Slovenië

Veelzijdig Slovenië: 5 niet te missen hoogtepunten

Slovenië is een prachtig en veelzijdig en wij snappen absoluut niet waarom dit groene land in de Balkan nog steeds relatief onbekend is. In Slovenië vind je zowel een mediterrane sfeer, een gezellige kustlijn, een prachtig Alpenlandschap, sprookjesachtige meren, en dat alle zo dicht bij elkaar gelegen dat je in een wip van de zee naar de bergen bent, en omgekeerd.

Slovenië kan uitpakken indrukwekkende kastelen, charmante middeleeuwse stadjes en een waanzinnig mooie natuur waarin bossen, kloven, meren, ruige bergen en diepe grotten een hoofdrol spelen. Je kunt er prachtige wandelingen maken tijdens de zomer, wintersporten tijdens de winter en het hele jaar door citytrippen in hippe steden als Piran en Ljubljana. Geef toe: met zoveel troeven is Slovenië is een geweldig vakantieland. Ben je er nog niet geweest, dan wordt het hoog tijd dat je richting Slovenië trekt. Onze tips? Hier komen ze!

1. De hippe hoofdstad Ljubljana

Ljubljana is niet alleen de hoofdstad van Slovenië maar tevens de meest groene en leefbare stad van Europa. En ook al is Ljubljana een relatief jonge stad, toch beschikt deze geheime parel over heel wat troeven om er een bijzondere en hippe citytrip te beleven. Ljubljana wordt immers ook wel eens het nieuwe Berlijn of Praag genoemd en hoewel die steden uiterlijk weinig met elkaar gemeen lijken te hebben, gaat de vergelijking beslist op. De coole atmosfeer en kunstzinnige initiatieven geven de stad een ietwat alternatief karakter, terwijl de gemoedelijke atmosfeer uitnodigt om gewoon te genieten en nog maar eens een terrasje mee te pikken.

Slovenië tips hoofdstad Ljubljana

In het oude centrum is het heerlijk wandelen, vooral tijdens de zomer wanneer je aan de oevers van de rivier Ljubljanica tientallen gezellige terrasjes vindt. De stad is beroemd om z’n imposante drievoudige brug of Tromostovje en de Drakenbrug, waarop grootste draken de wacht lijken te houden. De draak is overigens de beschermer van de stad, en het verhaal wil dat als er een maagd over de brug loopt, hij met zijn staart zwiept.

De drie bruggen en de draken zijn overigens samen met het kasteel Ljubljanski Grad de opvallendste trekpleister van de stad. Het kasteel torent boven de stad uit en is open voor bezoekers. Er is een funicular aanwezig waardoor je het kasteel makkelijk kunt bereiken. Ideaal ook voor een mooi zicht over de stad.

2. Pittoresk Piran

De kustlijn van Slovenië bedraagt amper 46,6 kilometer maar dat is voldoende om er een paar dagen (of langer) te genieten van zon, zee en strand. De Sloveense Adriatische Kust grenst in het noorden aan Italië en in het zuiden aan Kroatië, je voelt er dus duidelijk die zalige zuiderse sfeer.

Slovenië Piran bezoeken

Eén van de mooiste plaatsen langs die kust is het pittoreske Piran, een stadje gelegen op een smal schiereiland. Piran is één van de best bewaarde historische steden langs de Middellandse zee en het is er heerlijk verdwalen door de oude binnenstad, een wirwar van kleine kronkelende steegjes. De stad is een juweeltje van Venetiaanse gotische architectuur.

3. De grotten van Postojna

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Slovenië bevindt zich ondergronds: ten zuiden van de Julische Alpen liggen de grotten van Postojna, een ondergronds netwerk van ruim 7.000 grotten. Met een elektrisch treintje verken je een deel van de grot, maar je legt ook een mooi gedeelte te voet af.

Het stelsel is zo’n 20 kilometer lang, maar slechts een vierde ervan is voor bezoek toegankelijk. De grotten zelf bestaan uit enorme zalen (hier worden ook wel eens bijzondere events gehouden), de druipstenen zijn vaak meer dan 5 meter groot. Heel bijzonder! Trek in elk geval een warme trui aan, het kan daar beneden bitter koud zijn.

3. Het kasteel van Predjama

Vlak bij de grotten van Postojna kijkt het middeleeuwse kasteel van Predjama uit over een vallei. Bijzonder is dat het kasteel zowel tegen als in een rotswand gebouwd is, wat een prachtig en sprookjesachtig plaatje oplevert.

Slovenië kasteel van Predjama

Bij het kasteel horen heel wat legendes en sagen en een bezoekje binnenin is beslist een aanrader. Tijdens een rondleiding met gids leer je alles over Erasmus (of Arasmus), een soort Sloveense Robin Hood die het kasteel bezette en lange tijd ongrijpbaar was. Hij kwam aan het einde op een bizarre manier: de man moest ook al eens naar het toilet; dat was een hokje buiten, gelegen aan de rand van het kasteel en een nauwelijks beschermd. En daar sloeg de vijand dus toe en kwam Erasmus aan zijn einde.

4. Het mooiste uitzicht over het Triglav National Park

Slovenië is één en al natuurpracht en het Triglav national park is daarbij een hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. Het park is gelegen bij de Julische Alpen en je bevindt je dus in een prachtig berglandschap. Met er zijn dus veel hoge bergen te vinden. Met ruim 2.860 meter is de Triglav de hoogste berg van Slovenië; je kunt de berg beklimmen maar alleen als je een ervaren wandelaar bent en zo’n 2 tot 3 dagen de tijd hebt.

Triglav National Park Slovenië

Maar om van prachtige uitzichten te genieten, hoef je geen dagen te wandelen; wij namen de Vogel Kabelbaan en stonden op een paar minuten bovenop de berg Vogel, met spectaculair zicht op de Triglav en het meer van Bohinj. Tijdens de zomer kun je bovenop de berg prachtig wandelingen maken, tijdens de winter is dit een bijzonder leuk ski resort.

5. Het meer van Bled

De allergrootste trekpleister van Slovenië is zonder twijfel het Meer van Bled, een – opnieuw – sprookjesachtig mooi meer met in het midden een eilandje met een klooster en kerk. Veel kans dat je al talrijke foto’s van dit meer hebt zien passeren, en dat is geen wonder: het meer van Bled is een bijzonder fotogenieke plek, met dank aan het helderblauwe water en de Julische Alpen op de achtergrond.

Meer van Bled Slovenië

Met een typisch Sloveens roeibootje word je naar het eiland gebracht om de kerk te bezoeken, maar het knapste zicht op het meer heb je vanop het kasteel van Bled, dat prachtig uitkijkt over het meer. Eén van de mooiste plekjes van Slovenië.

Meer van Bled Slovenië

.Slovenië ligt in Midden-Europa en grenst aan Italië, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije en aan de Adriatische Zee. Vanuit Brussel ben je met het vliegtuig op ongeveer anderhalf uur Ljubljana. Slovenië kan het hele jaar door bezocht worden; de zomers zijn er zacht, tijdens de winter zijn er volop wintersportmogelijkheden. Meer info op www.slovenia.info.

There are no posts to show right now.