88.6K13

Dit zijn de 10 meest bizarre festivals ter wereld

Voor als het ook eens gewoon gek en bijzonder mag zijn: ziehier de 10 meest bizarre festivals ter wereld. Sommige kennen diepe wortels in het verleden, andere ontstonden vanuit een honger naar cultuur en nog andere werden ‘zomaar’ georganiseerd, omdat ‘gewoon doen’ misschien wel normaal vooral ook heel erg saai is.

1. La Tomatina

Vorig jaar waren we er zelf bij en dus is het geen toeval dat dit festival ons lijstje van de meest bizarre festivals ter wereld aanvoert. La Tomatina is één van de meest gekende festivals van Spanje en is het grootste tomatengevecht ter wereld. Elk jaar in augustus verandert het anders zo rustige stadje Buñol in een strijdtoneel waarbij duizenden toeristen en locals elkaar zo veel mogelijk proberen te treffen met (rotte!) tomaten. Het tomatengevecht trekt bezoekers van over heel de wereld, en je kunt maar beter op tijd zijn om je tickets te bestellen; sinds 2013 wordt het aantal deelnemers aan het gevecht beperkt tot 20.000, de meer dan 50.000 gasten die het jaar daarvoor opdaagden, kon het stadje niet meer aan.

  • Waarom? Geen mens die er eigenlijk echt het fijne van weet. Er zijn verschillende theorieën en de meest waarschijnlijke is dat het eerste tomatengevecht ontstond in 1945 nadat een aantal jongeren misnoegd waren omdat ze niet niet mochten deelnemen aan een feestelijke optocht, en daarna met tomaten begonnen te smijten. Het jaar daarom herhaalde het gevecht zich en was een nieuwe traditie geboren. Het stadsbestuur heeft nog geprobeerd om La Tomatina te verbieden (met zware boetes en zelfs gevangenisstraffen), maar het verlangen om met tomaten te gooien bleek te groot.
  • Waar? In Buñol, op een kleine 40 kilometer van Valencia in Spanje
  • Wanneer? Jaarlijks, de laatste woensdag van augustus.
  • Meer weten? www.latomatina.info – www.spain.info

2. Mud festival

Het kuststadje Boryeong in Zuid-Korea organiseert jaarlijks het Mud Festival en daar komt, jawel, flink wat modder aan te pas. Het modderfestival is één groot feest met muziek en veel modder gerelateerde activiteiten zoals modder worstelen, modder skiën, zwemmen in een modder zwembad, er zijn modder glijbanen… En opgelet: er is ook een modder gevangenis.

  • Waarom? Het eerst festival vond plaats in 1998 en was oorspronkelijk een marketing stunt van de Boryeong Mud Cosmetics. De modder van Boryeong zit namelijk vol natuurlijke mineralen en dat is prima als je een mooie huid wil. Het eerste event duurde twee weken en viel zo in de smaak bij de bezoekers dat het ondertussen een heus festival geworden is. Dankzij de cosmetische eigenschappen van de modder wellicht het enige festival ter wereld waar je mooier van terugkeert.
  • Waar? in Boryeong in Zuid-Korea, zo’n 200 kilometer van Seoul
  • Wanneer? Elk jaar in juli
  • Meer weten? www.boryeongmudfestival.com

3. Kanamara Matsuri Festival

Als je naar La Tomatina gaat omdat je dol bent op tomaten en naar het mud festival omdat je graag in de modder rolt, dan ga je naar het Kanamara Matsuri festival omdat je dol bent op… penissen. Dit festival is gewijd aan alle fallus-achtige dingen. Zonder enige schroom wordt er snoep in de vorm van penissen verorberd, je vindt er glazen penissen, grote penisbeelden, penis souvenirs, workshops waarbij je penissen uit groenten leert snijden, er is een penis parade…kortom: penissen overal.

  • Waarom? Kanamara Matsuri Festival staat voor het IJzeren Fallus Festival. Volgens een legende verborg een demon met scherpe tanden zich in de vagina van een jonge vrouw. De jonge vrouw versleet nogal wat echtgenotes; op elke eerste huwelijksnacht castreerde de demon met zijn scherpe tanden elke nieuwe echtgenoot. Het gebrek aan echtelijke vreugde frustreerde de jonge vrouw nogal, tot een plaatselijke smid voor haar een ijzeren fallus maakte. De demon beet er zijn tanden op stuk en de jonge vrouw was eindelijk verlost van haar vervelende aandoening. De ijzeren fallus werd heilig verklaard en werd tentoongesteld in de plaatselijke tempel. Het aanbidden van de penis zou goed zijn voor de harmonie tussen getrouwde koppels.
  • Waar? In Kawasaki (Japan), in de buurt van de Kanamara tempel.
  • Wanneer? De eerste zondag van april.
  • Meer weten? www.travelkawasaki.com/kanamara/

4. El Colacho, ofte het Baby Jumping Festival

Jawel, springen over baby’s is blijkbaar ook een festival waard en ze doen het in het Spaanse stadje Castrillo de Murcia. Kort uitgelegd: een aantal baby’s worden op dekens op de grond gelegd en mannen verkleed als duivels (Colacho) springen er over.

  • Waarom? het is een een lokale traditie waarvan de oorsprong terug gaat tot 1620. Mannen verkleed als duivels (Colacho) rennen door de straten, ze jennen het publiek een beetje en springen dus over baby’s. Het gaat om baby’s die het afgelopen jaar geboren werden. De duivelssprong zorgt ervoor dat de baby’s verlost zijn van alle zonde en beschermd tegen boosaardige geesten. In feite is het een soort doopsel.
  • Waar? Castrillo de Murcia in de Spaanse provincie Burgos.
  • Wanneer? Elk jaar, 60 dagen na Pasen, tijdens het feest van Corpus Christi
  • Meer weten? www.sasamon.burgos.es/fiestas/el-colacho

5. Het Songkran festival

Voor het grootste watergevecht ter wereld moet je in Thailand zijn. Daar vieren ze het traditioneel Siameese nieuwjaar met (heel veel) water. Langs de weg staan mensen klaar met emmers water, waterpistolen en tuinslangen om elke voorbijganger een nat pak te bezorgen. Er rijden zelfs trucks met vaten water rond om toch maar iedereen een publieke douche te kunnen geven. Het waterfeest gaat gepaard met veel muziek, drank en feestjes.

  • Waarom? Het Thaise Nieuwjaar valt volgens de oude Siamese kalender op 13 april en volgens oude gebruiken wens je iemand geluk door middel van water. Oudere mensen houden het bij een glaasje water dat ze voorzichtig over je hoofd gieten, nadat ze het beleefd gevraagd hebben. Songkran komt van het Sanskrit en betekent ‘passage’ en ‘van plaats veranderen’, en in dit geval duidt dat dus op de overgang van de stand van de zon.
  • Waar? Over heel Thailand, maar ook in heel wat andere Aziatische landen, zoals Cambodia, Laos, Birma en plaatsen in China en India.
  • Wanneer? Elk jaar op 13 april, maar de dagen ervoor en erna ook festiviteiten en waterpret.
  • Meer weten? www.tourismthailand.org/Events-and-Festivals

6. San Vino Wine Fight, ofte  the  Haro Wijn Festival

Als tomaten, modder of water je ding niet zijn, probeer het dan eens met wijn. In het stadje Haro, in de La Rioja regio, wordt er jaarlijks niet alleen veel wijn geproefd maar wordt het goedje ook naar elkaar gegooid tijdens de Batalla de Vino (het gevecht van de wijn). Het feest begint ’s morgens, met een processie waarbij flessen, waterpistolen, containers en bekers gevuld worden met wijn. Tegen de middag is elke fles gevuld, er wordt nog een mis bijgewoond en daarna en kan het wijngevecht beginnen, tot elke deelnemer van kop tot teen onder de wijn zit.

  • Waarom? Het wijngevecht is onderdeel van het Haro Wine festival, één van de oudste en belangrijkste wijnevents van Spanje. Naar verluidt vond het eerste wijngevecht plaats in 1710, toen er na de mis en het aanbidden van patroonheilige Sint Peter een spontaan feestje uitbrak waarbij mensen spontaan wijn naar elkaar begonnen te gooien.
  • Wanneer: 27-28, 29 en 30 juni
  • Waar: In het Spaanse stadje Haro, in Noord-Spanje
  • Meer weten? www.wine-fight.com

7. Holi

Grote massa’s mensen vinden het nodig om elkaar met voedsel en drinken te bekogelen en dat een festival te noemen. Ook tijdens het Holi festival in India wordt er driftig gegooid, al is het daar met gekleurd poeder. Verwacht je aan een kleurrijke look achteraf.

  • Waarom? Holi is een lentefestival in India en Nepal en wordt ook wel eens het ‘festival van kleur’ of ‘festival van liefde’ genoemd. Het festival viert de overwinning van het goede boven het kwade, van het begin van de lente, en het ideale moment om gebroken relaties opnieuw te repareren, en dateert al van uit de 7de eeuw. Het is tevens een moment om een goede oogst in het nieuwe jaar af te dwingen. Waarom er met poeder gegooid moet worden, is nogal gecompliceerd: er zijn verschillende – ingewikkelde – Hindu legendes die een reden geven, maar de meest populaire is deze van Radha en Krishna. Krishna was verliefd op Radha maar maakte zich zorgen over hun verschil in huidskleur. Op aanraden van zijn moeder kleurde hij dan maar de huid van Radha, zodat ze hetzelfde waren.
  • Waar? India en Nepal
  • Wanneer? De timing is afhankelijk van de stand van de maan en wisselt dus elk jaar. In 2018 wordt Holi gevierd op 2 maart.
  • Meer weten? www.incredibleindia.org

8. Battle of Oranges

Smijten ze in Spanje met tomaten, dan doen ze dat in Italië met sinaasappels. Het stadje Ivrea wordt jaarlijks verdeeld in twee teams. Die vechten met man en macht om de winnaar te worden, niet met wapens maar met sinaasappels. Lijkt ons ook al behoorlijk pijnlijk, maar wel nog altijd vredelievender dan elkaar belagen met kogels en bommen.

  • Waarom? Niet geheel duidelijk. Volgens sommige bronnen zouden de eerste sinaasappels door de lucht gevlogen hebben in 1194 als opstand tegen de koning. Omdat er een gebrek was aan wapens werd met fruit gesmeten. Een andere mogelijke verklaring is dat het sinaasappelwerpen ontstond nadat een landheer aan de arme mensen een pot bonen gaf. Die vonden dat nogal mager, waarop de bonen op straat gegooid werden. Later werden dat appels, en tegenwoordig zijn het dus sinaasappels. Het is het grootste food(fight)festival van Italië, er worden zo’n 500.000 kilo sinaasappelen door de lucht gegooid.
  • Waar? In het stadje Ivrea, in Noord-Italië
  • Wanneer? in februari, tijdens het drie dagen durende carnaval
  • Meer weten? www.storicocarnevaleivrea.it

9. Burning man

Voor wie deze nog niet zou kennen: elk jaar op het einde van de zomer komen kunstenaars (en iedereen die dat wil) samen in de woestijn van Nevada om er een tijdelijke kunststad op te richten. Alles draait om kunst, jezelf uitdrukken en het commune gevoel. Verwacht je aan heel veel bizarre kunstinstallaties, performances, bizar outfits en een unieke sfeer. Het event wordt traditioneel afgesloten met het verbranden van een grote houten man. Deelnemers aan het festival moeten naderhand ook alles netjes opruimen, leave no trace (zoals het altijd zou moeten zijn, niet?).

  • Waarom? Begonnen in 1986 in San Franciso, oorspronkelijk als kunstproject.
  • Waar? Nevada’s Black Rock Desert, USA
  • Wanneer? Van 26 augustus t/m 3 september 2018
  • Meer weten? www.burningman.org

10. Afrika Burn

Net hetzelfde als Burning Man, maar dan in Zuid-Afrika. De eerste editie vond plaats in 2007 en telde zo’n 1.000 bezoekers. Vorig jaar, in 2017, waren dat er 13.000. Veel liefhebbers van het oorspronkelijke Burning Man trekken er heen, aangezien Burning Man ondertussen meer dan 70.000 mensen lokt en veel deelnemers vinden dat de authenticiteit van het festival daardoor wat verloren gaat.

  • Waarom? Idem als Burning Man
  • Waar? Op 300 kilometer ten noorden van Kaapstad, in de Karoo semi-dessert, vlakbij het Tanka Karoo National Park, de event site heet het Stonehenge Private Reserve
  • Wanneer? van 23 tot en met 29 april 2018
  • Meer weten?  Afrikaburn.com
=> Wij woonden vorig jaar het geweldige La Tomatina bij in het Spaanse Bunol. Lees onze post La Tomatina de Bunol: alles wat je moet weten over het grootste tomatengevecht ter wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You might also like