Het Nederlandse Goeree-Overflakkee is een knus eiland in Zuid-Holland met gezellige dorpjes, brede stranden en waterrijke natuurgebieden. De ideale ingrediënten voor een weekendje weg, en ziehier hoe wij onze tweedaagse in Flakkee beleefden.
Toegegeven: het duurde even voor ik de naam vlotjes van m’n tong kon laten rollen en ik heb ook even moeten opzoeken waar het precies lag, maar Goeree-Overflakkee situeert zich dus net eens zo ver weg van Vlaanderen. Dit Nederlandse (schier)eiland is het meest zuidelijke eiland van de provincie Zuid-Holland en wordt omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer, het Krammer-Volkerak en het Haringvliet, en deze hele mondvol bereik je om amper 100 kilometer bollen van Antwerpen. Hoewel Goeree-Overflakkee officieel niet bij Zeeland hoort, heeft deze provincie zijn stempel en invloed wel doorgedrukt en straalt het dan ook een gezellig Zeeuws sfeertje uit.
Een streepje geschiedenis: ooit bestond Goeree Overflakkee uit meerdere verschillende eilanden waarvan de overblijfselen nog duidelijk zichtbaar zijn in de talrijke polders. Door inpoldering werd het land herwonnen op de Noordzee. Tijdens WOII behoorde een deel van het eiland tot de fameuze Atlantikwall, een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie die Duitsland in de bezette gebieden aanlegde om een geallieerde invasie te voorkomen. Het grootste deel van het eiland werd in 1944 onder water gezet tijdens de inundatie (onderwaterzetting) waardoor de talrijke polders herschapen werden in zilte watervlakten. Na de oorlog waren er plannen om het eiland te voorzien van een vaste verbinding met de rest van Nederland, maar door de grote Watersnoodramp van 1953 werden deze plannen noodlottig van de kaart geveegd. Tijdens die Watersnoodramp overstroomden immers alle dorpen, en Oud-Tonge levert de hoogste tol; er sterven maar liefst 304 mensen. Na de ramp werd Goeree-Overflakkee opgenomen in de Deltawerken en sindsdien zijn vaste oeververbindingen een feit.
Vandaag is Goeree-Overflakkee een bruisend eiland met talrijke heerlijk typisch Nederlandse dorpjes omringd door brede stranden en prachtige natuurgebieden waar menig toerist van een heerlijke vakantie aan zee komt genieten. Watersporten, fietsen (verkeersvrije fietspaden!), wandelen (door strand, duinen en polders), genieten van de natuur, culinair genieten… Goeree-Overflakkee kan zelfs de meest veeleisende toerist verleiden. Hoog tijd dus voor ondergetekende om in het gezelschap van vier meiden (Nina en drie tienerdochters) dit eiland ook eens te gaan ontdekken!
Naar Brouwersdam
Verblijven doen we in de beachlodges van het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam, en dus is Brouwersdam logischerwijze ook onze eerste stop.
Het plaatsje is makkelijk te bereiken via de autoweg N57 en ligt vlakbij het Grevelingenmeer. Brouwersdam is dan ook een echte trekpleister voor iedere medemens die graag fietst, wandelt en watersport.
Brouwersdam is een ongelooflijk groot natuur- en watersportgebied met jachthavens, zeil, surf en duikscholen (er wordt maar liefst 800.000 keer per jaar gedoken!), lodges en campings, en er wordt ook nog eens volop ge-event met allerlei festivals en andere activiteiten.
Het zeil- en surfcentrum is ongetwijfeld het middelpunt van Brouwersdam. Hier kun je uiteraard volop aan watersport doen, de beachlodges zijn er heerlijk om te verblijven (aan het water!) en het restaurant is een uitstekende stek om super gezellig te tafelen.
Wij brachten ons weekendje Flakkee door in één van de beachlodges van het zeil- en surfcentrum. Een uitgebreide review over dit verblijf kun je hier lezen.
Een ferme geitenboel
Na een rustig nachtje slapen en uitgebreid ontbijt besluiten we op aangeven van de kids om de Mèkkerstee boerderij in Ouddorp te gaan bezoeken.
In en rond deze boerderij is er zoveel te beleven en te zien dat elk kind er wel blij van wordt. Je kunt er rondlopen tussen de geiten en andere boerderijdieren, de kaas- en ijsmakerij bezoeken en uiteraard proeven van de lekkernijen die ter plaatse gemaakt worden.
Terwijl de kids alle geiten en andere dieren die daar rondlopen uitvoerig vertroetelen (zowel de kinderen als de dieren krijgen er maar geen genoeg van), beslissen wij om de gezellige lunchroom/cafetaria van de Mèkkerstee te testen. Op de kaart: lekkere pannenkoeken, zelfgemaakte ijsjes en andere heerlijkheden. Lekker!
En voor de liefhebbers: er is ook een bijzonder leuk winkeltje aanwezig waar je lokale producten kunt kopen. Leuk als souvenir om mee naar huis te nemen.
Dirksland ontdekken
Wanneer zowel de kids als de geiten op elkaar uitgekeken zijn, trekken we verder naar het gezellige plekje Dirksland, een piepklein dorpje met een kerk uit 1480 en mooie historische gevels. Hier hebben we afspraak in De Snoeperij. Op dit adres vind je niet enkel een zeer leuke snoepwinkel maar ook het Kabinet, een heus Brits ingericht eethuis waar je van huisgemaakte High Tea kan genieten.
Maar dat is voor straks: eerst moet de honger nog wat aangescherpt worden en dat doen we door een wandeling door het dorp te maken. Onze indruk? Übergezellig en charmant. Hier komen we zeker nog terug om uitgebreid te wandelen en te fietsen!
High tea op z’n Hollands
De wandeling heeft inderdaad de magen doen knorren en we zijn helemaal klaar voor onze High Tea in het Kabinet. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een beetje sceptisch ben over heb hele concept. Ik bedoel: wie gaat er nu High Tea – wat toch wel typisch Brits is – eten ergens op een eiland in Holland? Maar na het proeven van de heerlijke huisgemaakte scones, sandwiches, bonbons en cakes – om je vingers letterlijk bij af te likken! – moest ik ruiterlijk toegeven dat we er met z’n allen ontzettend van genoten hebben.
De Snoeperij/Het Kabinet is beslist een adresje om te noteren. Al was het maar omdat de inrichting heel bijzonder is: de zaak staat volgestouwd met typisch Britse meubels en decoratie, met zorg verzameld door Erica – de eigenares De Snoeperij/Het Kabinet – en haar gezin.
Samen baten ze overigens ook nog een B&B uit in het pand, en dat ziet er al even gezellig uit als de rest van het huis. Leuk detail: Erica en haar gezin doen zo goed als alles zelf, ook het zelf in elkaar timmeren van meubeltjes wordt niet geschuwd. Chapeau!
De mooiste zonondergang ooit
Om de talrijke calorieën en de energie van de kids in te tomen besluiten we na de lunch om terug naar Brouwersdam te rijden en de rest van de middag een beetje rond te wandelen en te genieten van de mooie natuur terwijl de kids elkaar afmatten tijdens een fietstochtje rond het Grevelingenmeer. De dag was een beetje bewolkt gestart, maar nu zijn alle wolken opgeklaard en is het hier echt genieten.
En dan is het bijna tijd voor de zonsondergang en we reppen ons met z’n allen naar het strand en duinen vlakbij de vuurtoren Westhoofd. We vermoeden namelijk dat de zonsondergang hier prachtig moet zijn, en die willen we beleven op een extra mooie plek.
De Westhoofd vuurtoren werd in 1950 gebouwd, is 56 meter hoog en is sinds 2007 erkend als rijksmonument. Deze vuurtoren is nog steeds bemand. Voor de cijfertjes-verzamelaars onder ons: het lichtkarakteristiek van deze vuurtoren is drie schitteringen per 15 seconden. Het licht heeft een lichtsterkte van 5.200.000 candela en een zichtbaarheid van 30 zeemijlen. Bij deze.
Het strand in de nabije omgeving van de vuurtoren blijkt in elk geval een ongelooflijk mooie plaats om te genieten van een zonsondergang. Het brede strand straalt zo’n rust uit dat we gewoon met z’n vijven op ons gat in het zand zijn gaan zitten en met de nodige ah’s en oh’s de zon in de zee hebben zien ondergaan. Bekijk onderstaande foto’s maar eens: no filter needed!
Zeehondjes adopteren
Na een rustige nacht beslissen we om op onze laatste dag Haringvliet te bezoeken.
Vlakbij de Haringvlietdam ligt het jongste dorp van Goeree-Overflakkee, Stellendam. Dit vissersdorp wordt gekenmerkt door het rijksmonument molen Korenlust uit 1856, haar visveiling, natuurgebied Scheelhoek – een 343 hectare groot vogelreservaat – en de zeehondenopvang A Seal.
Het is hier bij A Seal dat we afspraak hebben voor een rondleiding. Hier worden voornamelijk jonge zeehondenpups opgevangen die hun moeder zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond en/of ziek zijn en verzorging nodig hebben. De medewerkers van A Seal zorgen net zolang voor de zeehonden tot ze voldoende fit en gezond zijn om weer vrijgelaten te worden. Je kunt er stap voor stap het hele opvang- en verzorgingsproces beleven waardoor je volledig betrokken raakt bij het gebeuren, en net dat maakt van zo’n bezoek en rondleiding een ontzettend leerrijke ervaring voor jong en oud. Een dikke pluim trouwens voor alle vrijwilligers die zich hier dagelijks inzetten! Bij A Seal hebben ze er alles aan gedaan om de leefomgeving van de zeehonden zo reëel mogelijk voor te stellen. Je klimt er op zandbanken, er staan zeecontainers en allerlei interactieve video’s. Je komt er echt alles te weten over de zeehonden en hun habitat, en de behulpzame medewerkers zijn altijd bereid voor een extra woordje uitleg. Je kunt er zelfs een zeehond adopteren. Wil je er echt volledig voor gaan dan is de grote adoptie een aanrader waarbij je als adoptant bij het vrijlaten van je zeehondje zelf de kist mag openen om je zeehond uit te waaien.
Zoet of zout maar altijd lekker
Na het bezoek aan A Seal hebben we met z’n allen honger gekregen en het toeval wil dat je hiervoor niet eens ver hoeft te lopen. Vlak naast A Seal ligt namelijk het mooie restaurant met de toepasselijke naam Zoet Of Zout.
De locatie van Zoet Of Zout mag je wel degelijk uniek noemen: het restaurant met zeer groot winter- en zomerterras ligt namelijk pal op de Haringvlietdam waardoor je een ongelooflijk mooi en ver uitzicht hebt over de Haringvliet. Ga zeker ook een binnen kijken! De uitbaters hebben behalve de culinaire lekkernijen die ze aanbieden ook veel tijd en moeite gestoken in het hippe industriële decor, wat menig medemens zeker zal kunnen bekoren.
Het aanbod van salades en gerechten – al dan niet oosters getint – op de menukaart doet je letterlijk watertanden. Ik heb heerlijk genoten van de lunch Twaalfuurtje vis: garnalenkroket met boerenwit brood, vissoepje, roerei met zalm op toast en een salade. Voor de liefhebbers die het ook eens willen proeven: lunchen kan je in Zoet of Zout tot 17 uur en voor een schappelijke prijs.
Na dit mooi, lekkere en uiterst interessant weekend is het weer tijd om terug richting België te rijden.
Onderweg wordt er nog veel nagepraat over al het leuks wat we met zijn allen beleefd en gezien hebben, en vooral ook hoe uniek mooi Goeree-Overflakkee wel is. Onze gezamelijke conclusie is dat dit echt wel een weekeind is met herinneringen om in te kaderen en dat we zeker en vast nog gaan terugkomen. Kortom: het was toppie!
Alle info: www.vvvgoeree-overflakkee.nl
Handige adressen:
Zeil- en surfcentrum Brouwersdam (met de beachlodges), Ossenhoek 1, 3253 MH Ouddorp, +31 111 671480, info@brouwersdam.nl, www.brouwersdam.nl
De Bever Fietsverhuur, Dijkstelweg 12, 3253 TB Ouddorp, +31 187 689100, info@debever.com
www.debever.com
Mèkkerstee geitenboerderij, Hofdijksweg 34, 3253 KB Ouddorp, +31 187 684050, www.demekkerstee.nl
De Snoeperij/Het Kabinet, Straatdijk 2, 3247BZ Dirksland, +31 187 603641, www.snoeperijdirksland.nl
A Seal zeehondenopvang en expo, Haringvlietplein 3 A, 3251 LD Stellendam, +31 88 27 47 780, info@aseal.nl, www.aseal.nl
Zoet of Zout, Haringvlietplein 3, 3251 LD Stellendam, +31 187 499913, www.zoetofzout.nl