Met de trein ben je amper op een uurtje rijden van Brussel in hartje Rotterdam. En dat is mooi meegenomen want Rotterdam is een stad waar we steeds met plezier terug komen. Rotterdam bruist en innoveert en bij elk bezoek ontdekken we telkens weer nieuwe hotspots waar we blij van worden. Ziehier onze tips voor een hippe tweedaagse in Rotterdam.
1. Het nieuwe Centraal Station
De makkelijkste manier om naar Rotterdam te reizen, is met de trein. Op amper een uurtje rijden van Brussel ben je al ter plekke, en je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplaats. Bovendien arriveer je met de trein meteen in één van de mooiste hotspots van Rotterdam: het nieuwe Centraal Station. Telkens als ik in Rotterdam ben, neem ik even de tijd om het gebouw te bewonderen: het ziet er prachtig uit! Het station werd in maart 2014 officieel geopend is letterlijk de toegangspoort tot de stad; gewoon de richting van het puntdak volgen en je komt vanzelf in hartje Rotterdam. Geef toe, makkelijker kan niet.
2. Check in een boetiek hotel
Rotterdam kent heel wat leuke adresjes om te overnachten, en één van onze favorieten Hotel STROOM Rotterdam, een 4-sterren boetiek hotel met een echte urban vibe. De naam is niet toevallig gekozen: hotel STROOM is gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale in het Lloydkwartier, en dat merk je nog steeds aan de industriële-nostalgische inrichting van het pand. Het hotel beschikt over 21 moderne studio’s die allemaal voorzien zijn van een tweepersoonsdouche, beamer of flatscreen en een groot (bubbel)bad. In mijn kamer bevond dat bad zich onder een groot dakraam; zalig om na een lange dag in de stad tijdens het dobberen naar de sterrenhemel kijken! Wifi is gratis, er stond een flesje Earth-water als verwelkoming en de verzorgingsproducten waren van Rituals, top! Wel even meegeven: ik moest behoorlijk lang zoeken waar het toilet zich bevond want die leek op het eerste zicht niet aanwezig. Blijkt dat de deur ervan heel minimalistisch verwerkt zit in de muur, je moet het maar weten.
Bij hotel STROOM hoort ook een restaurant, café en gezellig terras. Leuk is ook de eigen bakkerij met ambachtelijk brood en een Rechtstreex-verswinkel, met verse producten van boeren uit de omgeving. Al bij al een heel aangename plek om te ontbijten, lunchen, dineren, wat te werken of gezellig een glas te drinken met vrienden.
Hotel Stroom ligt misschien niet in het hart van Rotterdam, maar tramlijn 8 stopt voor de deur (halte Pieter de Hoochweg), met een directe verbinding naar onder andere Rotterdam Centraal. Overigens zijn wij na een avondje stappen in de Witte de Witstraat te voet naar het hotel gewandeld: prima te doen!
3. Fietstocht door de stad
“Doe zoals de locals” is een prima tip voor wie een nieuwe stad wil ontdekken en in Rotterdam betekent dat: neem de fiets. Wij huurden een stevige Nederlandse trapper en ontdekten zo op een leuke manier de stad. Wij huurden onze fiets via het hotel, maar overal in Rotterdam vind je plaatsen waar je voor één of meerdere dagen een fiets ter beschikking krijgt voor een zacht prijsje.
4. De Urban farm
Onze eerste stop tijdens onze fietstocht, was de Urban farm ‘Uit je eigen Stad’, gelegen op het randje van Rotterdam. Deze bijzondere stadsboerderij verbouwt eigen groenten en die kun je proeven in het eigen restaurant. Leuke plek om een iets te eten en drinken terwijl de poezen en tokkelende kippen op het erf rondhossen.
5. Biertjes proeven
Van de stadsrand fietsen we helemaal tot aan de historische Delfshaven, een stukje Rotterdam dat schril contrasteert met de rest van de stad: de Delfshaven is namelijk een stokoud stukje Rotterdam, één van de weinig plaatsen waar het bombardement van 14 mei 1940 niet ongenadig toesloeg.
Vandaag is het een leuke wijk met oude panden en gezellige cafés en restaurants met terrasjes. Het huis met de beroemde kop van een draak aan de gevel is het geboortehuis van de zeevaarder Piet Heyn, en de Pelgrimvaderskerk is een belangrijke stop voor Amerikanen; veel van hun voorouders maakten in 1620 vanuit hier de oversteek naar het verre Amerika.
Naast de kerk vind je de stadbrouwerij De Pelgrim, en daar gingen wij even onze dorst lessen. Het Pelgrimbiertje, ambachtelijk gebrouwen op basis van zuiver zuiver Rotterdams water, gleed moeiteloos naar binnen. De stadsbrouwerij organiseert ook rondleidingen (vanaf 8 personen).
6. Heilige Boontjes: kopje koffie van een ex-boef
Een vers gebrand kopje koffie proeven en meteen een goed doel steunen, kan bij de Heilige Boontjes. Deze koffiezaak is gevestigd in een voormalige politiebureau aan het Eendrachtsplein en helpt jongeren met een crimineel verleden aan een nieuwe toekomst. De jongeren leren er zelf bonen branden en volgen er een opleiding als barista. Heel mooi initiatief, én bijzonder lekkere koffie. Ze hebben ook een webshop.
7. De tassen die geen tassen willen zijn van Susan Bijl
Aan de Mauritsweg duiken we de flagshipstore van Susan Bijl binnen. Susan Bijl staat nationaal en internationaal bekend om de kleurrijke nylon tas, The New Shoppingbag, een echte hipster tas geïnspireerd op de goede oude plastic zak.
Een ‘Susan Bijl’ is evenwel gemaakt van hetzelfde nylon dat gebruikt wordt voor vliegers. Supersterk, waterafstotend en veel milieuvriendelijker dan de gewone plastic tassen (want ze gaan enorm lang mee en indien toch stuk kan je ze laten herstellen).
8. Hutspot
Op de hoek van de Karel Doormanstraat en de Van Oldenbarnevelstraat vinden we Hutspot, een trendy concept store waar nieuwe hippe merken en ontwerpers hun producten verkopen. Je vind er zowel kleding als sieraden, fietsen, woonaccessoires, boeken en kunst.
Interessant om nieuwe spulletjes te ontdekken maar opgelet: je bent hier al goed een (paar) uur zoet omdat er zoveel te snuisteren en te zien valt. Leuk vond ik dat ze er ook leuke items van lokale ontwerpers aanbieden: altijd tof om nieuwe namen te ontdekken.
9. Lunch bij Op Het Dak – Rooftop café
Boven op het Schieblock, aan de Schiekade op slechts 5 minuten wandelen van Centraal Station, heeft zich op de 7de verdieping Op Het Dak genesteld, een café/eethuis met de grootste dakboerderij van Europa. Tijdens de lente en de zomer zit je hier temidden een groene oase in de hoogte, het zicht op het moderne centrum van Rotterdam krijg je er zomaar bij. Op het Dak serveert seizoensgerechten met ingrediënten uit de eigen tuin en van (stads)boeren uit de omgeving. Behalve eigen groenten, fruit en kruiden pakken ze hier ook graag uit met hun collectie eetbare bloemen en de ‘huisbijen’ die elk jaar voor honing zorgen. Behalve dat dit natuurlijk een topadresjes is voor het zicht en concept, is het eten er bijzonder lekker. De vegetarische schotel met groenten uit de eigen tuin ging er vlotjes in en smaakte naar meer.
Verwacht je niet aan een trendy design en een hypermoderne inrichting: de plek vindt onderdak in een voormalige kantoorruimte en werd met minieme middelen aangekleed, wij vonden het alvast helemaal top.
Tip: de lift gaat tot de 6de verdieping, daarna moet je de trap nemen, voor rolstoelgebruikers niet zo makkelijk toegankelijk dus.
10. Wandelen over Luchtsingel
Vlakbij Op Het Dak bevindt zich de Luchtsingel, een houten voetgangersbrug van 390 meter lang die Rotterdam Central District en Rotterdam Noord met elkaar verbindt. Het is een kleurrijke brug waarlangs je van het Schieblock zo naar het park Pompenbrug wandelt. De brug werd een aantal jaar geleden gebouwd met de bedoeling een aantal ‘vergeten’ en verwaarloosde wijken opnieuw makkelijk toegankelijk toegankelijk te maken en er zo nieuw leven in te blazen.
De gele houten brug is in elk geval een prima plek voor een mooi zicht over de moderne gebouwen van Rotterdam. Je kunt overigens zelf ‘meebouwen’ aan de brug door een houten plankje met je naam te sponsoren.
11. Naar de Markthal
Overdekte food- of markthallen zijn trending in alle grote wereldsteden en met de Markthal heeft Rotterdam ook haar eigen plek waar je de combinatie van versmarkt, foodshops en restaurants vindt. Uniek is hier dat ze er ook nog woonunits in verwerkt hebben: appartementen die in hoefijzervorm over de versmarkt gedrapeerd werden, en dat is een wereldprimeur.
Aangezien ik net lekker was gaan lunchen bij Op Het Dak had ik nog niet zoveel honger, maar toch wou ik dit nieuwe stadsicoon even bezoeken: op het plafond prijkt immers het enorme kunstwerk Hoorn des Overvloeds van Arno Coenen en Iris Roskam; moet je even gezien hebben.
12. Groos
Groos Rotterdam betekent: heel veel shoppen en ook al hadden we die dag al behoorlijk wat stores achter de kiezen: er kan er nog altijd eentje bij. Wij naar Groos dus. Groos is het Rotterdamse woord voor ‘trots’, en dat treft want bij conceptstore Groos vind je enkel maar Rotterdamse producten, iets om trots op te zijn dus. Bij Grooz kun je Foekje Fleur-vazen scoren, Alfredo Gonzalez-sokken, sneakers van Robey, kunst, lampen, meubels… noem maar op.
Voorheen vond de winkel onderdak aan de Schiekade – waar we eerder waren voor Op Het Dak en de Luchtsingel – maar de zaak is nu verhuisd naar het Industriegebouw.
13. Alfredo’s Taqueria
En nu we toch in Het Indrustriegebouw zijn, kunnen we er evengoed even een bezoekje brengen. Het Indrustriegebouw werd namelijk na de oorlog getekend door de legendarische architect Hugh Maaskant (bekend van onder andere de Euromast) en werd sinds kort in ere hersteld. Nu is het een hippe plek waar jonge bedrijfjes, restaurants en shop gevestigd zijn, waaronder dus Groos. Maar behalve Groos zijn er ook nog tig andere redenen waarom je Het Industriegebouw even binnen moet springen. Om er de knappe architectuur te bewonderen (het gebouw werd helemaal in ere hersteld) of om te vertoeven in de binnentuin, of liever : palmenstraat want het gaat over een open binnenruimte die propvol palmbomen gezet werd.
Wij gaan er een tequila slurpen bij Alfredo’s Taqueria, een bar/restaurant in Mexicaanse stijl met een uitgebreide cocktail- en de tequillakaart. Ook de eigenaar van Alfredo’s komt er even bij zitten. Het is Dennis Ebeli, de man die met de kleurrijke Alfredo Gonzales-sokken Nederland inpalmde en na een reis door Mexico zin had om ook in Rotterdam van typische Mexicaans comfort food te voorzien.
Tip: Het Industriegebouw is de nieuwe hotspot van Rotterdam. Bezoek er behalve Groos en Alfredo’s Taqueria ook By Jarmusch, een hippe Amerikaanse diner, alsof je in een filmdecor aan het eten bent.
14. De watertaxi nemen
We keren even terug naar onze stek Hotel Stroom om wat op te frissen en hoewel het verleidelijk is om de avond daar door te brengen, besluiten we toch richting centrum te trekken. En dat doen we met de snelle watertaxi. Met zo’n 50 aanlegplaatsen is het een gemakkelijke manier om van A naar B te gaan.
We glijden over het water aan 50 kilometer per uur en krijgen een mooi zicht op de skyline van Rotterdam.
15. Diner bij Supermercado
Omdat de Witte de Withstraat dankzij tal van cultuurhuizen niet alleen het kloppend hart van de Rotterdamse kunstscène is maar ook de reputatie heeft de meest bruisende hub te zijn voor een stevig avondje uit, trekken we voor ons diner die richting uit. Niet naar de Witte de Withstraat zelf maar op een paar stappen daar vandaan, naar de Supermercado op de Schiedamsevest. Supermercado is een cocktailbar/restaurant met een zinderende Latijns-Amerikaanse vibe. Op de muur staat ‘A beber y a tragar, que el mundo se va abacar’ geschreven, Spaans voor ‘Drinken en eten tot de wereld zal vergaan,’ en dat is precies wat we hier gaan doen.
We kiezen voor een selectie verschillende hapjes en drankjes, weten amper de naam van de gerechten die we proeven maar zijn er allen over eens dat het overheerlijk is. Het is een zaterdagavond en de zaak zit tot de nok gevuld, voor een intiem diner moet je hier niet zijn, voor een gezellige avond met vrienden des te meer. We blijven ook zo lang natafelen dat er van uitgaan in de Witte de With geen sprake meer is, wel gaan we wandelen naar het hotel en ontdekken hoe levendig het er op een zomeravond in Rotterdam wel aan toe gaan: overal heerste een gezellige drukte, de terrasjes zitten overvol, in het park worden filmvoorstellingen georganiseerd en toch voel je overal een relaxte sfeer. Meteen de reden waarom wij zo dol zijn op Rotterdam.
16. Het Recycled park en het Dobberend bos bezichtigen
Na een lekker ontbijt in Hotel Stroom reppen we ons naar het Recycled Park, een concept dat zo uniek is dat ik het absoluut wil zien. Het Recycled Parks is namelijk een manier om de plastic vervuiling in de Nieuwe Maas op te vangen vlak voordat het de Noordzee bereikt. Van het plastic worden drijvende bouwstenen gemaakt om een drijvend park te creëren. Het gaat om een prototype, maar het ziet er in elk geval veelbelovend uit.
In dezelfde optiek is het Dobberend Bos, aan de Rijnhaven. Twintig bomen drijven er op het water om aandacht te vragen voor de klimaatsveranderinge. Het is een kunstwerk van kunstproducent Mothership dat meteen voor de vergroening van de Rotterdamse binnenstad zorgt.
www.recycledpark.com – www.enterthemothership.com
17. Het Nederlands Fotomuseum
Gisteren was het een prachtige zonnige dag, vandaag drupt het een beetje en dus duiken we het Nederlands Fotomuseum binnen en wat een verrassing: we kijken onze ogen uit! Het Nederlands Fotomuseum beheert een groot deel van het fotografisch erfgoed in Nederland en organiseert internationale tentoonstellingen. Behalve de sterke expo’s is ook het gebouw een pareltje: het Fotomuseum is namelijk gevestigd in het opvallende, industriële gebouw Las Palmas, ooit het werkplaatsengebouw van de Holland-Amerika Lijn. De locatie bevindt zich op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid, midden tussen culturele hotspots en andere symbolen van de Holland America Lijn zoals Hotel New York en Cruise Terminal Rotterdam.
18. Bezoek aan Katendrecht – Fenix Food Bar
Tijdens onze vorige trip naar Rotterdam hadden we het schiereiland Katendrecht al eens bezocht en dat was toen zo’n meevaller dat we het ook deze keer opnieuw willen bezoeken. De wijk was vroeger een ‘Chinatown’, zeemanskwartier en hoerenbuurt, vandaag is het een bruisende wijk vol ondernemende creatievelingen, een hippe hotspot, maar zonder z’n rauwe rafelrandjes te verliezen. Het wemelt het er dan ook van de leuke restaurants, ijssalons en barretjes en dat maakt Katendrecht een droombestemming voor foodies.
De meest gekende stek is de Fenix Food Factory, een soort alternatief antwoord op de traditionele Food Market. Je vindt er lekkers van lokale producenten, eet er aan tafels gemaakt van palletten, relaxen doe je in afgedankte sofa’s. Heel erg chill allemaal.
19. Lunch bij Posse
Met al dat lekkers dat de Fenix Food Market presenteert, is het heel erg aanlokkelijk om er ook te blijven lunchen. Maar: wij hebben afspraak in Posse en na alles wat we over deze plek gehoord hebben, willen we dit zeker niet missen. Posse laat zich niet onder één noemer vangen: het is een boekenwinkel, een restaurant, een kunstgalerij, artlab, espressobar en alles wat je zelf nog kunt bedenken.
De zaak is ondergebracht in een oud pakhuis, en zo ziet er het nog steeds uit: volgestouwd met prullaria en schatten uit vergane tijden. Je eet er tussen oude kasten, retro fietsen, prachtige kunstfoto’s, design van lang geleden, boeken… noem maar op. Toegegeven, het voelt een beetje alsof je op een vlooienmarkt aan het lunchen bent, maar de sfeer is beslist bijzonder. Je kunt er een koffie of thee drinken, maar ook lunchen en dineren met oester en ander lekkers.
En dan is het tijd om terug naar België te reizen. Na amper een uur sporen rijden we het station Brussel-Zuid binnen. Het zit er weer op, tijd om nieuwe plannen te maken om Rotterdam nog eens te bezoeken.
Meer info: www.b-europe.com en www.rotterdam.info