Curaçao voor beginners: 5 tips voor een eerste bezoek aan het Nederlandse eiland in de tropen

Curaçao in een notendop? Denk: witte zandstranden, kristalhelder blauw water, prachtig weer en een relaxte ambiance. En ze spreken er een aardig woordje Nederlands. Dat dit Caraïbische eiland ook onder Belgen een populaire vakantiebestemming aan het worden is, hoeft dus net te verbazen. Ook zin om dit tropisch paradijsje te ontdekken? Ziehier 5 tips voor een eerste bezoek aan Curaçao.

Curaçao beach

1. Levendig Willemstad, wellicht de meest kleurrijke hoofdstad ter wereld

Hoofdstad Willemstad is een bruisende en levendige plek waarvan vooral de kleurrijke huizen – die aan Nederland doen denken – opvallen. De stad is behoorlijk klein, met een pittoresk centrum dat mee opgenomen werd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hoewel Willemstad aardig wat bezienswaardigheden kent, kom je vooral naar hier om te shoppen, te genieten in één van de vele leuke restaurantjes en om je in het nachtleven te storten.

De stad zelf is opgesplitst in twee delen: Punda (het oude centrum) en Otrobanda (de volkse wijk), van elkaar gescheiden door de Sint-Annabaai.

Als voetganger kun je makkelijk van de ene kant naar de andere kant via de Koningin Emmabrug, beter bekend als de Swinging Lady; deze drijvende brug ‘zwaait’ heen en weer om te openen en te sluiten. Neemt de brugwachter een pauze? Dan is er een ferry om je van de ene naar de andere kant te brengen.

Tip: wil je meer weten over de periode van de West Indische Compagnie en de vreselijke slavenhandel uit vroegere tijden, breng dan een bezoekje aan het Kura Hulanda Museum. Een klein maar informatief – en ook gruwelijk – museum.

2. De mooiste stranden van Curaçao

Curacao telt ongeveer 38 stranden, waarvan de meeste zich in het zuidwesten van het eiland bevinden. Vind je het moeilijk te kiezen uit zo’n groot aanbod? Ziehier onze top drie:

Playa Kenepa (Knip Beach)

Zeer populair bij de locals. Een leuke plek om in de zon te bakken, te snorkelen (direct aan het strand) of van een klif in het water te duiken (wel voorzichtig zijn, er zijn geen redders aanwezig). Er is een kleine snacktent aanwezig, voor de kleine honger.

Playa Kenepa in Curaçao

Playa Forti

Playa Forti – ook bekend als West Point – is beroemd om zijn prachtige uitzichten en is een populaire plek om – alweer – van een klif het water in te springen. In tegenstelling tot de andere stranden van Curaçao is het strand hier bedekt met donkerder zand. Er is een snack en een restaurant aanwezig.

Jan Thiel Beach

Waarschijnlijk het beroemdste strand van Curaçao. Het strand is hier eerder beperkt – nogal smal – maar hier kom je om te genieten van de beachbars, restaurants en luxe. Tijdens de weekends kan het hier behoorlijk druk zijn. Er zijn heel wat ligbedjes aanwezig, en daar betaal je uiteraard voor.

3. Lekker eten op Curaçao

Lekker eten op Curaçao is geen probleem, wel integendeel. Culinair Curaçao is een smeltkroes van verschillende culturen en dat smaakt fantastisch. Denk: Nederlandse, Spaanse, Creoolse en Indonesische gerechten met een twist van Curaçao.

Papagayobeach Curacao

Authentiek slavengerecht

Het beroemdste gerecht op het eiland is waarschijnlijk Keshi Yena, of gevulde kaas! Het gaat om een oud slavengerecht bestaande uit plakjes Edammer kaas, kip en groenten. Het ziet er behoorlijk zwaar en vullend uit, en dat is het ook. Maar wel om duimen en vingers bij af te likken! rijk en zwaar als het klinkt, maar zeer smaakvol.

Samen eten met de locals

Hou je ervan om samen met de locals mee aan tafel te schuiven? Haast je naar Marshe Bieu, de oude overdekte markt in het hart van Willemstad. Je vindt er tal van kleine eetkraampjes die bijzonder populair zijn bij de lokale bevolking. Kies gewoon een plekje uit, bestel een maaltijd en geniet ervan. Heel basic en erg leuk (en als je zin hebt in een culinair avontuur: probeer de gestoofde geit!).

Marshe Bieu in Curacao

4. Overnachten op Curaçao

Op Curaçao vind je zowel kleinschalige hotels en apartementen, als grote all inclusive resorts. De meeste hotels zijn gelegen langs de zuid-kust van het eiland. En aangezien Curaçao een tropisch paradijs en met zijn Nederlandse achtergrond is het geen verrassing dat je het eiland moet delen met de (Nederlandse) jetset.

Hotel Avila is een geliefd hotel, ook bij de Nederlandse koninklijke familie die er geregeld verblijft. Hou je van golf en wellness, dan is het Santa Barbara Beach & Golf Resort wellicht een mooi adresje voor jou. Dit 5-sterrenhotel ligt aan het privéstrand van Barbara Beach en is een absolute must voor liefhebbers van luxe.

The Hyatt Regency Curacao

5. Elke dag mooi weer

Curaçao is een klein eiland in het zuiden van het Caribisch gebied, ongeveer dertig mijl boven Venezuela. Het eiland maakt deel uit van de Nederlandse Antillen en is een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland is slechts ongeveer 444 vierkante meter groot en meet nauwelijks 61 kilometer op zijn langste punt. 

Het weer is er nagenoeg perfect: Curaçao kent een tropisch klimaat met temperaturen die het hele jaar overwegend constant zijn (26 °C / 29 °C), een droog seizoen van januari tot september en een natte periode van oktober tot december. De regenval tijdens het natte seizoen is echter kort (en kan intens zijn), maar er is altijd voldoende zon gedurende de dag om te genieten van een zalige zonvakantie. Curaçao ligt bovendien buiten het orkaangebied waardoor de kans dat je er in een tropische orkaan belandt uiterst klein tot onbestaand is.

www.curacao.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Send this to a friend