Slapen in het Parijse Molitor: ooit al eens in een zwembad gelogeerd?

Tijdens mijn laatste trip naar Parijs mocht ik overnachten in het pas gerenoveerde hotel Molitor, gelegen in het hart van het 16de arrondissement. Een bijzondere ervaring want het statige gebouw in de buurt van Roland Garos & Parc Des Princes schreeuwt één en al geschiedenis.

Zoals je hier en hier al kunt lezen, zijn wij dol op hotels met een bijzondere geschiedenis of apart verhaal. Zo’n hotel hoeft daarom niet altijd luxueus te zijn, hoewel dat altijd mooi meegenomen is natuurlijk. 🙂 Toen ik hoorde dat ik tijdens mijn trip in Parijs in de Molitor zou overnachten, was ik meteen razend benieuwd.

Het hippe en poepchique hotel maakt deel uit van de Gallery Collection, dat hotels groepeert met een unieke (design)karakter, aparte locatie of een verbazend verhaal. En de Molitor heeft het allemaal: van zwembad en hotspot voor de jetset over ondergrondse Parijse kunsttempel tot het mooie hotel dat het nu is, en altijd overgoten met een heerlijk avant-garde sausje.

Hoe het begon

We zijn in het Parijs van de jaren ’20. De stad floreert, de economie staat ijzersterk, en Frankrijk investeert volop in indrukwekkende – openbare – gebouwen. Het zwembad Piscine Molitor, gebouwd in 1929, was er daar één van. Het zwembad was getekend door architect Lucien Pollet (lid van de architectengroep  Les Belles Piscines de France en ontwerper van 3 andere zwembadcomplexen) en op zo’n manier ontworpen dat het een cruise schip moest voorstellen. Het was onderandere versierd met loden glaswerken in art deco stijl en bestond uit 1 buitenzwembad van 50 meter en een binnenzwembad van 33 meter.

Modeshows en de eerste bikini

Olympisch atleet Johnny ‘Tarzan‘ Weissmuller mocht tijdens de zomer van 1929 het zwembadcomplex officieel openen. En het ging hard voor Molitor. De locatie en het ontwerp werden bijzonder gesmaakt door de Parijse beau monde en het gebouw werd al vlug een populaire hotspot voor modeshows, theatrale opvoeringen en allerhande activiteiten. Al wie wou zien en gezien worden, was er vaste klant.

Fun fact: aan de rand van het buitenzwembad werd in 1946 tijdens een modeshow de allereerste moderne bikini geshowd.

Mooie liedjes blijven niet duren

Elke winter, wanneer het te koud was om buiten te zwemmen, werd het buitenzwembad zorgvuldig omgebouwd tot een heuse ijspiste. Dat duurde tot de jaren ’70, toen de crisis ervoor zorgde dat de geldkraan opdroogde en er niet genoeg middelen waren voor dergelijke pleziertjes. Omdat er steeds minder te beleven viel, bleven de rijke gasten er weg en uiteindelijk moest het zwembadcomplex de deuren sluiten in 1989.

Ondergrondse kunstscène

Nadat het doek over de Molitor gevallen was, waren er plannen om het hele complex tegen de vlakte te smijten en er een nieuw hotel met ondergrondse parking neer te poten. Daags nadat deze plannen bekend raakten, werd het complex bezet door de Parijse underground-scene; de actiegroep ‘SOS-Molitor’ wou het gebouw van de sloophamer redden, en met succes; een jaar later werd de Molitor als beschermd monument geregistreerd en kon het niet meer afgebroken worden.

(bron)
(bron)

Wegens gebrek aan verder onderhoud, raakte het pand wel verder in verval. De vergane glorie van de Molitor sprak evenwel heel wat mensen uit de kunstscène aan, en de locatie was populair voor – verboden – rave-parties, allerhande ondergrondse kunstprojecten en events.

4751684926_8fea8be6dc_b
(bron)

De comeback

In 2007 vond de stad Parijs dat het gebouw nu wel genoeg verwaarloosd was en er werd een project uitgeschreven voor de volledige heropbouw. Het resultaat is het schitterende hotel Molitor zoals het er nu staat; een 4-sterrenhotel met gigantisch binnenzwembad en olympisch openluchtzwembad, een gebouw dat helemaal in ere hersteld is en waar oud en nieuw elkaar perfect vinden.

Hotel Molitor opende officieel de deuren in mei 2014.

(bron)
(bron)

Mijn verblijf

Genoeg geschiedenis, over naar de ‘present time’. Hoe vond ik mijn verblijf in dit unieke hotel?Onvergetelijk natuurlijk! Je voelt het al zodra je de lobby binnenkomt: een sfeer die klasse, stijl, luxe combineert met een hip en modern gevoel. Een mens zou van minder goed gezind worden…

paris-delicious134

Toen ik mijn kamer voor het eerst binnen kwam, wist ik niet waar eerst te kijken. Ik verbleef in één van de suites die zich alle aan de binnenzijde van het gebouw bevinden, rond het zwembad, en de kamer was dan niet supergroot, de inrichting ervan was één en al klasse en design.

Extra grote verwenbedden (lees: zeer comfortabel), een prachtige badkamer met inloopdouche en voorzien van alle benodigdheden, apart toilet, een sofa en een aantal interessante details zoals een Bose geluidssysteem, Nespresso koffiezetter een rijkelijk gevulde ijskast… kortom, alles wat je nodig hebt voor een luxueus verblijf.

Ook in het restaurant werd ik flink verwend: chef Julien Mercier en zijn team maken er een erezaak van om hun gasten enkel seizoensgewonden gerechten voor te schotelen. Zo wordt er onder andere kwaliteitsvlees uit Boulogne gebruikt en ik kan je verzekeren: een feest voor de smaakpupillen. De borden zijn rijkelijk voorzien, je gaat zeker niet met honger van tafel. En sla zeker het dessert niet over, njamie!

Tip: ga gerust eens kijken op de rooftop bar. Vanaf de late lente tot eind september kan je in deze hangende tuin van bloemen en kruiden genieten van de zon, het zicht en lekker eten.

En de zwembaden? Die zijn in volle glorie hersteld. Het buitenbad wordt zelfs het hele jaar door op een constante temperatuur van 28 graden gehouden. Je hoeft je wetsuit dus niet mee te nemen, warm genoeg. 😉

parijs7-01
Na een dolle Parijse nacht even alle vermoeidheid van mij afzwemmen. En dat het deugd deed… 🙂

Mijn besluit

Molitor heeft bijzonder veel troeven om van je verblijf in Parijs een onvergetelijke ervaring te maken. Hou je van bijzondere hotels met een leuk verhaal, dan is dit jouw place to be voor je volgende trip naar Parijs.

Info. www.mltr.frwww.rendezvousenfrance.comnl.parisinfo.com

(Disclaimer: Deze blogpost werd mee mogelijk gemaakt door de Franse toeristische dienst. Mijn mening is uiteraard volledig de mijne.)

Send this to a friend