9.9K05
Ierland

Naar West Cork: onze mini roadrip doorheen het mooiste stukje van Ierland

Dat we Ierland in ons hart dragen vanwege de sfeervolle pubs en nuchtere bevolking. Maar dat zijn natuurlijk niet de belangrijkste redenen voor een trip naar Ierland. Wij trokken naar West Cork voor een mini roadtrip van drie dagen en ontdekten een wilde en ongerepte kustlijn, prachtige stranden, mysterieuze bossen en groene valleien. En bonus: het eten is er echt geweldig. Denk aan haute cuisine in een klein restaurantje en de lekkere fish&ships ter wereld in een pub in een pittoresk kustplaatsje.

Dag 1: Cork ontdekken

Cork is de tweede grootste stad van Ierland en de hoofdstad van het gelijknamige graafschap. Cork is tevens een belangrijke Ierse zeehaven. De naam cork is afgeleid van het oude Ierse woord ‘corcaigh’, wat zoveel betekent als ‘moerassige plaats’, verwijzend naar de rivier Lee die door de stad stroomt. Cork heeft als bijnaam ‘Rebel Cork’, vanwege de rebelse houding tijdens de invallen van de Vikingen en tijdens de Ierse oorlog voor onafhankelijkheid.

Cork heeft zich op korte tijd tot een hippe citytripbestemming ontwikkeld en dat hoeft niet te verbazen: Cork is een aangename Ierse stad, volgestouwd met kleurrijke gebouwen, gezellige pubs en verrassend trendy restaurantjes.

In Cork nemen ze lekker eten behoorlijk ernstig: genieten van zowel gastronomische uitspattingen als een eenvoudige (maar smakelijke) maaltijd is van belang, en er zijn meer dan voldoende hippe restaurants als traditionele pubs om voluit van het lekkere leven te proeven.

The English Market

Foodies kunnen hun ogen (en smaakpapillen) de kost geven tijdens een bezoek aan The English Market, Ierlands meest beroemde overdekte voedselmarkt.

Het Victoriaanse gebouw gaat terug tot de 19de eeuw en het is the place to ge als je op zoek bent naar lokale producten zoals kazen, ham, brood, gerookte zalm en ‘buttered eggs’.  (www.englishmarket.ie)

Op wandel door de stad

Cork is een makkelijke stad om te bezoeken, ook te voet. Alle bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand van elkaar.

Wij begonnen onze ontdekkingstocht in Fitzgerald’s park, gelegen aan de River Lee. Het is een idyllische plek, goed voor een romantische wandeling. Op het einde van het park bevindt zich de University College Cork: de campus is een mooie mix van statige oude gebouwen en moderne architectuur.

Cork University

Ten zuiden van Cork is de Cathedral of St. Fin Barre’s een blikvanger. Deze mooie neogotische Anglicaanse kerk is een populaire stopplaats voor toeristen die de kerk van alle kanten willen fotograferen (vooral bij zonsondergang, wanneer het licht bijzonder mooi is).

Aan de oostelijke zijde van de kathedraal blinkt een gouden engel: het verhaal wil dat deze engel op de twee trompetten zal blazen wanneer het einde van de wereld nabij is. De mensen van Cork zullen zo de tijd hebben om veilige oorden op te zoeken.

St. Patrick Street is de belangrijkste winkelstraat van Cork; alles is hier aanwezig om het hart van de shopaholic sneller te doen slaan: grote warenhuizen, kleine boetiekjes, gespecialiseerde shops, bars en restaurants…noem maar op. De straat is verkeersvrij en er zijn zitbanken aanwezig: leuk om even uit te rusten en de gezellige drukte te zien voorbijgaan.

Leuk weetje: tijdens een namiddagje shoppen zal je beslist op het standbeeld van Father Theobald Matthew (1790–1856) botsen. Father Matthew maakte er zijn levenswerk van om van elke Ier een geheelonthouder te maken, en zijn beweging had nog succes ook: rond 1845-49 hadden 3 miljoen mensen (meer dan de helft van de volwassen bevolking van Ierland) plechtig beloofd nooit meer te zullen drinken. En dat in Ierland, sterk! 

Op zeesafari

De haven van Cork de tweede grootste natuurlijke haven ter wereld (na Sydney, Australië) en bij die eervolle tweede plaats hoort een leuke attractie: een spannende zeesafari én de kans om dolfijnen, zeehondjes en walvissen te spotten

In de late namiddag hadden we afspraak met Cork Sea Safari. Na de korte veiligheidsbriefing (waarbij onze gids Jason trots aankondigde dat de kans om dolfijnen te spotten zo’n 50% bedraagt) raceten we met de speedboot de haven van Cork uit, richting andere pittoreske haves als Crosshaven en Cobh (waar de Titanic een laatste stop maakte voordat ze aan haar eerste en laatste tour begon) en tot slot de open zee.

Hebben we veel fauna gezien tijdens de zeesafari? Nee, niet één dolfijn of zeehond, laat staan een walvis. Maar goed, dat mocht de pret niet niet drukken, zo’n rondvaart met een speedboot is op zich al behoorlijk spannend, je hoort ons niet klagen.

Dag 2: West Cork ontdekken

Na een volledige dag in de stad Cork was het tijd om het platteland en de kustlijn van West Cork op te zoeken. We reden richting zuidwesten en belandden in het Ierland ‘uit de boeksoes’: groene heuvels en valleien, kleurrijke dorpjes, landschappen doorsneden met stenen muurtjes en nu en dan een pub onderweg.

Onderweg stopten we in Ahakista voor een korte lunch bij ‘Arundel’s by the Pier’. En ook al was het oktober, toch was het nog warm genoeg om buiten te eten en te genieten van het uitzicht.

Ahakista

Als je van wandelen houdt, zul je deze regio geweldig vinden: de kustlijn is gewoonweg prachtig en de groene valleien zijn goed voor uren wandelplezier.

.

In de vroege namiddag arriveerden we op het landgoed Liss Ard Estate (vlakbij Sibbereen, de meest zuidelijke stad van Ierland), onze plek voor de nacht. Liss Ard Estate is een geweldige plek, met een herenhuis uit 1850, fantastische tuinen, een prachtig meer en het beste van alles: de Irish Sky Garden, ontworpen door de Amerikaanse landschapskunstenaar James Turrell en echt spectaculair om te bezoeken (dan moet je namelijk ’s nachts doen, liggend op een steen en starend naar de sterren).

Dag 3: naar Kinsale en terug

De laatste dag van deze mini roadtrip alweer, met op de agenda een bezoek aan het kuststadje Kinsale.

Onderweg, op zo’n drie mijl van Kinsale, passeerden we nog Charles Fort; volgens onze gids één van de belangrijkste monumenten uit de regio. Het stervormige Charles Fort werd gebouwd in de 17e eeuw om de haven van Kinsale te beschermen tegen Europese indringers. Het fort is zeker een bezoek waard, al was he maar omdat het uitzicht op zowel Kinsale als de Atlantische Oceaan er adembenemend is.

Kinsale zelf is een lieflijk haven- en vissersdorpje met gezellige smalle straatjes en een ontspannen vakantiesfeer. Het is een populaire toeristenbestemming, vooral voor mensen met een passie voor golfen, vissen of zeilen – de grote jachthaven ligt er vlak bij het centrum.

Kinsale staat ook bekend als de ‘culinaire hoofdstad’ van Ierland, vanwege de vele visrestaurants en het jaarlijkse Festival of Fine Food. Zelfs tijdens de rustige herfst- en wintermaanden is Kinsale een bezoekje waard: een leuke kleine plek om te eten in een van de restaurants en te slenteren door de smalle straatjes. De huizen zijn geschilderd in felle kleuren als oranje, blauw en kanariegeel, allesbehalve saai dus.

Meer weten?

West Cork ligt verscholen in de prachtige zuidwestelijke hoek van Ierland. De regio staat bekend om zijn dramatische schoonheid, ruige schiereilanden en tal van pittoreske stadjes en dorpjes.

En wat betreft het klimaat: het goede nieuws is dat de Ierse kustgebieden worden opgewarmd door de Golfstroom. De regio geniet van hogere temperaturen – en zon! – dan de rest van Ierland. Het slechte nieuws is: je weet nooit wanneer het gaat regenen. Tijdens onze drie dagen in oktober hadden we twee zonnige dagen en één regenachtige dag.

Cork Airport is een internationale luchthaven, 6,5 kilometer ten zuiden van de stad Cork. De beste manier om je in West Cork te verplaatsen is met een (huur) auto.

www.ireland.com –  www.discoverireland.ie – visitcorkcounty.comwww.cork.ie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like