8.5K03

17 tips om een roadtrip nog leuker te maken

Een roadtrip gepland deze zomer? Vlug verder lezen dan want wij verzamelden 17 tips om je roadtrip nog leuker te maken.

1. Maak een plan en doe je research

Simpel: je wil van punt A naar punt B en tussendoor nog wat leuke dingen zien. Dan is het goed om weten welke de mooiste route om te volgen is, waar je kunt slapen en eten, waar je kunt tanken en alle andere noodzakelijke dingen om een roadtrip vlotjes te laten verlopen. Wij zijn helemaal voor vrijheid blijheid en go with the flow, maar pas achteraf te weten komt dat je slechts 5 kilometer verwijderd was van die prachtige waterval of onvergetelijk uitzicht… niet leuk! Research en plannen dus.

2. Hou niet angstvallig aan dat plan vast

Oké, dus je hebt een plan opgesteld en je research gedaan. Op voorhand even uitzoeken welke stops je kunt inlassen en in welke steden/dorpjes je wil slapen of even blijven hangen, is enorm handig inderdaad. Maar wees ook niet bang om te improviseren. Kom je onderweg een leuke plek tegen waar je even wat langer wil blijven hangen? Hoor je van ander reizigers dat dat ene dorpje waar je nog nooit over hoorde absoluut de moeite is, maak dan even die omweg. Gewoon doen. Behalve als je op voorhand alle slaapplaatsen al geboekt hebt natuurlijk, dan ben je wel verplicht om je planning te volgen. Zelf boeken wij tijdens een roadtrip onze slaapplaatsen zelden lang op voorhand; de eerste nacht en de bijzondere logeeradresjes waar we absoluut willen verblijven, en that’s it. Heb je internet/wifi bij de hand, is een slaapplek overigens zo geregeld.

3. Neem niet teveel mee

Omdat er geen beperkingen zijn op je bagage – gewoon je auto volstouwen – heb je de neiging om meer mee te nemen dan je nodig hebt. Niet doen: laat nog voldoende ruimte voor al die souvenirs die je onderweg gewoon moét kopen. Denk: Schotse wollen truien voor de hele familie of een jaarvoorraad Franse wijnen.

4. Gebruik een échte map

Google Maps is geweldig, een echte wegenkaart is nog beter. Op zo’n papieren kaart kun je makkelijk belangrijke plekjes markeren en na de reis is de map leuk als souvenir (tip: indien een onvergetelijke reis: kader je map in en hang hem aan de muur)

5. Rij niet te lang

Zo’n acht uur per dag is wel het maximum, je bent dan wel aan het roadtrippen maar het is nu ook weer niet de bedoeling dat je heelder dagen in de auto zit, je wil ook nog iets doen en beleven. Rustig aan dus, het is geen wedstrijd.

6. Onderschat de afstanden niet

Honderd kilometer rijden over brede makkelijke wegen zijn kortere kilometers dan die over kronkelige smalle weggetjes. Hou hier rekening mee tijdens het opstellen van je dagplanning. Soms gaat het gewoon echt niet vooruit.

7. Stel de soundtrack van je roadtrip samen

Herken je dit: je hoort een nummer op de radio en meteen denk je aan die geweldige zomer/feestje/whatever waarbij die specifieke song grijs gedraaid werd. Doe hetzelfde met je roadtrip: stel voor je vertrek een speciale playlist samen met songs die bij je bestemming passen en speel die ook elke dag af. Wanneer je later die songs opnieuw hoort, komen de herinneringen aan je trip als vanzelf naar boven.

8. Rij ook eens in stilte

Cruisen langs een desolaat landschap met alleen de weg en jezelf… Dat vraagt om keihard meebrullen met je favoriete songs maar soms vraagt zo’n trip om in stilte te rijden en te genieten van het landschap en het moment. Even helemaal flow gaan, kan deugd doen.

9. Neem een fles champagne mee

Stel: jullie zijn aan het rijden langs één of andere prachtige kustlijn en de zon gaat net onder. Zoek een leuk plekje uit waar de zonsondergang nog beter te zien is. Ga er even bij zitten, neem een paar foto’s en geniet van het moment. Geef toe: daar past toch wel een glaasje lekkers bij. Wij kiezen graag voor champagne (of cava of schuimwijn) maar wijn of bier zijn natuurlijk ook oké, zolang het maar iets feestelijks heeft. Vergeet de glazen niet en, in geval van wijn, de kurkentrekker. En voor degene achter het stuur: niet teveel drinken hé.

10. Luister naar de locals

Een tip die eigenlijk voor élke reis geldt: praat met de locals en vraag hen om tips waar je moet zijn om lekker te eten, waar er een mooi uitzicht is, welk hotel de moeite is…. Eender wat je naar op zoek bent.

11. Laat weten waar je bent

Indien je aan het roadtrippen bent zonder vooropgesteld plan, is het nuttig om elke avond aan iemand van het thuisfront te laten weten waar je op dat moment bent, je weet maar nooit. Ben je een reisblogger die sowieso elk half uur via social media laat weten hoe geweldig het hier of daar wel is, dan is dit niet nodig natuurlijk. Voldoende mensen weten dan wel waar je uithangt.

12. Breng een reserve autosleutel mee

Geloof ons: het is bijzonder handig om een reservesleutel bij de hand te hebben. We spreken uit ervaring.

13. Rij bij zonsopgang

Ook in het buitenland zijn er files. Moet je op een bepaalde dag veel kilometers afleggen, vertrek dan bij zonsopgang. Het verkeer is rustig, je arriveert vroeger op je bestemming en met een beetje geluk heb je kunnen genieten van een mooie zonsopgang tijdens de rit.

14. Neem voldoende water mee

Je wil niet in the middle of nowhere autopech krijgen en uren moeten wachten tot de wegenhulp arriveert. In de zon. Als je dorst hebt. Wil je echt niet.

15. Eet alleen ’s avonds uitgebreid

Overdag een snelle hap of een snack: prima. Maar ga je voor drie gangen terwijl je nog ettelijke kilometers moet bollen, dan zal je het wat moeilijker krijgen vanwege de vermoeidheid die toeslaat na zo’n maaltijd. ’s Avonds kun je bingen zoveel je wil.

16. Wees goed verzekerd

Bespaar niet op je verzekering: een ongeluk(je) is vlug gebeurd en als je prima verzekerd bent, is dat al een zorg minder.

17. Bekijk even welke de verkeersregels zijn in het land waar je gaat roadtrippen

Saai maar nuttig: welke is de maximum snelheid? Wat mag wel, wat mag niet. Je staat ervan versteld hoe anders de verkeersregels wel kunnen zijn. Zo moet je als brildrager in Spanje en Portugal een extra paar glazen in de auto bij hebben (als je de chauffeur bent uiteraard) en in Cyprus mag je niet eten of drinken in de wagen. ’t Is maar dat je het weet.

Extra tip: lees het geweldige roadtripboek van Sunny Cars en uitgever o’media. In On a roadtrip nemen de verschillende routes in Zuid-Europa roadtrippers mee langs prachtige stranden en kliffen, pittoreske dorpjes en de leukste plekken voor een tussenstop. Daarnaast staan er in het boek handige kaarten, duidelijke etappeoverzichten en alles wat je moet weten als je naar een bestemming vliegt en een auto huurt.

On a roadtrip is te koop via bol.com of de webshop van mo’media. Het boek is ook te koop in de winkels en webshop van Standaard Boekhandel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

There are no posts to show right now.