Categorieën
Caraïben. Curaçao.

Dit zijn de mooiste stranden van Curaçao: 14 x tropisch genieten

Een beetje strandliefhebber voelt zich op Curaçao gelukkig voelen: het eiland telt bijna 40 stranden, waarvan er een aantal tot de mooiste ter wereld gerekend worden. Sommige stranden zijn groot en levendig, met een waaier aan beachbars en strandanimatie. Andere liggen verscholen in kleine baaitjes, helemaal op maat van de paradijszoekers op zoek naar rust en natuurschoon. Hoe dan ook zijn alle stranden op Curaçao postcard perfect, en wij brengen de mooiste even in kaart.

Met een lengte van amper 61 kilometer en een breed die varieert tussen de 5 en 14 kilometer, is Curaçao een droom voor beach lovers: de kust is immers nooit ver weg op zo’n eiland. Op sommige plaatsen zie je zelfs links én rechts een strookje kust. Maar hoe klein Curaçao ook mag zijn, toch is het aanbod paradijselijke stranden heel erg verscheiden. Altijd handig om te weten aan welke kant van het eiland je precies moet zijn om het strand van je dromen te vinden.

Aan de zuidkust bevinden de stranden zich in idyllische baaien en inhammen. Hier hebben ook de meeste resorts zich neergepoot. Omdat de stranden van de zuidkust beschermd liggen tegen de noord-oosten wind, is de zee hier erg rustig waardoor het er aangenaam en veilig toeven is.

De westkust van Curaçao kan uitpakken met langgerekte witte zandstranden en kristalhelder blauw water. Hier bevinden zich enkele van de meest beroemde stranden van Curaçao.

De ruige en rotsachtige noordkust is prachtig om te zien maar de woeste golven, harde wind en kalkstenen rotsformaties nodigen niet meteen uit tot een dagje luieren aan zee. Een bezoek aan de noordkust kunnen we anderzijds wel aanrader: het is er dramatisch mooi en de ruwheid steekt mooi af tegen de rest van het eiland.

De oostkust tenslotte bestaat uit kleine inhammen met enkele resorts. Het grootste gedeelte is privé-eigendom. 

Goed om weten: op flink wat stranden dien je een kleine entree te betalen. Veel stranden worden immers uitgebaat door beachclubs en resorts en zijn voorzien van tal van extra’s, zoals ligbedjes, parasols, eten en drinken, toilet, douches. Vaak worden er op die stranden tijdens het weekend ook live optredens verzorgd. Ook de parking kan al eens betalend zijn. Anderzijds zijn er ook nog veel stranden die vrij toegankelijk zijn, hier zal je dan ook geen extra voorzieningen vinden. Het is maar wat je zelf verkiest.

1. Playa Kalki

Playa Kalki is een prachtig zandstrand omringd door kalkstenen klippen (vandaar de naam), met het blauwste water dat je ooit gezien hebt. Het rif bij Playa Kalki wordt ook wel eens Alice in Wonderland genoemd; het koraal groeit er op zo’n manier dat er een onderwater doolhof ontstaan is. Wij vonden dit beslist één van de meest wonderbaarlijke plekjes op Curaçao, heel erg idyllisch.

Curacao Playa Kalki

Vanwege de verscheiden onderwaterwereld, is Playa Kalki een uitstekende plek om te snorkelen en te duiken. Op het strand is ook een professioneel duikcentrum aanwezig. Playa Kalki is gratis te bezoeken, er zijn een aantal (betalende) ligbedjes aanwezig, een snackbar en een kleine, gratis parkeerplaats.

Curaçao Playa Kalki

Op het strand leidt een trap naar boven; volg je die, dan kom je uit in het hotel Kura Hulanda Lodge, ideaal om hier te lunchen tijdens je dagje strand. Je hebt er ook een heel mooi panoramisch zicht op het strand.

Tip: wandel even door de tuin van de Kura Hulanda Lodge (je komt er vanzelf als je het paadje naar boven volgt) en neem een kijkje in de grot; het zonlicht schijnt er mooi naar binnen, leuk voor een fotostop.

2. Playa Grandi/Piskado

Ooit was dit een eenvoudig vissersstrandje en een geliefde ‘geheime’ plek onder locals. Sinds het strand op de radar van de social media kwam, is het er een stuk drukker geworden. Hier kun je namelijk zomaar tussen de zeeschildpadden zwemmen, en dat is altijd leuk meegenomen natuurlijk.

Waarom Playa Grandi een hotspot voor zeeschildpadden is? Vanwege de vissers! Playa Grandi is een echt vissersstrand; de vissers maken er hun gevangen vis ter plekke schoon, gooien het afval terug in de zee en dat is een echt feestmaal voor de schildpadden die er in grote getale op afkomen.

Wij zijn een beetje per toeval op dit strand beland en ik had helaas mijn onderwatercamera niet bij, maar geloof ons: de zeeschildpadden zijn groot én nieuwsgierig, ze zwemmen als het ware spontaan naar je toe. Je hoeft ook nauwelijks moeite te doen om ze te zien; gewoon het water in en hopen op een ontmoeting, wat meestal wel het geval is. De diertjes aanraken, is wel niet aan te raden. Bedoeling is dat ze rustig voor het strand kunnen blijven zwemmen, zonder dat wij ze storen. Handig is wel om strandschoenen mee te nemen, er liggen nogal wat keien.

Playa Grandi is een leuk strand om de lokale vissers aan het werk te zien (en zelf een stukje vis te kopen) en kennis te maken met de zeeschildpadden. Het strand is gratis.

Tip: op dit strand hebben we ons aan sup yoga gewaagd; yoga op een supplank dus. Ik bracht er eerlijk gezegd niet veel van terecht (het was al een prestatie om te blijven liggen op de dobberende sup) maar vond het wel zalig om doen. Wie het ook eens wil proberen: inschrijven kan bij Dushi SUP. Aanrader!

3. Playa Forti

Playa Forti is zo’n strand waarbij je twee keer met de ogen moet knipperen om te zien of het wel echt is. Het strand ligt op het westelijk puntje van het eiland en is een plaatje om te zien. Er zijn een paar snackbars en een restaurant, maar voor de rest is het er vrij sober. Playa Forti is vooral gekend omdat je hier van een 10 meter hoge rots in zee kunt springen, een spektakel om te zien. Het water is er kalm en warm, ideaal dus om te snorkelen.

Vanuit het restaurant op de klif, Boka Largo Café, heb je een prachtig zicht over de Caribische zee. Ik heb er zelf niet gegeten maar heb me wel laten wijsmaken dat het er verrassend lekker is.

Opvallend: het is één van de weinige stranden met grof bruin zand. Ook hier is het aan te raden strandslippers te dragen, er liggen vrij veel kiezels.

4. Playa Kenepa Grandi (Grote Knip)

Het beroemde strand Grote Knip, gelegen bij Westpunt, ligt ingekapseld tussen rotsen en is een streling voor het oog. Het strand werd door Unesco uitgeroepen tot het mooiste strand van de Caribbean, en dat wil al wat zeggen. Grote Knip is dan ook een droom van een strand, met een parelwit zand en azuurblauw water, precies zoals het hoort. Geen wonder dat dit het meest gefotografeerde strand van Curacao is.

Grote Knip is bijzonder populair bij locals, als toerist moet je er je dagje strand delen met Curaçaose families, wat voor extra sfeer zorgt. Heel vaak halen ze tegen het einde van de middag de barbecue boven, om de dag af te sluiten met een gezellig etentje op het strand.

Op het strand zijn er niet heel veel faciliteiten, maar je kunt er wel iets eten en er is een toilet.  Tijdens de weekends is het er vaak heel druk, op weekdagen kun je het strand bijna voor jezelf hebben. Het strand is ook gekend omdat je er van de rotsen in het water kunt springen. Alleen voor wie durft.

5. Playa Kenapa

Playa Kenepa Chiki (of Kleine Knip) is het kleine zusje van Grote Knip. Het is een klein strand gelegen tussen rotsen en net als Grote Knip erg geliefd bij locals.  Het water is warm, helder en kalm, heel erg aangenaam om te zwemmen. Er zijn niet veel faciliteiten, dus breng zelf je eten en drinken mee. De sfeer is er heel gemoedelijk en lokaal, leuk om eens weg te zijn van de drukke toeristische stranden en je onder de locale bevolking te mengen.

6. Cas Abao Beach

Een heel populair strand met tal van voorzieningen, en dus niet gratis. Het strand werd genoemd naar  het landhuis Cas Aboa, dat ooit deel uitmaakte van een grote plantage. Als je het bord richting strand hebt ingeslagen, is het nog een paar kilometer langs een kleine weg vooraleer je het strand bereikt. Er is een ruime parking voorzien. Er zijn strandbedjes en parasols, toiletten, douches, een massagesalon en een bar/restaurant voor de kleine en grote honger en dorst.

Het strand zelf is vrij uitgestrekt en ook hier kan het tijdens de weekends vrij druk zijn, al zal je altijd wel een plekje vinden om er zelf ook lekker te chillen.

Voor de liefhebbers: er is een duikwinkel op het strand aanwezig en je kunt er kajakken of andere watersporten beoefenen. Het strand heeft een heel goede reputatie, en is ook erg populair bij zowel locals als toeristen. Tijdens het weekend wordt er vaak live muziek gespeeld.

www.casabaobeach.com

7. Porto Mari

Een heel mooi wit zandstrand aan de westkust, met water zo helder dat je de vissen zo ziet zwemmen. Het strand bevindt zich op de privé gronden van de Plantages PortMari en is betalend. Uiteraard zijn ook hier alle mogelijke faciliteiten (ligbedden, kleedkamers, douches, toiletten…) aanwezig. Er is een gezellige beachbar/restaurant en je kunt er een massage boeken. Een leuke plek voor een namiddag aan het strand. Op zondagnamiddagen wordt er live muziek gespeeld.

Het strand is goed gekend bij duikers en snorkelaars omwille van het unieke ‘dubbel rif’. Er werden twee snorkelroutes aangelegd om zowel het rif te beschermen, als om de snorkelaars de kans te geven de onderwaterwereld te ontdekken op een veilige manier. Naast het restaurant vind je een map van deze snorkelroutes.

Leuk: het strand krijgt regelmatig bezoek van twee varkentjes (Willy & Wood) die net als de locals en toeristen hier graag komen chillen én zwemmen.

www.playaportomari.com

8. Beachclub Karakter

Toegegeven, strikt genomen is Karakter een beachbar/restaurant maar wel een geweldig mooie en gelegen op een al even geweldig mooie plek. De toegang en de strandbedjes zijn gratis, maar het is wel de bedoeling dat je dan ook iets drinkt of eet (eigen eten of drank meebrengen is uiteraard ook niet toegestaan). Karakter maakt deel uit van het Oasis Parcs Coral Estate, zo’n 350 hectares groot en gelegen aan één van de mooiste duik- en snorkelriffen van Curacao. Verblijven kan in één van de prachtige, luxueuze villa’s met zwembad, gelegen in de heuvels (heel erg Hollywood) of appartementen vlak aan zee.

Karakter is een zalige plek voor een dagje aan zee. Het zicht is fenomenaal, er zijn voldoende strandbedjes en krijg je het te warm dan kun je wat afkoelen in de schaduw van de palmbomen. De service op het strand is ook prima: geen cocktail uit een plastic bekertje, maar in een mooi glas, smaakt altijd beter. Er is ook een mooi zwembad aanwezig.

Tip: blijf er vooral rond zonsondergang even hangen. Terwijl je er aan het dineren bent (in het rooftop restaurant) krijg je er één van de mooiste sunsets van het eiland gratis bij.

www.karaktercuraçao.com

9. Het strand van het Renaissance Resort

Met zoveel paradijselijke stranden om mee uit te pakken, zou je denken dat Curaçao wel voldaan is wat zon, zee en strand betreft. Niet dus. In hoofdstad Willemstad heeft het viersterrenhotel Renaissance Resort Curacao zelf een privéstrand aangelegd, geheel kunstmatig dus.

Toen ik de eerste keer op Curacao was, had ik dit strand al eens gezien toen ik er tijdens een wandeling als bij toeval op belandde. Het was toen nog maar pas aangelegd en ik vond het het meest bizarre strand ooit.

Tijdens mijn vorige reis naar Curaçao verbleef ik zelf in het Renaissance Resort en kon ik het strand dus quasi elke dag uittesten, en ik moet toegeven dat ik toch fan ben van dit stukje ‘nep strand’. Het strand is nauwelijks van een echt te onderscheiden, behalve dat ‘de zee’ waarin je zwemt in realiteit een infinity pool is met zicht over de échte zee. Je kunt er dus rustig over een muurtje van het zwembad hangen en over de echte zee uitkijken. De nepzee is gevuld met zeewater, er is ook nog een zwembad aanwezig met zoet water. Bijzonder is ook vanuit je strandbedje allerlei cruise- en andere schepen ziet passeren.

De toegang tot het strand is gratis, voor de ligbedjes moet je betalen.

Uiteraard is er ook een beachbar en ook die moest ik grondig inspecteren; elke dag ging ik hier ’s avonds nog even een tropische cocktail proeven alvorens ik naar mijn kamer ging, en ze smaken alle geweldig.

Het idee van een kunstmatig strand vond ik eerst een beetje vreemd, maar nu ik het strand zelf heb mogen ervaren, vind ik het gewoon een topidee. En het centrum van Willemstad is vlakbij, makkelijker kan bijna niet.

www.marriott.com

10. City Beach 88

City Beach 88 is het stadsstrand van Willemstad, gelegen in de hippe Pietermaai wijk. Het strand zelf is piepklein en er zijn niet zoveel strandbedjes aanwezig (want echt heel klein dus) maar het is wel de ideale plek om met een tropische cocktail in de hand even te ontspannen en uit te kijken over de zee. De toegang is gratis. City Beach 88 is een heel sympathieke plek en uniek in de stad.

Bij het strand hoort een beachrestaurant waar je lekkere snacks, salades en pizza’s kunt bestellen. Hou ook de happy hours in het oog: dagelijks van 17 tot 18 uur (op donderdag van 17u tot 19u).

www.scubalogde.com

11. Mambo Beach/Seaquarium

Officieel heet dit strand Seaquarium Beach maar dankzij de populaire beachbar Mambo begon iedereen het strand Mambo Beach te noemen.

Die strandtent is er nog steeds maar werd in 2012 omgebouwd tot de hippe en loungy Madero Ocean Club. Toen is er ook een zwembad (jawel, op het strand) bij gebouwd. Leuk voor wie eens als een filmster op het strand wil hangen.

Mambo Beach zelf strekt zich behoorlijk ver uit; links en rechts gaan het strand over in onder andere Cabana/Kontiki Beach, Wet&Wild en Lions Dive. Eigenlijk is het één langgerekte strook met beachbars en restaurants, hangmatten, ligbedden, parasols, wc’s en douches. De toegang is niet gratis (maar overal hetzelfde), de prijs van de ligbedden varieert. Hier en daar is de wifi gratis.

Mambo Beach is het epicentrum van het toerisme op Curaçao, maar dat betekent niet dat het er niet langer aangenaam of te druk is. De sfeer is gezellig en levendig, goed om een dagje te chillen met vrienden of familie.

Mambo beach heeft overigens ook een eigen boulevard: Mambo Beach Boulevard, met winkeltjes, eethuisjes, bars en speeltuinen voor de kinderen.

Als de zon ondergaat, is de pret bij Mambo Beach nog niet voorbij. De bars zetten de avond in met hun happy hour en DJ’s proberen de strandgasten aan het dansen krijgen. Mambo Beach is dan ook erg populair bij jongeren die hier komen om te zonnen (overdag) en de feesten (’s avonds).

Verder is Mambo Beach is ook geliefd bij families met kinderen, omdat de zee er rustig is en het strand langzaam afloopt in de zee.

Tijdens het weekend en de vakanties kan het hier behoorlijk druk worden.

www.mambo-beach.info

12. Jan Thiel Beach

Jan Thiel Beach werd voor een groot deel aangelegd om de nabij gelegen resorts en appartementen te bedienen. Gratis toegankelijk voor wie in de resorts verblijft, andere bezoekers moeten entree betalen. Ook voor de strandstoelen dient er betaald te worden.

Papagayobeach Curacao

Jan Thiel heeft alle mogelijke strandfaciliteiten die je maar kunt bedenken, met verschillende trendy beach clubs en restaurants, en het is allemaal nogal vrij luxueus ingericht. Strandsporten en watersporten behoren tot de mogelijkheden, en er werd ook een zwembad met infinty pool aangelegd. Het strand is vooral populair bij Nederlanders. Aangenaam om te loungen in stijl, al kan het er wel heel druk zijn, vooral tijdens de vakanties.

Papagayo beach, part of the Jan Thiel area

En vraag jij je af wie Jan Thiel wel geweest mag zijn? Jan Thielen was de eerste bekende eigenaar van één van Curaçao’s belangrijkste zoutplantages. Tot 1735 was de plantage eigendom van de familie Thielen. Bij deze dus.

www.janthielbeach.com

13. Barbara Beach

Barbara Beach is onderdeel van een fancy resort met een golfbaan en een jachthaven. Dat hotel, het Santa Barbara Beach & Golf Resort, kende ik al van mijn eerste passage op Curaçao, en het is nog steeds één van de meest luxueuze hotels van het eiland. Liefhebbers van golf krijg je hier niet meer weg (het golfterrein is fenomenaal!), het hotel zelf is tot in de puntjes verzorgd en het eten is er bijzonder lekker.

Verblijf je in het hotel, dan is de toegang tot het strand uiteraard gratis. Ben je een bezoeker, dan dien je entree te betalen. Het strand is vrij klein maar erg aangenaam. Nu en dan passeren er kleine bootjes, sommige leggen er aan de pier aan en houden een korte stop. Al bij al is Barbara Beach een rustig strand waar je urenlang kunt luieren.

www.santabarbararesoirtcuracao.com

14. Klein Curaçao

Ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Curaçao bevindt zich Klein Curaçao, een onbewoond eiland en een echt paradijsje. Klein Curaçao is amper 2 km2 groot. Het is een verlaten eiland met een vervallen vuurtoren, een scheepswrak en een paar strandhutjes, meer is het niet, een echt bounty eiland dus. Ook hier is de kans groot dat je er zeeschildpadden ontmoet tijdens je rondje snorkelen.

Een dagtocht naar Klein Curaçao is een populaire excursie bij toeristen en kan in elk lokaal reisbureautje geboekt worden (of via je eigen hotel of touroperator). Meestal vertrek je ‘s morgens vroeg om ‘s avonds tegen 18u terug te keren, maaltijden (BBQ) zijn inbegrepen.

1. Playa Kalki – 2. Playa Grandi/Piskado – 3. Playa Forti – 4. Playa Kenepa Grandi (Grote Knip) – 5. Playa Kenepa Chiki (Kleine knip) – 6. Cas Abao Beach – 7. Porto Mari – 8. Beachclub karakter/coral estate – 9. renaissance  – 10. Citybeach 88 – 11. Mambo Beach/Seaquarium – 12. Jan Thiel beach – 13. Barbara beach – 14. Klein Curaçao

Lees ook: 5 x Curaçao voor beginners: over paradijselijke stranden en Caribische vibes en Curaçao voor foodies: 10 x de lekkerste adresjes van Curaçao
Met het vliegtuig reis je op 9 à 10 uur naar Curaçao.  De terugreis duurt gemiddeld een uurtje korter (vanwege de gunstige wind). Meer info over Curaçao? Surf naar www.curacao.com.
 
Categorieën
Caraïben. Curaçao.

Curaçao voor foodies: 10 x de lekkerste adresjes van Curaçao

Naar Curaçao ga je niet alleen om van de zon en het relaxte eilandleven te genieten, je kunt er ook verdraaid lekker eten. De lokale keuken is een mix van Caribische en Latijns-Amerikaanse smaken en dankzij een aantal creatieve koks krijgen de traditionele gerechten een hippe update. Ben je op culinair vlak niet zo avontuurlijk aangelegd, dan zijn er ook de meer gangbare ‘cuisines’, zoals Italiaan, Chinees of Amerikaans. Hoe dan ook: volgende 10 lekkere adresjes (in willekeurige volgorde) moet je beslist uitproberen, je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.

1. Landhuis Misjé: heerlijk authentiek

Toen we Westpunt aan het verkennen waren – het mooiste deel van Curacao! – hielden we halt bij Landhuis Misjé voor een lunch, en dat was een prima idee. Landhuis Misjé is niet alleen één van de meest schattige huisjes ooit, het is ook een absolute aanrader als je van lekker en gezellig eten houdt (en wie doet dat niet?). De sfeer is er heel relaxed en familiaal (de kippen lopen er gewoon rond in de tuin) en het eten ronduit heerlijk.

Als starter kregen we een heerlijke homemade hummus. Die smaakte zo lekker dat ik er nauwelijks kon afblijven; toen het hoofdgerecht moest komen was ik eigenlijk al goed gevuld! Maar: de fish taco waarvoor ik gekozen had was overheerlijk (met een salsa saus die net pittig genoeg was) en dus kon die er uiteindelijk toch nog makkelijk bij. Eén van mijn tafelgenoten had de Keshi Yena genomen – ofte gevulde kaas, een typisch (slaven)gerecht van Curacao, heel erg lekker maar een echte caloriebom aangezien het om opgevulde Edammer gaat – en ook die was om duimen en vingers bij af te likken.

2. City Beach 88: pizza aan het strand

In Willemstad vind je in de hippe wijk Pietermaai City Beach 88; een relaxed stadsstrand met leuk restaurantje en één van de nieuwste hippe places to be. Het is een toffe plek om te ‘chillen’, met zicht op de voorbij varende bootjes en – in ons geval – de ondergaande zon. City Beach 88 is het enige stadsstrand van Willemstad, de toegang tot het strand is gratis, het gebruik van de strandbedjes ook. Het restaurant zelf is leuk ingericht als hippe beachbar. Heel erg uitgebreid is de menukaart niet, maar wat er opstaat – kleine hapjes, vegetarische loempia’s, salades, versgebakken pizza’s… – smaakt overheerlijk.

City Beach 88 was ons favoriete adresje om ‘s avonds van een cocktail – en het mooie zicht op zee – te genieten vooraleer we Willemstad indoken. Op onze laatste avond probeerden we alsnog de pizza en werd gebakken uit een steenoven die helemaal vanuit Italië ingevoerd was. Onnodig te zeggen dat de pizza’s bijzonder in de smaak vielen! Foto’s van de pizza’s zelf heb ik helaas niet, daarvoor was het net iets te donker, maar de sfeerbeelden spreken voor zich.

Goed om weten: City Beach 88 is de hele week open van 10 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Happy hour is tussen 17 en 18 uur (op donderdag tussen 17 en 19 uur). O ja, en je kunt er ook pizza bij de meter bestellen, handig als je er met een stel vrienden bent (of hele grote honger hebt natuurlijk).

 3. De bagels van Beyglz

Het is even zoeken naar de ingang van deze zaak (vlak bij de Venezolaanse fruitmarkt, de gevel is nogal onopvallend) maar eens je binnen bent, weet je het wel zeker: dit is bagel heaven (al had je dat aan de naam al kunnen vermoeden).

Beyglz is één van de meest trendy adresjes van het moment en daar zitten de heerlijke bagels natuurlijk voor iets tussen. Op de kaart bagels met creatieve namen als Looking for Alaska of The Italian Job en heerlijke salades en kleinere gerechten. Alles vers bereid uiteraard en heerlijk gezond. De inrichting van de zaak is knus en gezellig, met een serieuze hipster vibe.

Goed om weten: elke maand servers Beyglz een ‘Benefit Bagel’ waarvan 50% van de opbrengst naar een lokaal goed doel gaat. Lekker eten én de wereld een beetje beter maken? Bring it on!

4. Altijd cocktail o’clock in Landhuis Chobolobo

Naar Curaçao gaan en geen Blue Curaçao proeven? Zonde! Ook al ben je geen liefhebber van zoete drankjes, toch moet je deze wereldberoemde likeur tijdens je bezoek aan Curaçao minstens één keer geproefd hebben. Blue Curaçao hoort gewoon bij de identiteit en geschiedenis van Curaçao, als dat geen mooi excuus is om aan de cocktails te hangen.

Wil je alles weten over Blue Curaçao (dat overigens niet alleen in het blauw maar ook rood, geel, groen, oranje en andere kleuren bestaat), rep je dan naar Landhuis Chobolobo, gelegen op een paar minuten van Willemstad. Landhuis Chobolobo dateert van uit het begin van de 19de eeuw en sinds 1896 wordt er hier likeur gemaakt.

Wat er zo typisch is aan deze likeur? De groene (!) sinaasappel Laraha. Het zit namelijk zo: de Spanjaarden brachten in 1500 de Valencia sinaasappel naar Curacao. Die kon in het klimaat van het eiland echter niet goed gedijen en muteerde in een groene variant, de Laraha. De smaak lijkt echt nergens op en de groene appelsien
 was uitermate onpopulair. Tot een slimmerik ontdekte dat de schillen bijzonder geschikt zijn om likeur mee te maken. En dus drinken we op Curaçao de Curaçao likeur.

Tijdens een bezoek aan Landhuis Chobolobo krijg je niet alleen een leuke rondleiding met gids maar kun je ook de lekkerste cocktails proeven. Er is een gezellige cocktailbar waar je ,indien gewenst, urenlang aan de cocktails kunt hangen.

Wij gingen all the way en leerden tijdens een workshop cocktails alles wat je moet weten over shaken en mixen. Uiteraard hebben we daarbij ook de nodige cocktails geproefd en gekeurd. Wat ons behoorlijk vrolijk stemde.

Weetje: tijdens ons bezoek aan Landhuis Chobolobo maakte we kennis met Alcolado Clacial, een soort menthol lotion die door iedereen op Curaçao gebruikt wordt. Het is dan ook voor van alles en nog wat goed; het verlicht pijntjes en kwalen (hoofdpijn, maagpijn, verkoudheid en griep), het zorgt voor verfrissing (Alcolada Clacial wordt ook wel eens ‘de airconditioning in een fles genoemd), gaat de jeuk van muggenbeten tegen, je kunt je er make-up mee verwijderen, gebruiken als aftershave, om beter te slapen, als bescherming tegen insectenbeten… De lijst is eindeloos. Een echt wondermiddel dus.

  • Landhuis Chobolobo – Elias R A Moreno Boulevard, Saliña Ariba – Willemstad, Curacao – www.chobolobo.com

5. In the mood bij Mood Beach

Zocht je nog een hyper trendy en luxueuze stek on the beach, zet dan maar een bezoek aan Mood Beach bovenaan je lijstje. Mood Beach is een hip strand met een boho-chic look & feel. Er zijn strandbedjes, (VIP-)cabanas en de sfeer is chil en relaxed. Heel erg leuk als je eens in luxe aan het strand wil hangen.

Wij gingen er echter niet loungen maar wel eten in het restaurant Mood Beach, en dat stelde zeker niet teleur. De inrichting is top (Afrikaans geïnspireerd) en het eten meer dan lekker. Op het menu hippe gerechten als Totally Tuna (tonijn met avocado, aloë gel en wasabi crunch) en Tasty Truffle (met parmezaanse kaas, asperges, gamba en truffel natuurlijk). Een leuk adresje ook voor een romantisch diner op het strand.

6. La Bohème, het lievelingsadres van de locals

De leukste plek voor een lekkere hap in de wijk Punda in Willemstad, en volgens de locals één van de beste en meest budgetvriendelijke adresjes van de stad. De zaak wordt uitgebaat door een Chileense familie, en je proeft er smaken van over heel Zuid-Amerika en de Cariben. De gerechten zijn gebaseerd op oude recepten uit Chili en zijn uniek op Curaçao. Er is binnen plaats maar wij zaten gewoon buiten, op een klein maar gezellig terras. Voor een uitgebreid diner met z’n tweetjes moet je hier niet zijn, het is eerder een stek om met vrienden neer te strijken. Op de menu lekkere fajitas wraps, sandwiches, burgers en typische Zuid-Amerikaanse gerechten. De bediening is top: hele vriendelijke mensen die graag een woordje uitleg geven.

Tip: de smoothies zijn hier bijzonder lekker!  De zaakvoerders pochen dat ze de lekkerste smoothes van het eiland maken, oordeel gerust zelf.

Tip: Wij kwamen hier terecht tijdens de Punda Vibes, een sfeervol event dat elke donderdag plaatsvindt. Er is zang en dans, lokale artiesten tonen hun kunnen, er zijn sangria bars, performances, traditionele dansgroepjes en vuurwerk. Niet te missen als je op donderdag in de buurt van Willemstad bent! De zaak sluit dagelijks om 18u en is speciaal voor Punda Vives elke donderdag open tot 22u.

7. Komen eten in Kome

Aan trendy restaurants geen gebrek in het hippe Pietermaai wijk van Willemstad. Wij gingen tafelen bij Kome, een knus restaurant met een gezellige sfeer en, hoe kan het ook anders, creatieve gerechtjes.

De zaak is het geesteskind van Susan en David, twee expats die al geruime tijd op Curacao wonen. In hun keuken proberen ze zoveel als mogelijk de lokale producten van Curacao te verwerken, gecombineerd met de lekkerste wereldgerechten. Zelf koos ik voor een heerlijk gerechtje met Thaise invloeden. Ook het dessert was een toppertje.

8. Het burgerrestaurant à la Curaçao: Williwood

Uniek en nergens anders te vinden dan op Curacao: de Williwoodburger!

Even situeren: het kleine dorpje Sint Willibrordus oogt niet onaardig en is bekend omwille van de kerk uit de jaren 1880. Maar het dorpje wou ook wel eens in de schijnwerpers staan en plaatste daarom, in navolging van het iconische Hollywood-teken, de letters Williwood op één van de omringende heuvels.

Het Williwood-bord moet je dus een beetje als een brutale grap zien, maar ondertussen is de plek wel weid en zijd bekend. En nog bekender is de lokale delicatesse, de Williburger. Deze burger is gemaakt van geitenvlees en staat op het menu bij Toko Williwood, een gezellig wegrestaurant in St. Willibrordus. Wij proefden de Williburger Kabritu en die werd geserveerd met lekkere frietjes van zoete aardappelen. Het geitenvlees zelf vond ik eerlijk gezegd niet bijzonder anders smaken, het was gewoon een heel lekkere hamburger.

De Williwoodburger kun je ook in verschillende andere restaurants van Curaçao proeven. Leuk is dat een deel van de opbrengst van deze hamburger naar het goede doel gaat (steun aan jongeren).

Tip: eet je een Williwoodburger bij Toko, dan kijk je niet alleen uit op het ondertussen bekende letterbord van Williwood, maar je maakt er ook kans flamingo’s te bewonderen, die strijken namelijk graag neer in de vroegere zoutpannen die bij de Williwood-heuvel gelegen zijn.

9. Uniek dineren bij Chez Ray

Eén van de meest sympathieke restaurantjes in de Pietermaai buurt vonden wij Chez Ray, een gezellig restaurant waarbij je heerlijk kunt tafelen en proeven van een wereldkeuken met een Caribische twist. Heel erg lekker (en mooi gepresenteerd) waren de tapas die wij als voorgerecht namen. Aanrader! Leuk is ook dat Ray himself ook even aan tafel komt voor een praatje, je voelt je meteen een vriend des huizes.

10. Number Ten: het leukste koffiehuis van Curaçao

Dat het aantal hippe zaken op Curacao fenomenaal toeneemt (met dank aan de creatieve jonge ondernemers die liever op ‘hun’ eiland iets willen uitbouwen in plaats van na hun studies in Nederland te blijven hangen), is wel duidelijk. Ook Number Ten is zo’n plek waar iedereen absoluut geweest wil zijn, niet alleen omdat het er lekker en goed is, maar ook omdat het hipstergehalte er torenhoog ligt.

Number Ten vindt onderdak in het prachtige Landhuis Bloemhof, omringd door een mooie tuin. Verwacht geen afgelikt hypermoderne zaak; Number Ten ademt geschiedenis en het lijkt alsof je even terug in de tijd stapt, met antieke meubelen en een melancholische atmosfeer die naar vroegere tijden doet hunkeren.

Zaakvoerder van de prachtige raak is Liberty Suares, een jonge onderneemster die dol is op haar eiland én lekker eten. In Number Ten kun je genieten van een lekker ontbijt, gezonde lunches (denk: veel granola’s, verse salades en yoghurts, allerhande bowls, en alle zien ze er even mooi uit als ze lekker zijn, heel erg Instagramproof dus), zelfgemaakt gebak en de lekkerste koffie en thee van het eiland.

Goed om weten: Liberty baadt niet alleen het hipste eethuis van Curacao uit, ze is ook nog gepassioneerde yogalerares. Na haar studies architectuur trok ze naar Thailand om yogalerares te worden en behalve Number Ten is ze ook de eigenaar van de yogastudio’s Liberty Yoga en Dushi SUP (yoga op een sup, in het water dus). Wij hebben zelf ook yoga op een sup geprobeerd (die post komt er later nog aan) en geloof ons maar: zet het op je to do-lijstje als je naar Curaçao gaat, moét je gewoon even gedaan hebben.

11. Extra tip: koken met een Caribische Spice Girl

Strikt genomen geen drank- of eethuis maar foodies zullen hier bijzonder blij van worden. Curaçao heeft namelijk haar eigen Spice Girl en dat is Helmi Smeulders, een Nederlandse die bijna 20 jaar geleden naar Curaçao verhuisde. Eerst werkte Helmi er als bedrijfsjurist maar omdat haar liefde voor koken én omdat ze vond dat de Caribische keuken wel een update verdiende, opende ze haar eigen catering bedrijfje Wild Cooking/Thelma & Louise. Ze startte ook een foodblog op, gaf een kookboek uit en installeerde haar eigen kookstudio waar je kookworkshops kunt volgen. En tijdens zo’n workshop hebben wij dus in de potten mogen roeren.

Bij de meeste kookworkshops die ik volgde, sta je eigenlijk maar wat te kijken en te draaien, maar Helmi zette ons écht aan het werk en een hele voormiddag waren we volop aan het kokkerellen. De maaltijd achteraf smaakte bijzonder lekker, enerzijds omdat de gerechten van Helmi buitengewoon smaakvol bleken, en anderzijds omdat we trots waren dat we al die lekkernijen gewoon zélf op tafel getoverd hadden (nou ja, met flink wat bijsturen van Helmi natuurlijk). Mijn favorieten? De zoete aardappel salade, de Jamaican Werk Chicken en de mango mayo.

Tip: op de blog van Helmi (www.caribbeanspicegirl.com) kun je heel wat van de gerechten terugvinden, nog leuker is haar kookboek Modern Caribbean Flavors, een zalig boek met duidelijke recepten en foto’s die doen watertanden. Niet alle ingrediënten uit het boek zijn hier makkelijk verkrijgbaar, maar dat is niet erg: wees creatief en maak er je eigen ding van. Smakelijk!

Met het vliegtuig reis je op 9 à 10 uur naar Curaçao.  De terugreis duurt gemiddeld een uurtje korter (vanwege de gunstige wind). Meer info over Curaçao? Surf naar www.curacao.com.
Categorieën
Caraïben. Curaçao.

5 x Curaçao voor beginners: over paradijselijke stranden en Caribische vibes

Zeg ons Curaçao en wij denken spontaan aan witte zandstranden, kristalhelder blauw water, prachtig weer en een relaxte ambiance. De locals stappen er heupwiegend en goed gezind door het leven (want Caribische vibes) en spreken een aardig woordje Nederlands. Voeg er nog tropische temperaturen all year round aan toe en je snapt beslist waarom dit kleine eilandje in de tropen niet alleen bij Nederlanders populair is maar ook door Belgen goed gesmaakt wordt. Trek je zelf voor het eerst naar Curaçao? Dan zijn onderstaande tips beslist handig om weten.

1. Curaçao is een stukje Nederland in de tropen

Op Curaçao zal je vooral twee talen horen: Papiamento en Nederlands, de officiële talen van Curacao. Curacao was immers lange tijd een kolonie van Nederland, en mag zich vandaag een soevereine staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden noemen. Nederlandse invloeden vind je overal en er zijn ook heel wat Nederlanders (voor een aantal jaar of voor langere tijd) werkzaam op het eiland. En toeval wil trouwens dat tijdens ons verblijf op Curacao de Nederlandse koning Willem-Alexander en zijn Maxima er ook even op bezoek waren. Zo kom je nog eens iemand tegen!

Ondanks het feit dat je er gewoon Nederlands kunt praten (ook al ben je zo’n 9.000 kilometer ver van huis) vinden de locals het wel leuk als je een aantal woordjes Papiamentu begrijpt. Zo zal je vaak Bon Bini horen, wat Welkom betekent, of Dushi, een woord met veel betekenissen; goed, lief, zoet, schatje, mooi Alles wat leuk is dus.

2. Levendig Willemstad is wellicht de meest kleurrijke hoofdstad ter wereld

Hoofdstad Willemstad is een bruisende en levendige plek waarvan vooral de kleurrijke huizen opvallen. De stad is behoorlijk klein, met een pittoresk centrum dat mee opgenomen werd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hoewel Willemstad aardig wat bezienswaardigheden kent, kom je vooral naar hier om te shoppen, te genieten in één van de vele leuke restaurantjes en om je in het nachtleven te storten.

Curaçao Willenstad

De stad zelf is opgesplitst in twee delen: Punda (het oude centrum) en Otrobanda (de volkse wijk), van elkaar gescheiden door de Sint-Annabaai. Als voetganger kun je makkelijk van de ene kant naar de andere kant via de Koningin Emmabrug, beter bekend als de Swinging Lady; deze drijvende brug ‘zwaait’ heen en weer om te openen en te sluiten. Neemt de brugwachter een pauze? Dan is er een ferry om je van de ene naar de andere kant te brengen.

Tip: wil je meer weten over de periode van de West Indische Compagnie en de vreselijke slavenhandel uit vroegere tijden, breng dan een bezoekje aan het Kura Hulanda Museum. Een klein maar informatief – en soms ook gruwelijk – museum.

Tip: liefhebber van street art? Maak dan zeker eens een wandeling door Otrobanda; je botst er op een waaier aan kleurrijke muurschilderingen.

Tip: vroeger was het op donderdagavond eerder stilletjes in de wijk Punda maar dankzij een aantal inventieve locals wordt er elke donderdagavond een levendig feestje gehouden in de wijk. Tijdens de Punda Thursday Vibes geniet je van muziek, dansvoorstellingen, vuurwerk, leuke activiteiten, kraampjes met eten en cocktails… Noem maar op. Wat ons betreft beleef je in Punda de leukste donderdagavonden ter wereld.

3. De mooiste stranden van Curaçao

Curaçao telt ongeveer 38 stranden, waarvan de meeste zich in het zuidwesten van het eiland bevinden. Sommige stranden zijn levendig en goed voorzien van trendy beachbars, muziek en ligzetels (tegen een vergoeding, ook om te parkeren dient vaak een klein bedrag betaald te worden), andere liggen dan weer rustig verscholen in kleine baaitjes. Maar hoe dan ook hebben ze alle kristalhelder water en zacht, wit zand.

Playa Kenepa (Knip Beach)

Zeer populair zowel bij de locals als toeristen. Een leuke plek om in de zon te bakken, te snorkelen (direct aan het strand) of van de kliffen in het water te duiken (wel voorzichtig zijn, er zijn geen redders aanwezig). Er zijn strandstoelen aanwezig en je kunt er iets eten.

Playa Forti

Playa Forti – ook bekend als West Point – is beroemd om zijn prachtige uitzichten en is een populaire plek om – alweer – van een klif het water in te springen. Er is een snackbar en een restaurant aanwezig.

Jan Thiel Beach

Waarschijnlijk het beroemdste strand van Curaçao. Het strand is hier eerder beperkt – nogal smal – maar hier kom je om te genieten van de beachbars, restaurants en luxe. Tijdens de weekends kan het hier behoorlijk druk zijn. Er zijn heel wat ligbedjes aanwezig, en daar betaal je uiteraard voor.

Papagayobeach Curacao

4. Lekker eten op Curaçao

Lekker eten op Curaçao is geen probleem, wel integendeel. Culinair Curaçao is een smeltkroes van verschillende culturen en dat smaakt fantastisch. Denk: Nederlandse, Spaanse, Creoolse en Indonesische gerechten met een twist van Curaçao. Ook de drankjes (zowel alcoholisch als non-alcoholisch) zullen je zeker smaken.

Zeker proeven:

  • Het beroemdste gerecht op het eiland is waarschijnlijk Keshi Yena, of gevulde kaas. Het gaat om een oud slavengerecht bestaande uit plakjes Edammer kaas, kip en groenten. Het ziet er behoorlijk zwaar en vullend uit, en dat is het ook. Maar deze gevulde kaas is wel om duimen en vingers bij af te likken!
  • Om hamburgers te eten moet je niet speciaal naar Curacao afzakken, maar je kunt er wel de unieke Krabitu Burger eten; dat is een burger gemaakt met geitenvlees en verkrijgbaar in het dorpje Willibrordus – ook gekend als Williwood –  in een hamburgertent langs de kant van de weg. De burgers van deze stek zijn zo beroemd dat ze ook wel gewoon Williwoodburgers genoemd worden. Je vindt ze ondertussen niet alleen in Williwood maar ook in tal van beachbars (al moet je voor de authentieke ervaring uiteraard naar Williwood zelf).
  • In Curaçao is het altijd warm en dan is een een fris drankje ideaal om je dorst te lessen. En dat doen ze daar met een lekkere Awa di Lamunchi, ofte versgemaakt limoenwater met suiker. Je vindt er Awa di Lamunchi in flesjes en blikjes, maar veel lekkerder is natuurlijk de zelfgemaakte versie. Ik weet niet precies wat het geheim is van deze lekkere limonade maar ik probeerde hem thuis ook te maken, en die smaakte lang zo lekker niet als in tropisch Curaçao.
  • Ga je naar Curaçao, dan ben je gewoon verplicht om ter plekke ook eens een shotje Blue Curacao te proeven. De likeur wordt er al sinds 1896 in het Landhuis Chobolobo gemaakt en is wereldberoemd. In het landhuis kun je een rondleiding volgen en je cocktailshakingskills perfectioneren met een workshop, maar je vindt het drankje in Curacao op elke hoek van de straat. En hoewel de blue versie natuurlijk de meest gekende is, vind je de likeur ook in rood, groen, geel en oranje.

5. Curaçao is de ideale (winter)zonbestemming

Altijd handig om te weten als je voor het eerst naar Curaçao trekt: waar ligt dat kleine eiland eigenlijk? Cuaraçao is een klein eiland in het zuiden van het Caribisch gebied, ongeveer dertig mijl boven Venezuela. Het eiland maakt deel uit van de Nederlandse Antillen en is een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao is slechts ongeveer 444 vierkante meter groot en meet nauwelijks 61 kilometer op zijn langste punt.

Het weer is nagenoeg perfect: Curaçao kent een tropisch klimaat met temperaturen die het hele jaar overwegend constant zijn (26 ° C / 29 ° C), een droog seizoen van januari tot september en een natte periode van oktober tot december. De regenval tijdens het natte seizoen is kort (en kan intens zijn), maar er is altijd voldoende zon gedurende de dag om te genieten van een zalige zonvakantie.

Curaçao ligt bovendien buiten het orkaangebied waardoor de kans dat je er in een tropische orkaan belandt uiterst klein tot onbestaand is. Kort gezegd: je kunt er hele hele jaar door met een gerust hart van een (zon)vakantie genieten, ook als het bij ons vriest dat het kraakt!

Met het vliegtuig reis je op 9 à 10 uur naar Curaçao.  De terugreis duurt gemiddeld een uurtje korter (vanwege de gunstige wind). Hier kan je je vakantie zoeken. Meer info over Curaçao? Surf naar www.curacao.com.