Duitsland

6 redenen waarom Düsseldorf übercool is (+ evenveel coole dingen om te doen)

dusseldorf

Een hippe citytrip vlakbij? Zet dan Düsseldorf maar op je agenda. Ik ging er twee dagen op ontdekking en maakte kennis met een stad die even veelzijdig als verrassend is. Düsseldorf bleek een coole stad waar kunst, mode en architectuur de plak zwaaien. En ja, er was ook bier natuurlijk.

Typisch. Zeg ik altijd dat ik eigenlijk niet zo’n grote Duitsland-liefhebber ben, maar tekens als ik er ben, verbaas ik mij over hoe cool en inventief onze oosterburen eigenlijk wel zijn. In Hannover keek ik mijn ogen uit tijdens het jaarlijkse vuurwerkfestival en dronk ik cocktails op een geïmproviseerde roofbar en in het Ruhrgebied of all places ging ik ’s nachts op expeditie in verlaten fabrieken en beleefde er nog plezier aan ook (ze hebben er eentje met een modern openluchtzwembaden tussen al dat staal en ijzer!). En nu dus een tweedaagse naar Düsseldorf, de hoofdstad van NoordrijnWestfalen en gelegen op amper twee uurtjes reizen met de trein vanuit Brussel. Al moet ik toegeven: naargelang je interesses associeer je Düsseldorf misschien wel met ofwel kerstmarkten ofwel voetbal, bier en worst, maar de stad heeft zoveel meer te bieden dan deze twee clichés. Düsseldorf is namelijk vooral een artistieke stad en zowaar een walhalla voor hipsters en trendsetters.

1. Düsseldorf is één grote kunstgalerie

Laten we beginnen met een rondje namedropping: regisseur Wim Wenders is van Düsseldorf, de elektrogroepen Kraftwerk en Propaganda zagen hier het levenslicht, en artistiek goden als kunstenaars Joseph Beuys en Gerhard Richter leerden de stiel op de bekende Kunstacademie van Düsseldorf. Tel daarbij nog de tientallen musea en de meer dan 100 kunstgaleries en je mag gerust stellen dat Düsseldorf een behoorlijk artistieke stad is. Een stad die inspireert ook, en dat zie je in het straatbeeld: Düsseldorf staat bol van de meest uiteenlopende – en vaak confronterende – street art.

dusseldorf

Onze gids doorheen het urban art-geweld, is Klaus Rosskothen, die een kunstgalerij Pretty Portal in de Brunnenstrasse heeft. “Urban art is een combinatie van pop, punk, moderne kunst en klassieke vormen van kunst,” zegt hij. Met zijn galerie brengt hij een ode aan street art, en haalt hij de kunstvorm ook naar de musea en tentoonstellingsruimtes. Tijdens onze wandeling beseffen we hoe levendig street art is in Düsseldorf. Volledige gevels zijn er beschilderd met metershoge tekeningen, sommige gemaakt door één kunstenaar, andere door een collectief. Sommige werken zijn maatschappij-kritisch, andere doen dan weer glimlachen, bedoeld om het grijze straatbeeld wat humor te geven.

Ook hele kleine werkjes – waarvan ik eerlijk gezegd dacht dat het flyers waren – blijken zowaar kunstwerkjes te zijn. Klaus wijst mij op de afbeelding van een mini Pac-Man, ergens op een verkeersbord. “Van de anonieme kunstenaar Pdot”, zegt Klaus. “Hij hangt de hele stad vol met dergelijke stickers, soms op de meest verrassende plaatsen.” De kunstenaar wil dat we niet langer door de stad dwalen terwijl ze op hun gsm aan het kijken zijn maar op zijn ‘mannetjes’ jagen. Missie geslaagd, ik wil meteen zoveel mogelijk van die Pac-Mannetjes ontdekken, het is bijna even verslavend als Pokemon.

We wandelen verder naar één van de meest opvallende werken van de stad: de doorgang onder de spoorweg aan de Mintropplatz. De muren van de 100 meter lange doorgang zijn er helemaal vol geschilderd met street art. In 2011 nam het collectief Arbfieber de tunnel over en meer dan 40 artiesten toverden de plek in amper 24 uur om in een openbare galerie, met als achterliggende gedachte: Wem Gehört die Stadt? Kort gezegd: de stad behoort toe aan wie er woont, en niet aan de bureaucratie.

In Düsseldorf hoef je maar gewoon de straat op te gaan en je ogen de kost te geven: street art is overal. Meest bekend evenwel is de Kiefernstrasse en omgeving (wijk Flingern-Süd).

Tip: dat ook de metro een geweldige plek is om kunst te tonen, bewijzen de zes stations van de Wehrhahn-lijn, versierd met kunst van lokale artiesten.

2. Ze hebben er de langste bar van Europa

Als al die street art je dorstig maakt, rep je naar wat de de langste bar van Europa genoemd wordt: in de Altstad – de kleine historische stadskern en het kloppend hart van Düsseldorf – vind je meer dan 300 bars en nachtclubs die zij aan zij de feestvierders en bierdrinkers opwachten. Opvallend: ook tijdens de winter staan de terrassen hier gewoon buiten en houden de Duitsers er van om hun pintje op straat leeg te drinken, weer of geen weer.
Populair is het typische Altbier, een amberkleurig biertje van hoge gisting dat door verschillende brouwerijen in de stad geproduceerd wordt.

dusseldorf

Wij duiken in de Kurze Strasse de taverne en microbrouwerij Kürzer binnen. Het verrassend lichte huisbiertje (sommigen noemen het een vrouwenbiertje) wordt hier ter plaatse gebrouwen maar het is vooral voor de ambiance die aanspreekt: een beetje druk misschien maar iedereen hangt gezellig aan de toog (zowel binnen als buiten) en er heerst een leuk uitgaanssfeertje. Na onze proeverij bij Kürzer duiken we nog enkele bierkelders in. Het is zaterdagavond en Düsseldorf heeft dorst: overal is het drummen geblazen en het bier stroomt rijkelijk. Tip: genoeg gedronken? Leg dan een bierkaartje bovenop je glas om aan te geven dat je even een stop inlast, zo niet zal je glas zonder vragen bijgevuld worden.

3. Düsseldorf is een mode- en architectuurstad

De volgende ochtend schudden we de kater van al dat Duitse bier van de avond ervoor van ons af: het is tijd voor een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Dusseldorf.

Onze eerste stop: de luxueuze Köningsallee – ook wel Kö genoemd. Wil je hier gaan shoppen, dan kun je maar beter een golden creditcard op zak hebben: de Gucci’s, Chanels, Marc Jacobs, Cartiers, Prada’s en andere luxemerken lonken volop in schitterende etalages. Napoleon noemde Düsseldorf al ‘petit Paris’, en we begrijpen waarom (al had hij het wellicht eerder over de Parijs aandoende architectuur dan over de nieuwste flagship store van Cucci). In het verlengde van de Köningsallee vind je ook het complex Köe-Bogen, ontworpen door Daniel Libeskind, een prachtig modern gebouw met kantoren en winkels als Apple, Tesla, Porsche Design en het luxe warenhuis Breuninger.

dusseldorf

Wil je wel shoppen maar heb je ‘toevallig’ je creditcard thuis gelaten, dan kun je in de Schadowstrasse en omgeving kun je je shoppinghonger stillen in kleine boetieks en grote winkelketens. In heel wat andere wijken vind je dat weer tal van charmante vintage shops of hippe boetieks van beginnende ontwerpers.

4. Je kunt er chillen langs de oevers van de Rijn (al deden wij dat in de mist)

We wandelen verder langs de oever van de Rijn. Op zonnige dagen is de autovrije Rijnoeverpromenade goed voor een kilometers lange wandeling van de Altstadt naar het hippe Medienhafen en Rheinturm.

dusseldorf

Een leuke plek om van het uitzicht te genieten, een terrasje mee te pikken, een boottochtje te doen of gewoon wat te chillen langs de oevers. Echter: tijdens onze passage was er door dichte mist nauwelijks iets te zien, als had dat ook zijn (mysterieuze) charmes.

5. De wijk Medienhafen heeft een Frank Gehry

Na een klein half uurtje wandelen bereiken we de hippe havenwijk Medienhafen. Hoogtepunt – letterlijk – is de Rheinturm, de torenhoge zendmast voor radio en televisie. Hier kom je om bovenaan, op het observatiedek, te genieten van een waanzinnig zicht over Düsseldorf. Wij twijfelen nog even of we inderdaad de lift naar boven zullen nemen, maar vanwege de mist laten we dit plan maar varen: er is nog zoveel te zien en we willen niet onnodig tijd verspillen, op naar de rest van Medienhafen dus. In deze wijk vinden veel mediabedrijven en kantoren onderdak, en opvallend hier is de bijzondere hypermoderne architectuur. Het meest gekende is wellicht het Neuer Zollhof van architect Frank Gehry, makkelijk te herkennen aan de vloeiende en asymmetrische vormen. De constructie maakt onderdeel uit van het Kunst- und Medienzentrum Rheinhafen, bestaande uit drie contrasterende gebouwen.

6. En er is sushi!

We hebben nog een paar uur te doden vooraleer de trein ons terug naar België brengt. Die brengen we door in wat misschien de meest verbazende wijk van Düsseldorf: Little Tokyo. In Düsseldorf vind je namelijk één van de grootste Japanse gemeenschappen in Europa. Veel Japanners voelden zich aangetrokken tot Düsseldorf vanwege de goede uitvalsbasis om hier handel te drijven; vandaag zijn er zo’n 500 Japanse bedrijven in en rond de stad gevestigd. In Little Tokyo, de wijk rond de Immermanstrasse, hebben ze hun eigen Japanse ‘thuisbasis’ ontwikkeld. Je vindt er de beste sushi restaurants (ideaal als je het hebt gehad met alle braadworsten), bars, mangawinkels, supermarkten, karaokebars en kappers. Leuk om er even door te wandelen terwijl je van een bubble tea nipt.

Praktische info

Vervoer

Naar Düsseldorf reis je best met de trein. vanuit Brussel-Zuid spoorden wij met Thalys op zo’n tweetal uurtjes naar Düsseldorf. Er rijden ongeveer 5 rechtstreekse treinen per dag. Meer info op www.b-europe.com.

Overnachten

Slapen deden we in Hotel Friends, een heerlijk apart designhotel waar elke kamer volgens een apart thema ingericht is. Hipsters voelen zich hier meteen thuis. Meer info op www.hotelfriends.de.

Over Düsseldorf

Düsseldorf heeft heel wat te bieden en is een ideale bestemming voor een gevarieerd en verrassend weekendje weg. Op onze twee dagen hebben we uiteraard maar een heel klein stukje van de stad kunnen ontdekken, wat dan weer leuk is om er nog vaak terug te keren. Meer weten over de troeven van Düsseldorf? Surf naar www.visitduesseldorf.de.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

There are no posts to show right now.