Todi is het middeleeuws karakter goed bewaard gebleven. Todi is bovendien gelegen op een heuvel, het prachtige uitzicht over de Tibervallei krijg ik er zomaar extra bij.

Het stadje zelf staat propvol kerken en paleizen en ook het stratenplan vind ik bijzonder: twee concentrische cirkels die met elkaar verbonden zijn. Leuk om zien: temidden de oude gebouwen, op Piazza del Popolo, zorgt een schaatsbaan met kerstboom voor een bijzonder zicht. De omliggende gebouwen zijn bovendien spectaculair verlicht, een mooi plaatje.

Zeker doen: de Duomo di Todi bezoeken ende 450 trappen tot helemaal boven beklimmen. Ik kon er van dichtbij de adembenemende plafondschildering van Michelangelo bewonderen en had een prachtig zicht over de stad.

  • Eten: La Mulinella, een authentiek Italiaans restaurant met een echte ‘la mama’ achter het fornuis. Er worden typische gerechten van Umbrië geserveerd.

Terni, waar een ster vol liefde schijnt

Terni is een vrij jonge stad met een dynamisch energie. Er worden regelmatig toffe festivals georganiseerd en het centrum oogt heel gezellig, met veel winkeltjes, restaurants en cafeetjes.

Terni is ook een romantische stad want hier staat de Basiliek van Sint Valentijn, die tevens de beschermheilige van de stad is. In de omgeving van Terni kun je ook de Cascata delle Marmore bezoeken, watervallen die weliswaar kunstmatig aangelegd zijn, maar toch voor een mooi zicht zorgen.

En ook in Terni is de kerstperiode een bijzondere tijd; jaarlijks wordt op 8 december op de flanken van de Monte Miranda de ‘Stella di Miranda’ (de ster van Miranda) opgelicht. Deze ster bestaat uit honderden lampen, is zo’n 105 meter breed en 350 meter lang, en is in de wijde omgeving van Terni te zien. De Stella di Miranda wordt beschouwd als de grootste artificiële komeet ster ter wereld.

  • Eten: Oste della Mal’ora, sfeervol restaurant waar je zelfgemaakte pasta krijgt (uiteraard!), lekkere kazen en zalige wijnen.

Perugia, de geboorteplek van de kerststal

Het hart van en de grootste kunststad van Umbrië. Deze kleine stad met stevige muren doet denken aan een burcht en is omringd door prachtige valleien; in de stad zijn ook verschillende plekjes waar je een mooi zicht hebt op de omgeving.

Perugia is niet zo groot maar is zeker een bezoekje waard: de stad bruist (met dank ook aan de twee universiteiten) en de vele bezienswaardigheden. Zo is de Fontana Maggiore, op de Piazza IV Novembre daterend uit de 13de eeuw, één van de beroemdste fonteinen van Italië.

Perugia is ook de Italiaanse chocoladehoofdstad, en dat zal ik geweten hebben: in tal van winkeltjes kan ik chocolade in alle vormen en maten bewonderen én proeven. Tip: elk jaar in oktober kun je er een groots chocoladefestival bijwonen, en krijg je er echt geen genoeg van, verblijf dan in het Etruscan Chocohotel, een echt chocoladeparadijs.

Maar ik ben hier natuurlijk voor de kerstsfeer en Perugia is hiervoor een prima bestemming, niet in het minst omdat je hier de meest bijzondere kerstmarkt van Italië vindt; een gedeelte van de markt bevindt zich namelijk ondergronds, in het middeleeuws doolhof van tunnels, steegjes en pleintjes van de Rocca Paolina. De vele kraampjes bieden vooral ambachtelijke kerstcadeaus aan, authentieker kan bijna niet.

  • Eten: ik ging eten in de Trattoria del Borgo, een verrassend lekker restaurantje dat met lokale producten werkt en waar ook uitstekende wijnen geserveerd worden.

Gubbio, waar de grootste kerstboom ter wereld staat

Gubbio, één van de oudste steden van Umbrië, pakt uit met de grootste kerstboom ter wereld. Belangrijk detail: deze kerstboom staat niet, maar ligt op de hellingen van de Monte Ingino. De kerstboom bestaat namelijk uit zo’n 8 kilometer lichtjes en is ongeveer 750 meter hoog en 450 meter breed. De boom wordt al sinds 1981 gezet – of liever: gelegd – en staat zelfs officieel vermeld in het Guinness Book of World Records als de enige echte grootste kerstboom ter wereld. Het ontsteken van de lichtjes is elk jaar opnieuw een groots gebeuren.

  • Eten: Taverna del lupo, een sfeervol restaurant in het historische centrum van Gubbio waar vooral het degustatiemenu een topper is.

Citta della Pieve en de monumentale kerststal

Wil je het kleinste steegje van Italië eens zien, dan ben je in het gezellige Citta della Pieve aan het goede adres: de Vicolo Baciadonne is ongeveer 43 centimeter breed en wordt ook wel eens – om evidente redenen – ook wel eens het ‘kusstraatje’ genoemd omdat je elkaar wel moét kussen wil je er gezamenlijk doorheen wandelen.

Tijdens de eindejaar periode heeft Citta della Pieve een extra troef: de monumentale kerststal die er elk jaar opnieuw – sinds 1967 – veel bezoekers trekt. Te vinden in de ondergrondse ruimten van het Palazzo della Corgna. Niet alleen de klassieke kersttaferelen – Jozef, Maria, het kindje Jezus & co – maar ook scènes uit het leven van Christus en episodes uit het Oude en Nieuwe Testament wordt uitgebeeld, zoals je wel vaker ziet bij kerststallen in Umbrië.

Tip: Citta della Pieve is het geboortedorp van schilder Perugino, je kunt er zijn meesterwerk ‘Aanbidding van de drie koningen’ bewonderen.

  • Eten: Copetta Bruno Trattoria, populair restaurant waar je eenvoudige maar lekkere, typische gerechten kunt krijgen. Vaak met lokale saffraan ook, aangezien dit stukje van Umbrië bekend is om de saffraanproductie.

Orvieto, het stadje op de rots

Op een 300 meter hoge rots torent het stadje Orvieto over de omgeving uit. Absolute bezienswaardigheid hier is de rijkelijk versierde Duomo, met schitterende mozaïeken, beelden en fresco’s en waar maar liefst 300 jaar aan gebouwd is.

Na de Duomo breng ik een bezoekje aan de Pozzo di San Patrizio, een waterput uit de 16de eeuw aangelegd werd door paus Clemens VII om in tijden van oorlog een watervoorraad te hebben (de paus was duidelijk niet echt geliefd). De put van meer dan 62 meter diep heeft twee van elkaar gescheiden spiraaltrappen. Langs de ene trap klommen de ezels die het water droegen naar boven, en langs de andere trap gingen ze weer naar beneden. Op die manier ontstonden er geen opstoppingen. Hetzelfde gebeurt eigenlijk nu nog, alleen zijn het nu toeristen. Leuk weetje: het systeem van gescheiden trappen werd bedacht door een bordeel in Rome, vonden ze daar bijzonder handig.

Met eindejaar is Orvieto een magische plek boordevol sfeervolle evenementen. Ook hier bezoek ik een ambachtelijke kerstmarkt (op het mooie plein Piazza delal Repubblica), het blijft een sfeervol gegeven. Orvieto pakt tijdens de kerstperiode ook uit met levende kerststal bewonderen.

  • Eten: Bartolomei L’olio, een familierestaurant waar de heerlijke olijfolie uit Umbrië een hoofdrol speelt. Het voelt een beetje alsof je in een olijfwinkel een maaltijd neemt – en dat is het in feite ook – maar het is er wel ongelooflijk lekker.

Disclamer: wij reisden op uitnodiging van Umbria Tourism naar Umbrië, alle meningen zijn uiteraard geheel de onze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Send this to a friend