Parijs voor foodies: 7 lekkere tips om de lichtstad te smaken

Parijs is sowieso altijd een goed idee, maar hou je van lekker eten en gastronomie dan heb je een éxtra reden om naar de lichtstad af te zakken. In Parijs struikel je namelijk over de gastronomische pareltjes en het zou zonde zijn ze niet te ontdekken. Dus daarom: Parijs voor foodies, in 7 lekkere tips. Laat het je smaken. Bon appetit!

“Delicious Paris”, zo werd de perstrip getiteld waar we op uitgenodigd werden. Denk: 3 dagen genieten van het beste wat Parijs te bieden heeft op culinair vlak, van topsterrengastronomie over diners bij lokale thuis en workshops. En de kers op de taart: het bijwonen van de officiële ceremonie in het Parijse stadhuis waarbij burgemeester Anne Hidalgo de topchefs van Frankrijk op een onderscheiding trakteerde. Want zoveel lekkers op tafel toveren, dat verdient een onderscheiding, dat vinden wij ook.

De drie dagen waren zo druk gevuld, dat het onmogelijk is hier een chronologisch verslag neer te pennen. Wat we wél gaan doen: de toppers op een rij zetten en hopelijk jullie inspireren om als de duivel je koffers te pakken en zelf al dat lekkers te proeven!

1. Lunchen bij Pierre Sang

Pierre Sang is in Frankrijk een beroemdheid na zijn deelname aan het tweede seizoen van Top Chef Frankrijk in 2011. Het programma won hij uiteindelijk niet, maar hij wat hij wél won was het respect van het publiek en de mogelijkheid om tot een grote chefkok uit te groeien, en dat heeft hij met succes gedaan. Zijn restaurant in Parijs hoort beslist op je to visit-lijstje te staan, al was het maar omdat je er een unieke clash tussen Franse en Koreaanse smaken kunt proeven.

Pierre Sang in Oberkampf
55 rue Oberkampf – Paris 11
Metro lijn 3: Parmentier
www.pierresangboyer.com

2. Met een eendje rondtoeren

Heeft niets met food te maken maar we hebben het wél gedaan, en het is een aanrader dus we geven het graag even mee: toeren met een 2CV door ParijsMoet-je-gedaan-hebben! Geef toe, meer Franse ambiance dat dit bestaat er niet.
Er zijn verschillende routes beschikbaar. Boeken kan via de website.

www.4roues-sous-1parapluie.com

3. In de potten roeren bij Alain Ducasse

En dan mochten we zelf in de potten van Alain Ducasse roeren. Ducasse, dat is de Franse keukengod die en de eerste chef-kok die in 3 verschillende steden restaurants met 3 Michelinsterren heeft. Als dat je nog niet van je sokken blaast: in totaal heeft hij meer dan 20 restaurants die samen 19 Michelinsterren tellen. We mogen er dus gerust van uitgaan dat de man een flink potje kan koken.

De Ducasse-kookworkshops staan open voor iedereen en gaan door in hartje Parijs, in een gebouw dat huiselijk ingericht is en waar je je inderdaad meteen thuis voelt.

Op het programma stond het bereiden van een overheerlijk visgerechtje en zonder overdrijven: mijn eerste Ducasse-creatie werd vol enthousiasme gesmaakt. Beginners luck of niet, ik ben er best trots op. 🙂

paris-delicious164

Nog even meegeven dat er kookklassen gegeven worden op ieders niveau, of je nu een beginner bent of niet. Er worden ook wijnklassen georganiseerd, je kunt er de lekkerste patisserie leren maken en zelfs voor kinderen worden er aparte workshops gegeven.

Alain Ducasse Cooking School
Metro lijn 9: Ranelagh
64, rue du Ranelagh
75016 Paris
Tél : +33 1 44 90 91 00
ecole@alain-ducasse.com
www.ecolecuisine-alainducasse.com

4. Dineren bij Parijzenaars thuis

Tijdens onze eerste dag hadden we al flink ons buikje kunnen rond eten en afgesloten werd met bijzonder diner. Geen luxe of beroemde kok, maar een onvergetelijk etentje, thuis bij een Parijzenaar.

Dinner with Parisians is een nieuw concept van VizEat, een platform organisatie dat bijzondere diner-ervaringen aanbiedt in steden over heel Europa, in ons geval dus Parijs. Het is de bedoeling om een stad – en haar eetcultuur – op een originele manier te ontdekken, weg van de platgetreden paden.

paris-delicious117

Of dat gelukt is? Zeker weten! Wij mochten mee aan tafel schuiven bij Diane, een toffe Parisienne die bezeten is door bijen en zelfs een bijenkorf op haar dakterras staan heeft. Ze ontvangt reizigers van over de hele wereld, en we kunnen jou alleen maar aanraden om ook eens bij haar over de vloer te komen voor een gezellig diner.

fr.vizeat.com

5. Ontdekken waar de Parijzenaars zélf het liefst gaan eten

Het diner bij Diane thuis was er eentje om in te kaderen en lucky me want ook de volgende dag mocht ik proeven van authentiek Parijs.

Op dag 2 van mijn verblijf in Parijs werd het culinaire feest verder gezet met een wandeltour van Meeting the French, een initiatief dat in 2005 werd opgericht door een aantal enthousiastelingen die aan hun bezoekers graag het andere Parijs – dat van de Parijzenaars zelf – willen leren kennen.

Er worden tours en workshops met uiteenlopende thema’s aangeboden, maar wij kozen voor de food tour doorheen de Les Halles-Montorgueil wijk, ook wel ‘de buik van Parijs’ genoemd (toch volgens de Franse auteur Emile Zola in 1873).

Wat hebben we er allemaal gezien? Veel marktjes, veel foodstores die deden watertanden, verborgen eetplekjes, de lekkerste restaurantjes en patisserie Stohrer, die bekend staat als de lekkerste van Parijs.

meetingthefrench.com

6. Fancy dineren in La Grande Cascade

Zaten we gisteren nog gezellig bij een Parisienne thuis te smikkelen, dan mochten we de avond erop das en pak uit de kast halen voor een chique diner in La Grande Cascade, het bekende gourmet restaurant in het hartje van Bois de Boulogne.

paris-delicious146

Behalve gastronomisch eten – chef Frédéric Robert werd met een Michelinster onderscheiden – is ook de setting heel bijzonder. La Grande Cascade was namelijk niet altijd een restaurant; het paviljoen werd oorspronkelijk gebouwd voor Napoleon III, als plek om even uit te blazen wanneer hij in het Bois de Boulogne kwam jagen.

De inrichting is dan ook alles wat je verwacht van zo’n locatie: imposante ramen, hoge plafonds, sierlijke kroonluchters, spiegels, kortom, veel pracht en praal. En gelukkig vertaalt zich dat ook op je bord want wij mochten proeven van ongelooflijke heerlijkheden. Heel erg fancy en keizerlijk lekker!

La Grande Cascade
Allée de Longchamp, Bois de Boulogne – 75016 Paris
Tél. . 01 45 27 33 51
www.restaurantsparisiens.com

7. Een bezoek aan Rungis, de grootste voedselmarkt ter wereld

Pijnlijk: na een avondje goed doorzakken in Parijs (ow boy, wat zijn die Franse wijnen toch lekker!) werden we de dag erop al om 5 uur ’s morgens opgepikt voor een bezoek aan de Marché de Rungis, ofte de Parijse vroegmarkt en meteen ook de grootste voedselmarkt ter wereld. Wat je je daar bij moet voorstellen? Een oppervlakte van 32,38 km2, 13.000 mensen die er werken en 26.000 trucks en auto’s die af en aan voeding komen leveren en/of afhalen.

Met een wit jasje aan en een speciaal petje op het hoofd doken we meteen het slachthuis in. Niet meteen de beste keuze als je nog de kater van de avond ervoor in je kraag hebt; de doormidden gesneden karkassen, opgehangen ingewanden en baden vol levers, kippenpoten en koeienhoofden kunnen een gevoelige maag nogal vlug doen keren.

Erg plezant vond ik het eerlijk gezegd niet, en dat is behoorlijk hypocriet want tegen een goed gebakken koteletjes of kippetje zeg ik zelden neen. Maar inderdaad, al dat lekkers komt dus niet vanzelf op je bord, en fraai om te zien wat daaraan voorafgaat, is dat zelden. Maar ik moet toegeven: sinds mijn bezoek aan wat het grootste slachthuis op aarde moet zijn, heb ik mijn vleesconsumptie toch wat op een wat lager pitje gezet.

Na de horror volgden echter de meer lieflijke voedselhallen, zoals die van het (exotisch) fruit, groenten en vooral: die van de kaas! Metershoog gestapeld en in elke vorm, maat en soort. Alsof je in de kaashemel beland bent.

paris-delicious081

Om af te sluiten passeerden we ook nog eens langs de zaal waar bloemen verhandeld werden: zoveel kleuren en evenveel heerlijke geuren.

Wie er ook een rondleiding wil meemaken: beslist doen maar besef dat je heel vroeg uit de veren moet, en dat het slachtgedeelte best confronterend is (maar goed onthouden: al het lekkers komt daarna :)).

www.rungisinternational.com

Epiloog: over sterrenchefs en het feestje in het stadhuis

Een epiloog in een blogpost? Tja, ik wou het ook even hebben over het topevent van deze perstrip, maar dat was een eenmalig gebeuren en telt dus niet echt mee als foodtip. En ‘epiloog’ klinkt wel gewichtig, niet?

En dat bijzondere event? De ceremonie in Hôtel de Ville, het stadhuis van Parijs, waar de 84 Michelin chef van Parijs door burgemeester Anne Hidalgo geëerd werden, omwille van hun culinaire bijdrage aan de stad. De 84 sterrenchefs kunnen we hier natuurlijk niet allemaal opnoemen, maar de absolute man van de dag was toch wel Alain Ducasse, juist, de ster in wiens school we eerder al onze keukentalenten mochten aanscherpen.

En valt er verder nog iets te zeggen over het Hotel de Ville? Ja, dat het er bijzonder mooi was, volgestouwd met schitterende beschilderde plafonds en gouden tierlantijntjes, je kijkt er je ogen uit.

Wil je zelf het Hotel de Ville bezoeken? Dat kan: er worden tours georganiseerd (in verschillende talen), dus gewoon doen.

Hôtel de Ville
Place de L’Hôtel de Ville

Info: parisinfo.comrendezvousenfrance.com

Benieuwd waar ik tijdens deze culinaire driedaagse mocht overnachten? Check out deze post: Overnachten in het Parijse Molitor: ooit al eens in een zwembad gelogeerd? En dat het de moeite was. 🙂

(Disclaimer: Deze blogpost werd mee mogelijk gemaakt door de Franse toeristische dienst. Mijn mening is uiteraard volledig de mijne.)

Send this to a friend