Spanje roadtrip: met de wagen doorheen het hart van Catalonië

Wat denk je als we spreken over vakantie in Catalonië? Aan Barcelona natuurlijk. En aan zon, zee, strand, lekker eten en op het gemakske over de dijk slenteren. Deze keer laten we BCN echter voor wat het is en trekken we het echte Catalunya in. En als ik je vertel dat Catalonië uit vier provincies bestaat met meer dan 7 miljoen inwoners, zal je het wel met me eens zijn dat een rondreis met de (huur)wagen de ideale manier om deze uitgestrekte regio te verkennen.

Een huurwagen matsen in de luchthaven van Barcelona is poepsimpel; via Sunny Cars kan je alles ruim voor de afreis regelen vanuit je luie zetel. Je hoeft dan enkel de huurwagen af te halen wanneer je geland bent en hoppa, de trip kan beginnen.

Dia 1: in de voetsporen van bandolero’s en heksen

Onze eerste stop ligt in Viladrau, een dorp in de Provincie Gerona omringd door een prachtig natuurpark die ooit de thuisbasis waren van bandieten en heksen. 

We worden door onze gids Arnau op sleeptouw genomen in het Montseny natuurpark, waar we tijdens een wandeling diep in de bossen alles te weten komen over de favoriete volksheld en beruchte bandolero van Catalonië, Joan Sala Serrallonga. Sale en zijn bendeleden waren overigens niet de enigen die hier in de streek voor animo zorgden. Arnau vertelt ons dat er tal van legendes de ronde doen over zogenaamde water-vrouwen (paitides) en de heksen van Viladrau. Die werden hier in de 17de eeuw vervolgd en geëxecuteerd. Een saaie wandeling kan je het dus zeker en vast niet noemen.

Het natuurpark zelf werd in ’78 door de Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat vanwege haar uniek ecosysteem. 

We laten Viladrau en Montseny achter ons en roadtrippen verder naar onze eindbestemming van de dag: Rupit.

Rupit ligt op 98km van BCN en is de favoriete uitblaasplaats voor Barcelonezen die hier na een drukke werkweek een paar dagen komen ontstressen. En of het hier in Rupit rustig is: je auto laat je achter op een parking net buiten het centrum want enkel de inwoners mogen hier door de smalle steegjes met de auto rondtuffen. Rupit is een pareltje! Via een hangbrug over de Riera de Rupit kom je in een wereld terecht die recht uit het verleden lijkt te komen. Het eeuwenoude stadje is gebouwd bovenop een rots (rupes is Latijn voor rots) en de huizen in het centrum zien er charmant middeleeuws uit.

Verblijven doen we in het oergezellige Hostral Estrella waar je zeer goed kan eten. Je slaapt er in een comfortabele kamer en met het geluid van de kabbelende rivier op de achtergrond word je hier zo in slaap gewiegd. Hele fijne plek! Een perfect einde van een zeer fijne dag.

Dia 2: het hart van Catalonië

De volgende dag ben ik al vroeg wakker. Het is 5 uur ‘s morgens en het schemerende ochtendlicht is ideaal voor een sfeervolle wandeling door het centrum van Rupit. Behalve de lokale bakker die op zijn ronde is en een aantal andere vroege vogels kom je hier geen wakkere ziel tegen, de rust is zalig.

Na het ontbijt is het tijd om onze volgende bestemming te ontdekken. We springen in onze huurwagen, zetten onze favoriete playlist op en rijden over kronkelende wegen richting Tavertet, en vandaar door naar Vic. Het weer zit geweldig mee, de opkomende zon zorgt voor ideale fotomomenten en het is genieten van de prachtige vergezichten onderweg.

We zitten nu ook wel echt in het hart van Catalonië, en dat de regio de laatste tijd voor heel wat politieke discussies zorgde, is duidelijk te merken aan de omgeving. Bomen en huizen zijn versierd met gele lintjes en veel wegen zijn beschilderd met politieke leuzen. Ook kom je geen dorp voorbij zonder dat je aandacht getrokken wordt door spandoeken met slogans als “Libertad presos politics” en “Dedicim el nostra futur”. De Catalanen laten duidelijk merken hoe ze denken over de politieke beslissingen die in Madrid genomen worden.

Vic is de hoofdstad van de comarca Osona en één van de stichtende leden die het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië ondersteunen.

Zaterdag is het marktdag in Vic, dus het ideale moment om in een gezellige drukte Catalaanse specialiteiten te hamsteren zoals longanissa de pagés, een typische Catalaanse saucisse waarmee je zeker gaat scoren als je deze bij de aperitief tevoorschijn tovert. Vergeet ook niet een bezoek te brengen bij de bakker voor een halve meter coques de vidre – glazen koek. Heerlijk als dessert in combinatie met Anisette – een likeur op basis van de anijsplant. 

Op ongeveer een uurtje rijden van Vic ligt Cardona, niet te missen hier is de wereldberoemde Muntanya De Sal, een gigantische zoutberg die een paar miljoen jaar geleden op natuurlijke wijze is en tot op heden nog steeds aangroeit.

Onder de berg bevinden zich mijnschachten tot wel een kilometer diep. Een deel van de mijnschachten kan je bezoeken en dat is een aanrader: de prachtige zoutformaties diep in de schachten onder de berg zijn een absolute must om te aanschouwen.

Tip: je kan hier in Cardona ook cultuur opsnuiven, het kasteel van Cardona is de  ideale plek om je te verdiepen in de fascinerende en woelige Catalaanse geschiedenis. 

De finish van vandaag is Prades midden in het ruige Prades-gebergte. De perfecte plaats om een namiddag te gaan mountainbiken of te hiken in de natuur, of om in het centrum van Prades wat rond te slenteren en gewoon wat te genieten op een terras terwijl je samen met je copains een llonganissa aansnijdt om gezellig te aperitieven.

Als tip geef ik je graag restaurant Pep Cardona mee waar je voor een goed prijsje kan genieten van lokale specialiteiten. Overnachten doen we in één van de talrijke houten bungalowtjes op Camping Prades Park. 

Dia 3: naar de kust

Ons Catalaans avontuur gaat verder, vandaag rijden we vanuit Prades richting de kust. Onderweg is het echt genieten én afzien; het ruige berglandschap doet je van de éne wauw in de andere vallen, maar de slingerende bergwegen kunnen er wel voor zorgen dat je – als je last hebt van reisziekte – redelijk misselijk uit de auto kruipt.

Maar…het loont de moeite! Onze eerste stop ligt namelijk bij het plaatsje Siurana, gebouwd bovenop een klif op ongeveer 740m hoogte. De klif staat bekend om zijn steile rotswanden die geliefd zijn bij menig klimfanaat.

Langs alle kanten heb je spectaculaire vergezichten van het natuurpark Montsant waar dit dorpje in gelegen is.

Siurana heeft er overigens een bewogen geschiedenis opzitten. Eeuwenlang was dit het enige Moorse bolwerk – Xibrana heette het toen – dat door zijn uitzonderlijke ligging door de Christenen niet veroverd kon worden. Pas in de 12de eeuw moesten de Moren vluchtten en dit is dan ook het begin van een bijzondere legende; El Salt De La Reina Mora. En die gaat als volgt: de toenmalige Moorse koningin Abdelazia vond al dat bloedvergieten maar niets en besloot er vantussen te muizen op haar Arabische viervoeter richting de kliffen. Daar blinddoekte ze haar paard, waarna ze samen met het dier de dieperik insprong om zo te ontkomen aan de vreselijkheden van de Christenen. De afdrukken van de hoeven zouden nog steeds te zien zijn op de beruchte plaats van de afgrond, met een beetje fantasie…

We blijven nog even in het gebergte en rijden verder via Tortosa (de 2000-jarige stad van drie culturen, de Ebro rivier en het fantastische Suda Castel) naar het pottenbakkersdorp Miravet, het dorp dat ook langs de riu Ebro ligt en gekenmerkt wordt door het spookachtige tempelierskasteel dat hoog op de rotsen over het dorp waakt.

Een paar uur later zijn we de kust genaderd en rijden we door we de Ebro delta, de prachtige wetlands van Catalonië.  In het vissersdorp Sant Carlés de la Ràpita houden we een korte pitstop maar ons doel is om te gaan kajakken. Iets verderop, in de baai van Alfaques, kunnen we inderdaad een kayak huren om de waters van de Ebro delta op te peddelen richting één van de talrijke mosselkwekerijen die hier aanwezig zijn.

Spectaculair en spannend is zo’n mosselboerderij niet, maar genieten is het des te meer. Er gaat niets boven een portie vers gekweekte mosselen en oesters geflankeerd met een fles cava uit Terra Alta… Een aperitief om in te kaderen, duim omhoog! 

Terug in Sant Carlés de la Ràpita worden aan de jachthaven in restaurant Noves Algues door de chefkok getrakteerd op een (oh nee, hoe kan het ook anders) paella, gelukkig op een veel eigenwijzere manier klaargemaakt dan traditioneel het geval is. Dat het hier gezellig vertoeven is zullen we geweten hebben, het is reeds een stuk in de nacht vooraleer we met z’n allen onze hotelkamers induiken.

Dia 4: Tarragona

De laatste dag van onze roadtrip! We hebben een uitgebreid ontbijt achter de kiezen en rijden met onze bolide langs de kust richting Tarragona, een stad zo’n 100 kilometer verderop aan de Costa Daurada. 

Deze havenstad kreeg in de tijd van de Romeinen de naam Tarraco en was destijds de hoofdstad van Hispania Tarraconensis, een provincie bijna zo groot als het Spanje van nu. De ruïnes van het Romeinse Tarraco staan trouwens op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Cultuur en geschiedenis zijn hier a volonté terug te vinden: het amfitheater, de oorspronkelijke stadsmuur, de duivelsbrug net buiten de stad, de geweldig mooie Santa Maria kathedraal, de markt,…  Om niets te missen, ga je best met een stadsgids op stap. Die kan je van de ene bezienswaardigheid naar de andere loodsen en je ondertussen allerhande interessante weetjes over Tarragona bijbrengen.

De paar uur die we hier vertoeven zijn bijlage niet genoeg om de stad grondig te verkennen, maar diezelfde vliegen we terug richting Belgica en dus zijn we helaas genoodzaakt om Tarragona achter ons te laten. Barcelona ligt op een uurtje rijden. We genieten onderweg nog van het zicht dat de kustweg ons biedt, onderweg naar de luchthaven.

Onze huurwagen heeft de trip vlotjes zonder ongelukken doorstaan waardoor het afleveren van den otto een fluitje van een cent is. 

Bye bye Catalunya, we gaan je missen!

Deze trip kwam tot stand in samenwerking met Sunny Cars en de dienst toerisme van Catalonië. Tijdens deze reis ontdekten we hoe mooi Catalonië wel is, en dat de regio zich uitstekend leent voor een boeiende roadtrip. Sunny Cars stelde ons de all-in service voor: in de luchthaven je sleutel oppikken en weg, alles is meteen inbegrepen, ook de extra verzekering. Een service waar we meteen fan van zijn: geen administratief gedoe bij het ophalen van je wagen, maar gewoon meteen van je vakantie genieten.

.

Onze rondreis:

Dag 1: Barcelona  – Viladrau – Rupit
Dag 2: Rupit – Tavertet – Vic – Cardona – Vilanova de Prades – Prades
Dag 3: Prades – Siurana – Tortosa – Sant Carles de la Ràpita – Ulldecona – Delta de l’Ebre
Dag 4: Delta de l’Ebre – Tarragona – Barcelona luchthaven

Send this to a friend