costa cruises
1M37

Cruisen voor dummies: 15 fouten die je maakt tijdens je eerste cruise (en hoe ze te vermijden)

Klaar voor je eerste cruise? Geniet ervan! Zelf vond ik mijn eerste cruise een onverwachte meevaller, al had ik graag een aantal dingen op voorhand geweten om nog meer uit mijn verblijf op zee te halen. Neem onderstaande tips maar even door. Want of het al dan niet een geslaagde vakantie wordt, daar kun je zelf veel aan doen. Ziehier de 15 meest voorkomende fouten die cruisemaagden gegarandeerd maken, en hoe je ze moet vermijden.

Nu dacht ik vroeger altijd dat cruisen een soort vakantie voor luieriken was: alles wordt voor jou geregeld en het enige wat je hoeft te doen, is zorgen dat je op tijd aan boord bent en that’s it. Mis poes. Na een paar keer cruisen weet ik het wel: als je het niét leuk vindt, dan ligt dat misschien wel aan jezelf. Gewoon omdat je niet op de hoogte was van een aantal belangrijke cruise-weetjes.

1. Je hebt geen balkonhut geboekt

Leuke kamer – of hut, zoals dat heet op een cruiseschip – maar toch jammer datje geen hut met balkon geboekt hebt. Lekker van een wijntje genieten terwijl je op je eigenste balkonnetje in de zon van het zeezicht geniet? Kan niet. Bij het binnenvaren van een machtig mooie haven vanop je eigen terrasje Instagram volschieten met jaloersmakende foto’s? Onmogelijk. Daarvoor moet je eerst naar buiten hollen (en iets toonbaars aantrekken) en vlug vlug een geschikt plaatsje op het dek zoeken om wat foto’s te nemen. Wedden dat dat Kodak-momentje tegen dan al lang voorbij is?

En het kan nog erger, want wie weet heb je wel een binnenhut geboekt, zonder raam!

Doen: Bij het boeken van een cruise kun je hier en daar wel wat besparen op de prijs, maar wat mij betreft niet op de kamer. Niet dat je een suite moet boeken, maar een hut met balkon is in elk geval veel leuker dan een hut met alleen maar een raam of zelfs zonder raam, ook al zijn deze zoveel goedkoper.

Geef toe: op je eigen balkon naar de eindeloze oceaan starten, of ’s avonds nog met een glaasje wijn op de sterren klinken. Tuurlijk kun je dat vanop eender welk dek aan boord, maar vooraleer je al die lange gangen door bent – en hier en daar nog eens een verkeerde afslag neemt, zoals bij mij vaak het geval was – heb je daar eigenlijk geen zin meer in.

Toch voor een binnenkamer – zonder raam – gekozen? Alle begrip,  we hebben zelf al op de meest onmogelijke plaatsen geslapen, je moet nu eenmaal ergens op besparen. Of het kan natuurlijk zijn dat je geen zier geeft om een raam of balkon. Besef in elk geval dat je in een soort ‘no time’-zone terecht komt, want gebrek aan natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat je er geen flauw benul meer hebt of het dag dan wel nacht is. Tip: zet de televisie op. Cruiseshepen hebben meestal een kanaal met beelden van een rustig kabbelende oceaan. Zo heb je toch nog een beetje het idee van een ‘raam’.

2. Je hebt je laten verleiden door de lage prijs

Geweldige promotie gevonden en nu droom je nu van een onvergetelijke cruise naar de Caraiben? Of je bent op een Middellandse Zee-cruise gebotst voor een appel en een ei? Mooi! Maar heb je wel rekening gehouden met de seizoenen? Regenseizoen? Winter? Vaak zijn cruises spotgoedkoop omdat geen kat op die momenten op cruise wil. Behalve jij dan. Omdat het zo goedkoop is. “En het zal wel meevallen zeker, met dat weer?”

Doen: We beweren niet dat je niet buiten het seizoen moet cruisen, tuurlijk kan het best meevallen met dat weer. Maar weet gewoon wat je te wachten staat. In de Caraïben is het niet ondenkbaar dat je tijdens de maanden september, oktober en november op een orkaantje stuit. En ook in Zuid-Europa kan het tijdens de winter behoorlijk koud en nat zijn.

Is het je bedoeling verschillende bestemmingen te bezoeken en ben je geen liefhebber van zon: geen probleem, dat heb je een goede deal gedaan. En de Caraïben? Het is een beetje een gok: zelf zijn we al een paar keer die richting uitgetrokken, in het zogezegde ‘verkeerde seizoen’ en dat viel vier keer goed mee, en één keer helemaal niet (maar ondanks de regen hebben we er wel een onvergetelijke reis van gemaakt). Om maar te zeggen: vind je het echt superbelangrijk dat het zonnig en warm is, dan kun je beter een cruise boeken wanneer de weergoden minder wispelturig zijn.

3. Je hebt de verkeerde cruise geboekt

Je keek heel hard uit naar een beetje gezellig bootje varen maar tot je grote ergernis lijkt jouw zalig kabbelende relaxcruise lijkt wel een stampende partyboot.

Doen: Een cruise kiezen die bij je past, heeft niet enkel met de vertrekdatum en de route te maken. Sommige cruises zijn heel erg op families ingesteld, andere trekken eerder koppels aan en dan zijn er weer die cruises die de focus leggen op feest, feesten en, euh, feesten.

Bepaal op voorhand welk soort cruise je wil maken (party? tijd met de familie? romaniek? luxe?) en check of je inderdaad bij de juiste maatschappij boekt.

Veel cruisemaatschappijen organiseren ook aparte themacruises, zoals cruises voor foodies (met workshops die vaak door een bekende kok gegeven worden) of wellnesscruises. Zelfs ferrymaatschappijen als P&O – bekend van de mini-cruises van Zeebrugge, Calais en Rotterdam naar Engeland –  hebben speciale themapakketten in de aanbieding.

Hou ook de timing van je vakantie in de gaten: tijdens schoolvakanties zullen er sowieso meer kinderen aan boord zijn. En korte cruises van 3 à 4 dagen naar bestemming in de Caraïben worden vaak geboekt door jonge mensen die willen feesten (tijdens de zogenaamde spring break).

4. Je vliegt en vaart op dezelfde dag

We weten het want we zijn net hetzelfde: op je vakantiedagen moet je zuinig zijn en een dag onderweg is – soms – een dag verspild. Maar een vlucht boeken op dezelfde dag waarop je cruise begint? Meestal geen goed idee. Wat als je vlucht vertraagd is? Of je bagage geen zin had om mee te reizen? Dat schip zal heus niet op jou wachten, ook al kun je er helemaal niets aan doen dat je te laat bent.

Doen: Beslis op voorhand of het nodig is een dag extra aan je cruisevakantie te plakken. Vlieg je vanuit Europa naar een Europese vertrekhaven, en kom je bijvoorbeeld ’s morgens al aan om pas in de late namiddag aan boord te gaan? Dan heb je nog flink wat speling en kun je gerust de dag zelf vertrekken en inschepen.

Maar vlieg je de halve wereld rond (voor een Caraibische cruise bijvoorbeeld, lucky you) of landt je vlucht slechts een paar uur voor het schip uitvaart, dan is een extra dag toch wel een geruststellend idee. Boek een leuk hotelletje in de buurt van de vertrekplaats en geniet alvast van je vakantie. Die extra dag is bovendien welkom als je een jetlag moet verteren.

5. Je hebt teveel bagage mee

Je bent vertrokken met een koffer die zo vol zit dat je’m nauwelijks dicht kreeg. “Want op zo’n cruise moet je toch maar één keer je koffers uitpakken. Geen gesleurd  geen gedoe, daar profiteer ik even van en alles gaat mee.”

Inderdaad, één van de voordelen van een cruise is dat je elke dag ergens anders bent, maar dat je je koffer maar één keer moet uit- en inpakken.
Maar arriveren met een volle koffer? Waar ga je al die geweldige souvenirs stoppen die je op elke stop moést kopen? Een extra koffer bijkopen? Zotte kosten, vooral omdat je meer dan de helft van alle kleren die je van thuis mee zeulde niet eens nodig hebt.

Doen: Zorg dat je in de eerste plaats het noodzakelijk bij je hebt: paspoort, medicijnen op voorschrift, toiletartikelen… En je outfits? Maak op voorhand een lijstje van wat je allemaal nodig hebt en let er op dat je veel kledingstukken mooi met elkaar kunt combineren (= minder kleren meenemen maar extra veel outfits beschikbaar hebben).

Toch nog iets belangrijks nodig tijdens je reis? Tenzij je naar de Noordpool trekt vind je ergens wel een winkel waar je je slag kunt slaan. Ook aan boord zijn er volop shops aanwezig, al is de keuze iets beperken (en het prijskaartje vaak iets ruimer).

6. Je bent niet comfortabel gekleed voor het inchecken

Euh, què? Inchecken is toch inchecken? Mja, niet altijd…

Vorige zomer vertrok ik op cruise vanuit een Spaanse haven, en ik kwam ’s er morgens vroeg al netjes aangevlogen vanuit Brussel. Aan boord gaan was nog niet mogelijk, maar ik mocht mijn bagage droppen bij een centraal verzamelpunt, vlak aan de incheckbalie, perfect dus. Kon ik lekker voor een paar uur de stad in te trekken; terrasje doen, beetje sightseeing, wat shoppen, leuk leuk leuk. Alleen, het was bloedheet en die jeans en sneakers waren misschien oké voor het vliegtuig, maar niet om een dag rond te hangen in een bloedhete Spaanse stad. Naarmate de temperatuur steeg, steeg ook het ongemak: mijn truitje plakte aan mijn lijf, ik stoomde zowat uit mijn jeans en die zogenaamde ‘makkelijk’ sneakers zorgden voor voor zoveel blaren dat ik de volle week op slippers moest doorbrengen, zo erg was het. Door het zweten was mijn make-up volledig uitgelopen (panda-ogen!) en zelfs mijn kapsel had stress (frizz!). Uiteindelijk spoelde ik volkomen dwaas van de hitte bij de incheckbalie aan. En toen werd er nog even een foto genomen voor het cruisepasje. Leuk, laten we die geweldige look gerust voor eeuwig vastleggen. Ik was niet de meest gelukkige cruisepassagier op dat moment.

Dus, les geleerd: Voor je je bagage drop en de stad intrekt, toch maar even ergens vlug omkleden in aangepaste kledij (vooral als je van plan bent de stad in te trekken tijdens een hittegolf). Of gewoon al helemaal toeristjesklaar vertrekken van thuis.

7. Je bent niet comfortabel gekleed voor na het inchecken

Oké, dus je bent eindelijk aan boord en helemaal in vakantiemodus. Alleen: je koffer is nog niet op de kamer. Je loopt nog steeds te stomen in jeans en sneakers en dus is het onmogelijk om even aan het zwembad af te koelen. Wachten op de koffer dan maar. En dat kan lang duren…

Doen: Een cruiseschip telt honderden – vaak duizenden – kamers en dan kan het wel wat duren vooraleer iedereen zijn koffer op de kamer krijgt. Soms heb je geluk en heb je je koffer direct, soms lijkt het alsof je er uren op moet wachten.

Neem dus naast je ‘grote’ koffer ook een kleine handbagagekoffer mee met alles wat je nodig hebt voor die eerste uren op het schip: toiletspullen om je op te frissen, een badpak, een zomerse outfit… Kun je er meteen invliegen zonder op je koffer te moeten wachten.

8. Je hebt je excursies niet op voorhand geboekt

En dan ben je aan boord en wil je graag een excursie boeken, maar alles is volboekt. Of je bent een dag te laat en die droomuitstap was eigenlijk gisteren al, of die twee geweldige uitstappen blijken op dezelfde dag te zijn.
En ook als je geen excursie gepland hebt maar gewoon lekker in je eentje erop uit wil trekken, dan blijkt de haven net iets te ver van de stad te liggen om er zomaar even naartoe te hoppen.
Wat nu?

Doen: Een beetje research op voorhand is best handig. Het aanbod excursies kun je voor je vertrek online bekijken (en boeken), dus doe dat ook maar even.

Vind je de excursies te duur? Ga dan even rondshoppen: soms kun je bij een onafhankelijk bureau dezelfde uitstappen vinden aan een lager prijs.
Wil je in je eentje op stap? Check dan even hoe ver je bestemming van de haven ligt, hoe je daar het makkelijkst raakt en wat dat moet kosten.

9. Je hebt je plekje in de spa niet tijdig geboekt

Een dagje op zee? Tijd om de spa te checken! Wil je helemaal posh op het Captain’s diner verschijnen en je haren laten bruggen? Maar oeps: alles is al volzet!

Doen: Reserveer je plekje zodra je aan boord bent. De beschikbare plaatsen in de spa en bij de kapper zijn op een zucht weg.

En de beste tijd om die spa in te duiken? Wanneer iedereen van boord is, tiens. Staat er dus een bestemming op de planning waar je al een paar keer geweest bent en heb je echt geen zin om nog eens hetzelfde te zien? Blijf gewoon aan boord en geniet van die spa: het schip is altijd heel erg rustig op excursiedagen en je hebt zeeën van tijd en ruimte.

10. Je verliest de tijd uit het oog

Ligt het schip in een heerlijke haven aangemeerd en dwaal je nu heel tevreden door een zalige stad? Of heb je een geweldig leuk strand ontdekt waar je maar met moeite afscheid van kunt nemen? En dan blijkt het plots veel later dan je dacht. Paniek: haal je dat schip nog op tijd?

Doen: Vergeet niet dat je altijd op tijd aan boord moet zijn, het schip zal echt niet wachten op jou.  Er wordt altijd goed meegedeeld wanneer je ten laatste terug aan boord moet zijn. Schrijf de afvaartstijden (en vooral: wanneer je ten laatste terug aan boord moet zijn!) ergens op of noteer ze in je smartphone. Zo ben je zeker van het correcte uur.

11. Je eet jezelf suf

Lala, all-you-can-eatbuffeten. En elke dag iets anders.Daar moet je van profiteren. ’s Morgens, ’s middags, ’s avonds en heel veel tussendoortjes, let’s eat.

Zie je buffetten en de constante stroom aan eten en drinken als een ‘uitdaging’ waar je zoveel als mogelijk van moet profiteren? Ga de strijd niet aan, je verliest gegarandeerd. Je zou echt niet de eerste zijn die een dag moet missen wegens indigestie. En als tegen het einde van de reis je hut lijkt te krimpen, dan komt dat alleen maar omdat je zelf uitgezet bent.

Doen: Geniet, maar met mate. Saai, maar ’t is waar. En drink voldoende water; niet alleen belangrijk als je naar warme bestemmingen reist, maar water is ook goed voor de spijsvertering en geeft vlugger een vol gevoel, waardoor je minder de neiging hebt om nog maar eens een tweede-derde-vierde portie te nemen.

12. Je hebt geen budget voorzien voor de extra kosten

Dus je hebt de cruise van je dromen geboekt, hier en daar een paar excursies vastgelegd en je denkt dat je budgetbewijs wel oké zit. Maar: blijkt dat je te weinig rekening gehouden hebt met extra, vaak onvoorziene kosten. En dat zorgt toch wel een beetje voor een slecht humeur.

Doen: Besef dat je ook aan boord kosten hebt; drankjes, wifi, extra activiteiten, fooien… Wees niet te optimistisch wat uitgaves betreft en plan voldoende extra budget in.

13. Je hebt het drankenpakket niet genomen

Bij de meeste cruise maatschappijen kun je op voorhand een drankenpakket boeken. Met zo’n pakket kun je aan boord onbeperkt drankjes krijgen (frisdrank, cocktails…). Er zijn verschillende mogelijkheden: alleen frisdrank, frisdrank + een selectie alcoholische dranken, all-in, wijnen… Maar omdat je niet zo’n stevige drinker bent, heb je het maar gelaten. Tot je op het einde van je reis de afrekening krijgt: oeps, dat waren toch meer drankjes dan voorzien…

Doen: Bepaal voor jezelf of zo’n pakket de meerprijs waard is. De prijzen ervan verschillen per maatschappij, seizoen, bestemming en schip, maar reken op een bedrag van minstens 25 euro per persoon per dag voor het goedkoopste pakket. Duur? Misschien wel, maar het is wel handig om tijdens je cruise nergens aan te hoeven denken en een koffie of cocktail te kunnen drinken wanneer je daar zin in hebt,  zonder aan de prijs te moeten denken. Plus: reken eens uit wat je aan dranken alleen al uitgeeft tijdens een ‘gewone’ vakantie, je zal versteld staan van het bedrag.

14. Je wil graag constant en altijd wifi gebruiken

Facebook checken? Instagrammetje plaatsen? Opgelet: dat kost een aardig centje, en zo gemakkelijk surft dat niet, daar op zee.

Doen: Aan boord is er wifi beschikbaar, maar gratis is dat niet. Bij Costa Cruises bijvoorbeeld betaal je voor een een uur internet ongeveer 20 euro. En in principe kun je op elk moment van de dag online gaan, maar de ervaring leert dat dat op volle zee altijd wat moeilijker en trager gaat. Wees zuinig op je internettijd en wacht tot je ergens in een haven aangemeerd ligt, de verbinding zal vlotter verlopen.

Wel handig: Costa Cruises biedt de gratis app MyCosta Mobile aan waarmee je helemaal voor niets kunt schatten met familie en vrienden aan boord. De app is beschikbaar in de App Store en Google Play Store. Bijzonder handig als je elkaar op zo’n groot schip even kwijt bent.

15. Je hebt een te drukke agenda

Dagelijks ligt er in je hut een krantje op je te wachten waarin alle activiteiten van de volgende dag vermeld staan. En dat zijn er nogal wat! Workshops, tornooien, fitness, feestjes…Omdat je alles uit je vakantie wil halen, zit je agenda overvol en hol je van hot naar her. Vermoeiend hoor, zo’n cruise.

Doen: Het is niet omdat er een activiteit gepland staat, dat je er ook aan moét deelnemen. Bedoeling is dat je je amuseert, op jouw manier en aan jouw tempo.

Relax en vooral: geniet!

  1. Yvonne says:

    Goede tips! Vooral die van die vlucht en cruise op 1 dag.. ik zou het niet durven, hetzelfde met de trein in India die ik haast op de dag van aankomst had geboekt… uiteindelijk toch maar niet gedaan, volgens mij zou ik half gestresst naar de luchthaven vertrekken, want wat als je vlucht vertraging heeft idd. Maar aller-allerbelangrijkste is denk ik deze tip aan het eind, die eigenlijk geen tip was: “Bedoeling is dat je je amuseert, op jouw manier en aan jouw tempo”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like